Bu yöntem şoke etti! Tapunuz varsa derhal bunu yapın! Yoksa evinizi kaybedebilirsiniz

Tapuda sahtecilik yapmaya devam edilirken vatandaşın evi, arsası kendisinden habersiz satılabiliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı kritik uyarıda bulunarak e devlet üzerinden hemen bu işlemin yapılmasını istedi. Cep telefonlarına 'Adınızda kayıtlı taşınmaz üzerinde Tapu Müdürlüğünde ... sıra no ile işlem yapılmaktadır' şeklinde otomatik SMS gönderiliyor.İşlem kişinin bilgisi ve isteği dışında ise kişi hemen ilgili tapu müdürlüğü ile irtibata geçerek duruma müdahale edebiliyor. Bu uygulama tapuda işlem güvenliğini önemli ölçüde artırdı" diyerek söz konusu SMS kaydı işleminin herkes tarafından yapılmasını istedi.

Giriş Tarihi 27 Şubat 2020, 11:48 Güncelleme 27 Şubat 2020, 11:48
Bu yöntem şoke etti! Tapunuz varsa derhal bunu yapın! Yoksa evinizi kaybedebilirsiniz

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her yıl binlerce konut satılıyor ve el değiştiriyor. Bu bağlamda özellikle evi olan yaşlıları veya tapu üstünde işlem yapmayan vatandaşlarımıza kötü haberler gelebiliyor. Konu hakkında şikayetlerin artması üzerine Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı açıklamada bulunarak vatandaşlara mağdur olmamak adına mutlaka e devlet üzerinden tapu sms kaydı oluşturmalarını tavsiye etti.
Tapu işlemlerinde sorunları minimuma indirmek için devlet tarafından ülke üzerindeki tüm arsa ve arsa gibi taşınmazların sınırlarının belirlenmesi, değerlerinin ederine göre hesaplanmasıdır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

E DEVLET ÜZERİNDEN SMS KAYDI YAPTIRIN, TAPUNUZU KORUMA ALTINA ALIN!

Tapusu olan herkesi son dönemde yaşanan dolandırılcılık olaylarına karşı uyaran Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı "Vatandaşlarımız taşınmazları üzerinde başlatılan işlemlerden haberdar olmak için e-Devlette 'Tapu Telefon Bilgileri Beyan' kısmından cep telefonu numarasını kaydetmeli.Bu uygulama ile kişinin adına kayıtlı taşınmazlar ile ilgili herhangi bir işlem başlatıldığında kişiye kısa mesaj (SMS) yolu ile bilgi veriliyor.

Cep telefonlarına 'Adınızda kayıtlı taşınmaz üzerinde Tapu Müdürlüğünde ... sıra no ile işlem yapılmaktadır' şeklinde otomatik SMS gönderiliyor.İşlem kişinin bilgisi ve isteği dışında ise kişi hemen ilgili tapu müdürlüğü ile irtibata geçerek duruma müdahale edebiliyor. Bu uygulama tapuda işlem güvenliğini önemli ölçüde artırdı" diyerek söz konusu SMS kaydı işleminin herkes tarafından yapılmasını istedi.

E-DEVLET EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Mülkünüzün üzerine sizin bilginiz ve haberiniz olmadan ipotek, şerh ve haciz konulmuş olabilir. Örneğin bölgedeki bir kamulaştırma işleminden dolayı belediye tarafından mülkünüz üzerine ipotek ve şerh konulmuş olabilir.

Emlak beyanını her yıl düzenli olarak yapıyor olsanız da, bölgenizin değişen emlak rayiç değerleri gibi farklı nedenlerden dolayı bilginiz dışında emlak vergisi borcunuz olabilir ya da ihmal etmiş olabilirsiniz. Tapunuzun düzenli takibini yaptığınızda buna da tespit edersiniz.

Yakın dönemde mülkünüzü elden çıkarmak niyetindeyseniz, mülkünüzün en yakın tarihli güncel bilgilerinin olduğu raporlar sizin satışta işinizi kolaylaştırır.

Mülkünüz üzerinde işgal benzeri yapılaşmaları erken tespit etmenizi, dolayısıyla erken müdahale etmenizi sağlar.

