İkramiye tutarı ne kadar? 2020 asgari ücret maaşı için yeni zam fırsatı: Çalışanlara 463 TL ek ödeme müjdesi...

Meclise gelmesi beklenen yeni yasal düzenleme ile beraber asgari ücretten kesilen vergilerin iptal edilmesi, bu rakamın da asgari ücretliye ikramiye olarak ödenmesi talep edilmişti. Verilen yasa teklifinin meclis tarafından kabul edilmesi durumunda asgari ücretli çalışan milyonlarca kişi 4 ayda bir 463 TL ikramiye alacak. Yani yıllık toplamda asgari ücret maaşına ek olarak 4 ayda bir ödenecek olan 463 lira ile beraber 1.852 liralık ek ödeme yapılmış olacak. Aylık olarak hesaplandığında ise asgari ücrete 154 liralık ek zam ödemesi gerçekleştirilecek. Asgari ücret, bir insanın en temel ihtiyaçları olan, beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen, bir çalışana verilebilecek en düşük ücret anlamına gelir.

Giriş Tarihi 04 Mart 2020, 09:32 Güncelleme 04 Mart 2020, 09:40
İkramiye tutarı ne kadar? 2020 asgari ücret maaşı için yeni zam fırsatı: Çalışanlara 463 TL ek ödeme müjdesi...

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca asgari ücretli çalışan son dakika haberlerini merak ediyor. Bu bağlamda ek ödeme ve ikramiye detaylarını haberimizde vereceğiz.
Asgari ücretli çalışan milyonlarca kişi maaşlara gelmesi eklenen zam müjdesi için meclisten alınacak olan kararı beklemeye başladı.
Asgari ücretle çalışanlardan kesilen vergi kesintileri üzerinden yapılan düzenlemelerin ardından maaş iyileştirme yapılması bekleniyor. Asgari ücret günlük bazda belirlenir. Belirlenen günlük tutar üzerinden saat başına, parça başına, haftalık, aylık ya da işin miktarına göre yapılan ücret ödemeleri ayarlanır. İşte tüm detaylar takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

2020 ASGARİ ÜCRET MAAŞI 154 TL ARTACAK!

Meclise gelmesi beklenen yeni yasal düzenleme ile beraber asgari ücretten kesilen vergilerin iptal edilmesi, bu rakamın da asgari ücretliye ikramiye olarak ödenmesi talep edilmişti. Verilen yasa teklifinin meclis tarafından kabul edilmesi durumunda asgari ücretli çalışan milyonlarca kişi 4 ayda bir 463 TL ikramiye alacak. Yani yıllık toplamda asgari ücret maaşına ek olarak 4 ayda bir ödenecek olan 463 lira ile beraber 1.852 liralık ek ödeme yapılmış olacak. Aylık olarak hesaplandığında ise asgari ücrete 154 liralık ek zam ödemesi gerçekleştirilecek.


BAŞKAN ERDOĞAN: ARKADAŞLAR ÇALIŞIYOR, KESİNLİKLE BİR MÜJDEMİZ OLACAK

Daha önce özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında gelen soru üzerine "Kesinlikle bir müjdemiz olacak, arkadaşlar çalışıyor" açıklamasında bulunmuş ancak detay vermemişti. Hükümetin desteklemesi halinde söz konusu yasal düzenlemenin meclisten en kısa sürede çıkabileceği belirtiliyor.

En düşük asgari ücret vergi kesintisi toplamı 463 TL olarak hesaplanırken bu tutar düzenleme ile beraber asgari ücretlilere 4 ayda bir ikramiye olarak ödenecek. Yılda 4 ikramiye alacak olan asgari ücretli çalışanlar bu sayede aylık maaşlarına 154 liralık ek zam almış olacak.

4 AYDA BİR İKRAMİYE

Asgari Ücretli kendi maaşından kesilen vergi 4 ayda 1 ikramiye olarak hesaplarına yatırılacak. Asgari Ücretlilerden çocuğuna göre aldığı paradan dolayı vergi kesintileri yükseliyor. O kesintiler hiç bir etki etmeden devam ederken ikramiye 463 TL yılda 3 kere hesaplarına yatırılacak.

ASGARİ ÜCRETLİYE GIDA YARDIMI

Devlet ve belediyelere geçim zorluğu bulunan ailelere aylık gıda yardımı yapıyor. Belediyeler bazı marketlerde geçen gıda kartları ile aylık ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Belediyelerin gıda yardımlarından yararlanmak için belediyelerin sosyal yardımlaşma birimlerine şahsen başvurmaları halinde aranan kriterlere uyan kişilere aylık kira yardımları yapılmaktadır.

ASGARİ ÜCRETLİYE ELEKTRİK FATURASI YARDIMI

Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen düzenlemede maddi durumu olmayan ailelerin elektrik faturalarının bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Geçtiğimiz yıl hayata geçen uygulama ile asgari ücretle geçinen vatandaşlar durumlarını bakanlıkların gerekli birimlerine bizzat başvuru yaparak ve gelir belgelerini ileterek gerekli yardımları alacak ve elektrik faturalarının bir kısmı devlet tarafından ödenecek.

