2020 yılı ev başvuru ve şartları nedir? İlk defa ev alacaklar devlet destekli konut kredisi müjdesi geldi!

Ocak 2003'ten itibaren konut ihtiyacına cevap vermek için Acil Eylem Planı ile birlikte TOKİ büyük bir süratle sosyal konutlar inşa etmeye devam ediyor. Alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar gerekli altyapıları tamamlanarak vatandaşlara teslim edilir. "Mahalle Konsepti" çerçevesinde modernize edilen sosyal konutlar, piyasa koşullarında konut edinme imkanı bulunmayan alt gelir ve yoksul grubundaki vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak için tasarlanmıştır. Projeye başvuruda bulunmak için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Başvuru sahibinin uyması gereken kurallar belirlenmiştir.

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 09:57 Güncelleme 13 Mart 2020, 09:57
2020 yılı ev başvuru ve şartları nedir? İlk defa ev alacaklar devlet destekli konut kredisi müjdesi geldi!

İÇİNDEKİLER

Ev sahibi olmak her bireyin hayalini süsler. Artan konut fiyatları vatandaşın belini bükerken kişiler ev sahibi olmanın alternatif yollarını araştırmaya başladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) her ilde yaptığı sosyal konut projeleriyle ailelere ışık olmaya çalışıyor. "81 ilde, 3.613 şantiyede, 837 bin konut ve 14.351 sosyal yaşam projesi" sloganıyla faaliyetlerini devam ettiren TOKİ, sosyal konut üretimini 717.154'e çıkartmayı başardı. Peki TOKİ'den kimler sosyal konut sahibi olabilir? Sosyal konut almak için gerekli olan şartlar nelerdir? Kredi seçenekleri ve miktarı nasıl belirlenir? İşte TOKİ imzalı sosyal konut alımına dair merak edilen bütün ayrıntılar…

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ İÇİN TIKLAYINIZ!

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ!

Sosyal Konut Satın Almanın Şartları Nelerdir?

Projeye başvuruda bulunmak için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Başvuru sahibinin uyması gereken kurallar belirlenmiştir:

T.C vatandaşı olmak
Sosyal konutun bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde en az 1 yıl olmak şartıyla ikamet etmek. Projenin bulunduğu il nüfus müdürlüğüne kayıtlı olmak. (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kapsamında başvuracakların en az 3 yıl bölgede ikamet etmesi veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekir.)
TOKİ'den daha önce konut almamış olmak ya da yine aynı kurumdan konut kredisi kullanmamak
Kendisine, eşine, çocuklarına ait tapuda taşınmaz herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekir. Bu madde içerisinde tarla, bağ, bahçe, köy evi ve iş yeri olarak nitelendirilen mülkler sayılmaz.

Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olmak. (Eşi vefat etmiş ve çocuğu olan kadınlar için yaş şartı aranmaz.)
Aylık hane halkı gelirinin en fazla (net) 5.500 TL olması. (İstanbul'da bulunan projeler için gelir şartı 6.000 TL olarak belirlenmiştir.)

Sosyal Konut Başvurusu Sırasında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Kimlik fotokopisi

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kredi kullanımına göre Emekli Sandığı'ndan alınan "Hak Sahipliği" belgesi
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan Emekli Kimlik Belgesi

TOKİ Kimlere Kredi Veriyor? Konut Ne Zaman Alınabilir?

TOKİ faaliyetleri kapsamında ihtiyaç sahiplerine faizsiz konut kredisi adı altında destek sağlar. Toplu Konut Fonu'ndan Şehit Ailelerine, Terör Malulleri ile Dul ve Yetimlerine açılan faizsiz konut kredisi uygulaması ev sahibi olmak isteyenlere yeni bir nefes getirmiştir.

Krediden yararlanabilmek için; T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı Emeklilik İşlemleri Genel Müdürlüğü'nden alınacak hak sahibi olduğuna dair belge ile Ziraat Bankası'na başvurulması şarttır. Kredi miktarı her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından verilere göre değiştirilir.
TOKİ bünyesinde yapılan kura çekiminin ardından hak sahipleri belirlenir. Şartlara uygun olan ve ödemelerini düzenli bir şekilde yapan vatandaşlar, kredi borçlarının tamimiyle bitmesinin sonrasında tapusuna kavuşabilir.

Sosyal Konutlara Vatandaşlara Ne Zaman Devredilir?

Alt gelir grubu projeleri içeriğinde yer alan sosyal konutlarda hak sahibi olan ve sözleşme imzalayanların evleri borçları bitene kadar devredilmez.

Söz konusu konutun borcu bitene kadar hak sahibinin belirlenen evde ikamet etmesi gerekir. Hak sahibinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilir.

Konut Hesabı Nasıl Açılır?

Konut hesabı açmak isteyen vatandaşlar , kimlik belgeleri ile bir bankaya müracaat edebilir ve Ziraat Bankası , Halkbank , Vakıfbank , Ziraat Katılım , Vakıf Katılım , Şekerbank , Kuveyt Türk Katılım , Denizbank , Finansbank , İş Bankası 'ndan konut hesabı açabilmektedir.

Ne Kadar Devlet Desteği Verilecek?

Konut hesabı açacak vatandaşların en az 3 yıl para biriktirmesi gerekmektedir. Para biriktiren kişilere ise her yıl yeniden değerlendirme oranı üzerinden destek verilir. 2019 yılı için yeniden değerlendirme oranı 22.58 olarak açıklandı.

Bankada açtıkları konut hesabına 36 ila 47 ay arasında para yatıran vatandaşlara hesaptaki paranın yüzde 15 'i kadar destek ödemesi yapılır. Bu ödeme 16 bin 313 TL 'yi aşmaz.

48 ila 59 ay arasında para biriktiren vatandaşlara ise , hesaplarındaki paranın yüzde 18 'i kadar destek ödemesi yapılır ve bu da 17 bin 568 TL 'yi aşmaz.

60 ay ve üzerinde para biriktiren vatandaşlar için ise yüzde 25 oranında bir destek ödemesi yapılır ve bu tutar 24 bin 746 TL'den fazla olmaz.

Bundan faydalanmak için konut hesabı açmanız gerekmektedir.

TOKİ Nedir?

TOKİ dar ve orta düzey gelire sahip ailelerin konut ihtiyacını karşılamak için devlet tarafından kurulan bir kurumdur. TOKİ açılımı Toplu Konut İdaresi Başkanlığıdır. Kurum 1984 yılında Başbakan Turgut Özal'ın talimatıyla kuruldu. Fakat o dönemde ki mali kaynak yetersizliğinden dolayı yeterli konut hizmeti sağlanamamıştır. 2002 yılına kadar sadece 43.145 bina inşa edildi. Daha sonra planlı kentleşme ve konut seferberliğinin başlatılmasıyla kurum büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bununla beraber TOKİ doğrudan başbakanlığa bağlandı. Ayrıca konut üretiminin yanında yurt, otel, kütüphane, cami, stadyum, üniversite gibi birçok alanda da hizmet vermektedir. 12 Şubat 2012 yılına kadar 81 ilde 524.698 konut yapılarak sahiplerine teslim edildi. 2023 yılında bu sayının 1 milyon konuta ulaşması hedefleniyor. Ancak TOKİ'den ev alabilmek için bazı şartlar gerekli. Bunlar:

- TC vatandaşı olmak.

- Ev almak istediğiniz bölgede 1 yıldan fazla bir süre oturmuş olmak

- Daha önce TOKİ'den ev almamış olmak

- Üzerinize ait bir mal varlığının bulunmaması

- Aylık net gelirinizin 2600 lirayı geçmemesi