Gayrimenkulünüzün güncel bilgi ve raporlarının bulunması, gayrimenkul geliştirme ve proje gerçekleştirmede size zaman kazandırır.

Mülkünüzü çevresiyle birlikte takip edeceğiniz için, bölgedeki yapılaşmaların farkına varmanız, yakın gelecekteki karlı yatırımlarınıza zemin hazırlar.

Gayrimenkulünüzün yerinde ziyaret edilerek fotoğraflanması, hakkınızı korumak için atacağınız yasal adımlarda sizlere kanıt teşkil eder.

Mülkünüzün değeri konusunda güncel bilgilere erişmeniz, satmak ya da elinizde tutmak konusunda daha doğru kararlar almanızı sağlar.

Komşu parsellerdeki kötü niyetli olmasa da gerçekleşen sınır ihlallerine karşılık önceden müdahale etmenize imkan verir".

Kontrol güvene mani değildir. Sahibi olduğunuz varlıkları belirli aralıklarla mutlaka kontrol ediniz.

Tapu Parsel Sorgulama

Herhangi bir şahsın üzerine hangi tapuların kayıtlı olup olmadığının öğrenilebildiği sistem tapu sorgulama olarak bilinir. Tapu Sicil Müdürlükleri'nde yapılabileceği gibi e-devlet sisteminden de bu sorgulama yapılabilir.

Tapu Harcı

İlgili taşınmaz üzerinde tapu alınırken taşınmazın değerine göre belirlenen, Tapu Sicil Müdürlükleri'ne makbuz aracılığı ile gösterilen devlete yatırılması gereken ücrettir.

Tapu-Kadastro Nedir?

Tapu işlemlerinde sorunları minimuma indirmek için devlet tarafından ülke üzerindeki tüm arsa ve arsa gibi taşınmazların sınırlarının belirlenmesi, değerlerinin ederine göre hesaplanması ve ilgili alanlarının hukuki açıdan düzene sokulması işlemidir.

E-DEVLET NEDİR?

Son zamanlarda vatandaşların çok yoğun kullanmaya başladığı bir internet servisi olan E-Devlet Kapısı portalı, temel olarak tüm kamu kurumlarının internet servislerini tek bir çatı altında toplayan, sanal devlet portalıdır. Bu portal üzerinde tüm kurumların internet servislerini bulabilir ve kullanabilirsiniz. Böylelikle E-Devlet Kapısı portalı, Türkiye genelinde vatandaşların kamu işlemlerini rahatlıkla yapabilmesini sağlarken, kamu kurumlarının iş yükünde de ve yoğunluğunda hafifleme sağlıyor. Kamu hizmetlerinde dijital entegrasyon çalışmasının bir ürünü olan E-Devlet Kapısı portalında işlemlerin güvenle yapılması için "Kimlik Doğrulama" yapılması gerekiyor. E-Devlet Kapısı kimlik doğrulamalarını da E-Devlet giriş sayfasından yapabilirsiniz.

Vatandaşlık bilgilerinizin bulunmasının yanı sıra yapılan her işlemin yasal geçerliliğinin bulunması nedeni ile E-Devlet Kapısı portalında vatandaşlık bilgilerinin güvenliğinin sağlanması amacı ile özel şifreleme giriş yöntemleri kullanılıyor. E-Devlet giriş sayfasında yüksek güvenlikli giriş yöntemlerini kullanarak yapacağınız kimlik doğrulama ile portaldaki hizmetleri daha güvenli şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

E-Devlet Giriş Nereden Yapılır?

Kamu kurumlarının internet servislerini kullanabileceğiniz E-Devlet portalını kullanmanız için yapmanız gereken kimlik doğrulama yani E-Devlet giriş işlemlerini basitçe gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet Kapısı portalı vatandaşlara iki kanal üzerinden hizmet veriyor. Böylelikle E-Devlet giriş işlemlerinizi;

• E-Devlet Kapısı resmi web adresi "turkiye.gov.tr" adresini tarayıcınızda açın.

• E-Devlet Kapısı mobil uygulamasını "AppStore" veya "PlayStore" üzerinden cihazınıza indirin ve açın.
Şeklindeki iki kanal üzerinden yapabilirsiniz. Her iki kanal üzerinden de E-Devlet giriş işlemlerini 7/24 yaparak, kurumların servislerini kullanabilirsiniz.