Meclisten geçme olasılığı düşük olsa da bu tasarı görüşülebilir!

Emeklili yaşları ile ilgili yeni gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Bu bağlamda kadınlar 38 yaşında erkekler 43 yaşında emekli mi olacak? Soruları sorulmaya başlandı. Vatandaş bu konuda yeni düzenleme talep ediyor. Devlet sigortası Avrupa ülkelerinin seviyesine çekiliyor ama Türk insanının ortalama yaşam süresi Avrupalılar kadar değil.

Giriş Tarihi 08 Mart 2020, 15:45 Güncelleme 15 Mart 2020, 12:41
Meclisten geçme olasılığı düşük olsa da bu tasarı görüşülebilir!

İÇİNDEKİLER

Son günlerde haber sitelerinde yer alan "kadınlar 38 erkekler 43 yaşında emekli olacak" haberlerinin doğrusunu sizler için araştırıp derledik. Gerçekten böyle bir önerge var. Meclisten geçme olasılığı düşük olsa da bu tasarı görüşülecek. İşte o tasarı ile ilgili detaylar. Çalışan erkek ve kadınların en büyük hayali erken emekli olabilmektir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

EYT ile ilgili ise emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu savunan Bakan Selçuk, EYT'lilerin yaş ortalamasının 43-47 olduğunu söyledi. Bu talepler karşısında kimi parti ve milletvekilleri girişimlerde bulunsalar da girişimler ülke ekonomisin durumu ve SGK'nın bütçesinden ötürü sonuçsuz kalıyor. Emeklilik primini tamamlayıp emekli olmayı bekleyen 2.3 milyon vatandaşın emekli olmasını sağlayacak yasa teklifinin Meclis'in açılmasıyla yeniden gündeme geleceği iddia edildi. Yasa kabul edilirse, 1999'dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek.

MHP, MECLİS'E SUNMUŞTU

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili MHP'nin sunduğu ancak kabul görmeyen yasa teklifinin TBMM'nin açılmasıyla raftan inmesi bekleniyor.

AK PARTİ'Lİ VEKİLLERDEN YEŞİL IŞIK

Türkiye gazetesindeki habere göre, bazı AK Parti'li milletvekillerinin bir kısmının yeşil ışık yaktığı düzenleme, 2,3 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve ilk etapta 450 bin kişi emekli olacak.

Düzenleme, Meclis'in açılmasıyla Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar talep etti, mecliste görüşülüp karara bağlanacak. Lakin çok ta olumlu bir sonuç çıkması beklenmiyor.

EYT YASASI

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlara dair umutlar artık tükenme noktasında. Cumhuırbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından düzenlemenin uygulamaya girmeyeceği belirtildi. Önümüzdeki süreçler için bir sürpriz gelişme olup olmayacağını merak eden vatandaşlar siyasilerin açıklamalarını merak ediyorlar. Bu noktada EYT'ye dair son değerlendirme Çalışma Bakanı Zehra Zümrtü Selçuk'tan geldi. Bakan Selçuk açıklamasında EYT'lilerin ortalama 53 yaşında emekli olduğunun üzerinde durdu.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ilişkin olarak EYT'lilerin emekli olduktan sonra çalışmak istediklerini, emekliliğin teknik adının "Yaşlılık aylığı" olduğunu dünyanın hiçbir yerinde 48 yaşındakilerin yaşlı sayılmadığını kaydetti. Emeklilik konusunda reform çalışmasının olduğunu ve bunun uzun soluklu olacağını Bakan Selçuk söyledi.

ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM NEDİR?

Emeklilik primini tamamlayıp emekli olmayı bekleyen 2.3 milyon vatandaşın emekli olmasını sağlayacak yasa teklifinin Meclis'in açılmasıyla yeniden gündeme geleceği iddia edildi. Yasa kabul edilirse, 1999'dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek.

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu savunan Bakan Selçuk, EYT'lilerin yaş ortalamasının 43-47 olduğunu söyledi. Bakan Selçuk, EYT konusundaki açıklamalarına şöyle devam etti:

-"Bunların yüzde 80-90'ı da çalışmaya devam ediyor. Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık.