Torba yasada neler var? Asgari ücret desteği ne kadar? Yeni ekonomi paketi ve 2020 yılı torba yasa maddeleri içeriği...

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), 39 maddelik yeni torba yasa teklifinin ayrıntılarını açıkladı. Muş, Meclis Başkanlığı'na sundukları yasa teklifinin, toplumun ve vatandaşın pek çok ihtiyacına cevap vereceğini söyledi. İşte 'yeni ekonomi paketi' olarak da adlandırılan düzenlemelerin ayrıntıları.. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının dövizli askerlik hakkından yararlanabilmesi için 3 yıl çalışma şartı aranıyordu. Yapılacak değişiklikle yurt dışında doğan, orada süresiz ikameti olan gençlerin dövizli askerlik yapmasında 3 yıl çalışma şartı aranmayacak.

Giriş Tarihi 19 Şubat 2020, 09:40 Güncelleme 19 Şubat 2020, 09:40
Torba yasada neler var? Asgari ücret desteği ne kadar? Yeni ekonomi paketi ve 2020 yılı torba yasa maddeleri içeriği...

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret desteği ve 2020 yılı torba yasa maddeleri vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda yeni ekonomi paketi yakında açıklanacak. 5 bin iş günü ve 20 yıl sigortalılık süresini dolduran vazife ve harp malulü gazilere ikinci maaş bağlanacak. 500'den fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde aylık 100 lira, 500'den az işçi çalıştıran iş yerlerinde de aylık 150 lira olarak uygulanan asgari ücret desteği bu yıl 75 lira olarak devam edecek. Ayrıca BES'ten emeklilik hakkı elde edecekler. 100 Euro yatırana devlet de 10 Euro katkı sağlayacak. Kamuoyunun "torba yasa" olarak bildiği, bu düzenlemelerdeki sistem, tasarı ve tekliften farklı işliyor.


DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Ahilik Fonu'na erteleme

Esnaf Ahilik Fonu'na 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren her ay en az 58 lira prim yatırılması gerekiyordu. Yapılacak değişiklik ile fona prim yatırmada yürürlük tarihi 1 Ocak 2021 tarihine ertelenecek.

Silah satışına düzenleme

Yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfeği ile tabancaları izinsiz ya da faaliyetlere aykırı şekilde üretenlere ilişkin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var. Teklifle, ceza 3 yıldan 5 yıla kadar çıkarılacak. İnternetten silah satışı yapanlara ve izinsiz silah satışı yapanlara uygulanan hapis cezaları artırılacak. Silah reklamı yapan gazete, televizyon, radyo ve internet sitelerine para cezaları uygulanacak. Cezalar 419 bin liraya kadar çıkabilecek.

KOBi'lere kaynak

KOBİ'lerin desteklenmesi için Kredi Garanti Fonu'na sağlanan Hazine desteği 25 milyar liradan 35 milyar liraya çıkartılacak. Böylece, KOBİ'lerin desteklenmesi amacıyla piyasaya 175 milyar lira finansal destek sağlanacak.

İhalelerde TL zorunluluğu

Dövizden TL'ye geçiş çalışmalarının bir parçası olarak yenilenebilir enerji kaynakları ihaleleri de artık Türk Lirası ile yapılacak.

Vakıflara kira borcu

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetindeki taşınmazlarda 3 ya da daha fazla birikmiş kira borcu olanlara 3 ay süre verilecek. Borç ödenmezse 15 gün içinde tahliye edilecekler.

3 aylık ek süre

Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki taşınmazlarda 3 ve daha fazla birikmiş kira borcu olanlara 3 ay süre verileceğine işaret eden Muş, "Bu süre içinde bu borçların ödenmesini talep ediyoruz. Bu 3 ayın içinde bunlar ödenmezse, 15 gün içinde valiliklerce tahliyelerinin sağlanması öngörülüyor." diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki kiracılara "3 aylık süre içinde borçlarını ödemeleri" çağrısında bulunan Muş, "Vakıflar bize emanet. Bunların vakıf senetleri var. Bunlar bir amaç için kurulmuşlar ve maalesef böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığımız için bu düzenlemeyi yapmak durumunda kaldık." ifadelerini kullandı.

Derneklere üye olma ve ayrılma bildirimi

Derneklere üye olma ve üyelikten ayrılmaların bildirilmesinin zorunlu hale getirileceğini anlatan Muş, "Vatandaşlarımıza, hangi derneğe üye olduklarını, hangi dernekten ayrıldıklarını e-devlet üzerinden takip edebilme imkanı getirilecek." dedi.

Muş, düzenlemeyle, illegal bahis ve şans oyunlarının katalog suçlar kapsamına alınacağını ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanına (BTK) resen bunları kapatma yetkisi getirileceğini açıkladı.

Yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfeği ile tabancaları izinsiz ya da faaliyetlere aykırı şekilde üretenlere ilişkin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olduğuna işaret eden Muş, teklifle, bunun 3 yıldan 5 yıla kadar çıkartılacağını kaydetti.

Muş, söz konusu ateşli silahlarla ilgili, satın alma belgesi olmayanlara satış yapanlara; satıcılık belgesi olmadan satış yapanlara ya da ihraç kaydıyla üretilen tüfekleri yurt içi piyasaya sürenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceğini anlattı

TORBA YASA NEDİR?

Kamuoyunun "torba yasa" olarak bildiği, bu düzenlemelerdeki sistem, tasarı ve tekliften farklı işliyor. Buna göre, milletvekillerine teklif olarak verdirilen ve ayrı ayrı konularda düzenleme içeren bu metinler, komisyon aşamasında tek bir yasa metnine dönüştürülüyor. Üzerine de, "Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi" ibaresi konuluyor. Düzenlemeler "temel yasa" ilan ediliyor ve maddeler yerine bölümler halinde görüşülüyor. Torba düzenlemelerin birçok maddesi de komisyonlarda değil, Genel Kurul'da önergelerle monte ediliyor.