Yeni bir torba yasa beraberinde vergi ve borçlara af getirilmesi planlanıyor

Vergi veya KYK borcu olan vatandaşları sevindirecek haber yayınlandı. Yeni Torba Yasa ne zaman gelecek? 2020 Torba yasada vergi affı ve sicil affı yer alıyor mu? Yeni Torba Yasa hakkındaki tüm detaylar haberimizde yer alıyor.. Kamuoyunun "torba yasa" olarak bildiği, bu düzenlemelerdeki sistem, tasarı ve tekliften farklı işliyor.

Giriş Tarihi 09 Mart 2020, 09:36 Güncelleme 16 Mart 2020, 14:07
Yeni bir torba yasa beraberinde vergi ve borçlara af getirilmesi planlanıyor

İÇİNDEKİLER

Milyonların gözü yeni torba yasaya çevrilmiş durumda. Vergi, KYK ve sicil affı yakından takip ediliyor. Bu bağlamda yeni bir torba yasa beraberinde vergi ve borçlara af getirilmesi planlanıyor. Eğer af gelirse vatandaşlar vergi borçlarını taksitle ödeyebilecekler ya da borçları tamamen silinecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

VERGİ VE SİCİL AFFI VAR MI?

Sicil affında ise borçlar tamamen silinmemekle birlikte borç öderken uygun taksitlere bölünmektedir. Borçlar tamamen silinmemekte ancak faizler silinmektedir. Şu anda torba yasa niteliğinde olan yasa henüz kesinleşmiş durumda değil. Sicil affının gelmesi halinde vergi mükellefi olan vatandaşlar vergi ödemelerinde büyük kolaylık kazanmış olacaklar. Vergi ve sicil afları kapsamında dahil olacak borçlardan birisi de öğrencilik döneminde alınan KYK kredisinin borçları olacak. Eğer yasa kabul edilirse KYK borcu olan kişilere de borçlarını ödemede kolaylık sağlanmış olacak.

KYK BORCU MECLİS GÜNDEMİNDE

Bu durum ise senelerdir sorulan 'KYK borçları silinecek mi?' sorusunu akıllara getirdi. Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere uygulanan faiz sebebiyle borçların giderek büyüdüğü, borçluların ödeme yapabilmesinin imkansız hale geldiği belirtildi. Konu, Meclis'in gündemine de taşındı. TBMM'ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu. Eğer teklif kabul edilirse tüm öğrencilerin borçları silinebilir.

YENİ TORBA YASASINDA NELER VAR?

KOBİ'lerin desteklenmesi için kredi garanti kuruluşlarına sağlanan kaynağın 35 milyar liraya çıkarılması, illegal bahis ve şans oyunlarının katalog suçlar kapsamına alınması, gazilere ikinci maaş bağlanması, doğal afetlerde doğalgaz ve elektrik borçlarının ertelenmesi, gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM'ye sunuldu.

TORBA YASA MADDELERİ NELER?

- Çalışan başına 75 TL olmak üzere, 2 milyon işyerine asgari ücret desteği öngörülüyor.

- İzinsiz silah satışı yapanlar ve taşıyanlara 5 yıla kadar hapis verilecek.

- Gurbetçiye dövizli BES'in yolu açılacak.

- Konaklama tesisleri, Turizm Bakanlığı'na bağlanacak.

- Emekliler yurtdışında çalıştığında maaşları kesilmeyecek.

- Vakıflara ait binalarda kirasını 3 ay ödemeyenlere tahliye kararı verilecek.

- 5 bin iş günü ve 20 yılı dolduran gazilere ikinci maaş bağlanacak.