Gözler orada! 2020 yaz saati uygulaması nedir? Saatler ileri alınacak mı?

Saatler ileri alınacak mı, saatler ne zaman ileri alınıyor? 2020 yaz saati uygulaması nedir? Gibi sorular bahar ayının gelmesiyle sıklıkla sorulmaya başlandı. Bahar geldi ve günler her gün biraz daha uzuyor.

Giriş Tarihi 11 Mart 2020, 10:37 Güncelleme 29 Mart 2020, 09:00
Gözler orada! 2020 yaz saati uygulaması nedir? Saatler ileri alınacak mı?

İÇİNDEKİLER

Saatler ileri alınacak mı, saatler ne zaman ileri alınıyor? Gibi sorular yaz ayının yaklaşmasıyla beraber yine konuşulmaya başlandı.
Önceki senelere baktığımızda Mart ayında saatler bir saat ileri alınıyordu.

2020 YILI YAZ SAATİ UYGULAMASI

29 Mart 2020 tarihinde, saatler bir saat ileri alinir ve böylece kış saat uygulamasından yaz saati'ne geçilir. Saat değişikliği 02:00 saatinde gerçekleşir. Yaz saati Mart ayının son Pazar günü gerçekleşir. Bunun için, saat 02:00'de bir saat ileri alınmaktadır. Kış saat uygulaması Ekim ayında son Pazar günü gerçekleşir. Bunun için, saat 03:00'de bir saat geri alınır.

Yaz saati uygulaması nerede?

Ülke çapında

Türkiye

Yaz saati uygulaması ne zaman?

29 Mart 2020, Pazar

SAATLER İLERİ ALINACAK MI?

Türkiye'de yaz saati uygulaması 2016'dan bu yana devam ettiği için saatler bir saat ileri alınmıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulaması her sene yıl boyu sürdürülecek

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMIŞTI

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının devam ettirilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulaması her sene, yıl boyu sürdürülecek. Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT 3) her sene, yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Kararla, yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı kaydedildi.

Söz konusu kararın yürürlüğe konulmasına, 697 sayılı "Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun"un 2'nci maddesi gereğince karar verildi.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.