ASGARİ ÜCRETLİYE KİRA YARDIMI

Kamu kurumları belediyeler gelir ve gider dengesi olmayan, yani giderleri gelirlerinden fazla olan kişilere kira yardımı yapıyor. Asgari ücretle geçinmek zorunda olan kişiler gelirlerini belgeleyebilir ve gerekli kurumlara başvuruda bulunursa kira yardımı alabilirler. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve kaymakamlıklar içerisinde bulunan sosyal dayanışma yardımlaşma dernekleri ve belediyelerin yardım masalarına başvuruda bulunulabilir.

BAŞKAN ERDOĞAN: ARKADAŞLAR ÇALIŞIYOR, KESİNLİKLE BİR MÜJDEMİZ OLACAK

Daha önce özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında gelen soru üzerine "Kesinlikle bir müjdemiz olacak, arkadaşlar çalışıyor" açıklamasında bulunmuş ancak detay vermemişti. Hükümetin desteklemesi halinde söz konusu yasal düzenlemenin meclisten en kısa sürede çıkabileceği belirtiliyor.

En düşük asgari ücret vergi kesintisi toplamı 463 TL olarak hesaplanırken bu tutar düzenleme ile beraber asgari ücretlilere 4 ayda bir ikramiye olarak ödenecek. Yılda 4 ikramiye alacak olan asgari ücretli çalışanlar bu sayede aylık maaşlarına 154 liralık ek zam almış olacak.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 75 LİRA UYGULANACAK

Asgari ücrette yapılan yeni artışla birlikte çalışanları yakından ilgilendiren AGİ rakamları şu şekilde oldu:

"Bekar bir işçi için 220 lira 73 kuruş, evli (eşi çalışmayan) işçi için 264 lira 87 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 1 çocuklu işçi için 297 lira 98 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 2 çocuklu işçi için 331 lira 9 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 3 çocuklu işçi için 375 lira 23 kuruş."

Öte yandan, halihazırda 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 lira, 500'ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 150 lira olan asgari ücret desteği, tüm işverenleri kapsayacak şekilde 75 lira olarak uygulanacak.

İŞVERENE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Ekonomiye ilişkin "torba teklif" Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Buna göre; işverenlere, sektör ayırımı yapılmaksızın bu yılın tamamında ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, 2020 yılının tamamında, sektör ayrımı yapılmaksızın finansmanı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak şekilde, işverenlere, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilerek günlük 2,50 lira, aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak.

SENDİKALI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENE POZİTİF AYRIMCILIK

Prime esas günlük kazanç tutarı, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 256 lira esas olarak alınacak.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret, bir insanın en temel ihtiyaçları olan, beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen, bir çalışana verilebilecek en düşük ücret anlamına gelir. Devletin, belli temsilcilerin katılımıyla her sene güncellediği asgari ücret tutarı ülkede hangi iş kolunda ve hangi yasaya tabi olursa olsun, bir işçiye verilebilecek en düşük maaşı temsil etmektedir. Bir işçiye devlet tarafından belirlenen asgari ücretin altında bir ücret ödenemez.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Asgari ücrete yönelik temel esaslar 01.08.2004 tarihli ve 25540 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Asgari Ücret Yönetmeliği'nde tanımlanmıştır. Bu yönetmelikte;

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Ücretin Belirlenmesine İlişkin İlke ve Esaslar
Komisyonun Kuruluşu, Görev, Yetki ve Sorumluluğu
Ücretin Yürürlüğü, İşverenin Sorumluluğu, İşçi ve İşveren Temsilcilerinde Aranan Nitelikler
başlıkları ile asgari ücrete dair tüm detaylara yer verilmiştir.

Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Asgari ücret, ilgili yönetmelikte de belirtildiği gibi sadece 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olan iş kollarını ya da çalışanları değil, her türlü işçinin çalıştığı, tüm iş kollarını kapsamaktadır.

Asgari ücret günlük bazda belirlenir. Belirlenen günlük tutar üzerinden saat başına, parça başına, haftalık, aylık ya da işin miktarına göre yapılan ücret ödemeleri ayarlanır.

Asgari ücret, Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon her yıl toplanarak belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari ücret tutarını belirler. Asgari Ücret Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı,
Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, (İşgücü, Hizmetler, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı)
Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli,
Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,
Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden, kurulur.
Komisyonun ne zaman toplanacağına dair net bir tarih bulunmamaktadır. Bakanlığın çağrısı ile, komisyon en az on üyenin katılımı ile toplanır. Oylamalar çoğunluk esasına göre yapılır. İki farklı seçeneğe eşit sayıda oy verilmesi halinde komisyon başkanının oy verdiği seçenek kabul edilir.

Komisyonun ücretin belirlenmesine ilişkin kararı kesindir. Ancak bu kararın toplanan bilgi ve belgelere dayandırılması zorunludur.

Komisyonun asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur. Bununla birlikte komisyon, ücretin belirlenmesinde konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapabilir, işçi ve işveren kuruluşlarının bu konudaki öneri ve görüşlerini alabilir. Ayrıca Komisyon, gerektiğinde uzman kişilerin bilgisine başvurabilir.

Asgari Ücret Komisyonu'nun tüm görüşme ve çalışmaları gizlidir. Başkan, üyeler ve raportörler ile bu maddenin kapsamına giren kişi ve kuruluşlar bu görevleri dolayısıyla öğrendikleri her türlü bilgi ve belgeleri gizlemekle yükümlüdür.