Yoksul fakir geçinemeyen her aileye 5000 TL maddi yardım! İşte her eve 5 bin TL yardım başvuru şartları

Dar gelirli vatandaşlara sağlık,barınma ve yakacak gibi farklı kalemlerde yardımlarda bulunulmaktadır. Fakirlik maaşı alabilmek için neler yapmak gereklidir. TBMM Başkanlığı'na, bir kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifinde, yoksulluk sınırı altında geliri olan ailelere devletin yardımda bulunulması istendi. Teklif TBMM Başkanlığı tarafından kabul edilirse, evine 5 bin 238 liradan az para giren 4 kişilik her aileye, devlet yardımda bulunacak. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yapılan son açıklamalarda özellikle ekonomik anlamda bir yük getirecek düzenlemenin kabul edilemeyeceği vurgulanmış ve talepler bu nedenle geri çevrilmişti.

Giriş Tarihi 09 Mart 2020, 09:14 Güncelleme 09 Mart 2020, 09:14
Yoksul fakir geçinemeyen her aileye 5000 TL maddi yardım! İşte her eve 5 bin TL yardım başvuru şartları

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde çalışamayan ve işsiz olan birçok vatandaş bulunmakta olup bu noktada devletin dar gelirli ve yoksul vatandaşlara yönelik desteklerinden biri de fakirlik maaşıdır. Geçim sıkıntısı yaşayan her aileye 5000 TL maddi yardım haberi vatandaşları oldukça heyecanlandırdı. Bu bağlamda Meclise kanun teklifinde bulunulmuştu. Mecliste gündeme gelecek ve görüşülecek olan bu düzenlemenin onaylanması halinde her aile 5 bin TL'ye varan maaş yardımı yapılacak. Yardım miktarı yoksulluk sınırı altında yaşayan ailenin kazancına eklenecek parasal destek ile 5 bin 238 liraya yükselmiş olacak. Geçim düzeyi yüksek ülkelerde sosyal yardım ve asgari geçim indirimi konularının yıllar önce düzenlendiğini belirtti.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Her Eve 5 Bin Lira

Yardım miktarı yoksulluk sınırı altında yaşayan ailenin kazancına eklenecek parasal destek ile 5 bin 238 liraya yükselmiş olacak. Geçim düzeyi yüksek ülkelerde sosyal yardım ve asgari geçim indirimi konularının yıllar önce düzenlendiğini belirtti.

Her Eve 5 Bin TL Yardım Öngören Düzenlemenin Şartları Neler?

Aylık ailelerin Evine 5 bin 238 liradan az para girişi olması halde aylık yardımlar yapılacak bununla birlikte ailelerin kazancı 5 bin 238 liraya yükseltilmiş olacak ve böylece her aile aylık minimum 5000 TL'lik bir gelir sahibi olacak.

Hangi Kalemlerde Ne Kadar Ödeme Yapılıyor?

Dar gelirli vatandaşlara barınma için 317 TL, çocuk sağlığı için ayrı ayrı 20 TL, yakacak yardımı kapsamında 500 kilo kömür (ya da duruma göre daha fazla), eşi vefat eden kadınlar için dul maaşı almaması durumunda 250 TL, engelli raporunun olması durumunda 2 bin 22 TL yardım ve ağır engelli ise bin 305 TL bakım maaşı, evde 65 yaş üzeri bireylerin olması durumunda 601 TL, üniversitede okuyan çocuğu varsa burs, yeni evlenecekler için ise çeyiz parası için 15 bin TL destek (bazı durumlarda) ödeme yapılmaktadır.

Kimler Yararlanabilir?

Özellikle sayılan kalemlerin hepsi bireylere tek seferde sağlanamamakta olup sadece bazı durumları sağlayan bireylere yukarıda yer alan kalemlerde ödeme yapılmaktadır. Fakat 2 bin TL maaş alan bir aile için evde bakım maaşının aynı zamanda alınması mümkün olup 65 yaş üzeri bireyler için aileye sürekli maaş zammı ile ödemeler için herhangi bir engel bulunmamaktadır.

EYT Kabul Edilmemişti!

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yapılan son açıklamalarda özellikle ekonomik anlamda bir yük getirecek düzenlemenin kabul edilemeyeceği vurgulanmış ve talepler bu nedenle geri çevrilmişti. Türkiye'deki tüm aileleri kapsayacak olan bu yeni düzenlemenin çok daha büyük maliyetler getireceğinden dolayı Meclis'te kabul edilmeme, reddedilme ihtimali çok yüksek.

YOKSULLUK SINIRI NEDİR?

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), çalışanların geçim şartlarını otuz iki yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması ile ortaya koymaktadır. TÜRK-İŞ Araştırmasının Mayıs 2019 ayı sonucuna göre:

- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.123,93 TL,

- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.918,33 TL,

- Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 2.625,42 TL olarak hesaplandı.