Bankaların aldığı ücret ve komisyonlara karşı altın reçete

Bankaların vatandaştan yıllarca aldığı ücret ve komisyonlar 'haraç' haline gelmişti. Ekonomi yönetimi devreye girdi, bu haksız paralara 'dur' dedi. Ücretlere standart geldi. Sistem 1 mart’ta başlayacak. Peki vatandaş nasıl faydalanacak? Detaylar haberimizde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2020 Güncelleme 13 Şubat 2020, 06:58
Bankaların aldığı ücret ve komisyonlara karşı altın reçete

İÇİNDEKİLER




İnternet ve telefondan para göndermek ucuzlayacak.
500 TL'lik taksit ödemesinde havale 50 kuruş, EFT 1 TL olacak.
2 bin 500 liralık kira için havale 1, EFT 2 TL'yi aşamayacak.
Şubeye gidildiğinde ücretler en fazla iki katına çıkabilecek.
Karttan taksitle avans çeken, para ödemeyecek.
Kredi kartı yenilemenin artık bedeli olmayacak.
Hesap özeti için de ücret ödenmeyecek...



HARAÇ BİTTİ
Bankaların ücret ve komisyonları yıllardır hem vatandaşı hem de ticari kuruluşları canından bezdiriyordu. Zaman zaman bankacılık otoriteleri bu konuda bazı tedbirler de aldılar. Ancak bankalar yine bir yolunu bulup yeni ücret ve komisyonlar icat etmekten geri durmadılar. Vatandaş askerdeki oğluna, ev sahibine para gönderirken yüzde 40'lara varan komisyonlar ödedi. Öyle ki; parayı taksiye binip götürseniz daha az para verdiğiniz durumlar ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başkanlığında toplanan Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi bu fahiş ücret ve komisyonlarla ilgili şikayetleri gündemine aldı. Alınan kararla Merkez Bankası ve BDDK ücret ve komisyonlara standartlar getirdi. Bugün sizinle vatandaşın ödeyeceği yeni ücret ve komisyonlarla ilgili örnek hesaplamaları paylaşmak istiyorum.


EN FAZLA 1 LİRA ÖDEYİN
EFT dediğimiz yani bir başka bankanın şubesine para gönderirken alınan ücretlerde hiçbir standart bulunmuyordu. Bankalar saate göre, kendi belirledikleri ücretleri alıyorlardı. İsterseniz şubeden yapın isterseniz sadece cep telefonunuzdan para gönderin 9 liraları bulan paraları ödüyordunuz. Şimdi EFT ücretleri 1 liraya indirildi.


ÖRNEK 1: Ahmet Bey bir firmadan aldığı mobilyanın taksiti için bir başka bankaya her ay 500 lira gönderiyor. Eğer bu ödemeyi cep telefonundan ve internetten yaparsa sadece 1 lira EFT ücreti ödeyecek. Düzenli ödeme talimatı verirse yine 1 lirayla işlemi tamamlayacak. ATM'den gönderirse 2 lira, şubeye gidip işlem yaptırırsa 5 lira ödeyecek. Eğer aynı bankaya gönderiyorsa bu kez bu paraların yarısını yani 50 kuruş, 1 ve 2 lira verecek.


ÖRNEK 2 : Ahmet Bey, ev kirasını ise kendisiyle aynı bankayı kullanan ev sahibine gönderiyor. Her ay 2.500 liralık kirasını cep telefonundan ve internetten gönderirse sadece 1 lira ödeyecek. Düzenli ödemede de ödeyeceği para 1 lira olacak. ATM'den 2.5 lira, şubeden 5 lira verecek. Eğer kirayı başka bankaya gönderirse bu kez rakamlar iki katına çıkacak yani internette 2, ATM'de 5 ve şubede 10 lira ödeyecek.


'DUA EDİYORUZ'
Gazetemizi arayan çok sayıda vatandaş başta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olmak üzere bu kararı alan ekonomi yönetimine teşekkürlerini iletirken, "Bankalarla mücadele edemiyorduk. Mecburen kullandığımız hizmetlere fahiş ücretler ödüyorduk. Bu konuyu çözenlere dua ediyoruz" dediler.


TÜKETİCİ İÇİN NE DEĞİŞECEK?
Alınabilecek ücret, komisyon ve masrafların sayısı 20'den 16'ya indirildi.
Kredi kartlarında nakit avans komisyonu en fazla yüzde 1 olarak belirlendi.
Kiralık kasa depozito bedeli kiralanan kasanın en fazla bir yıllık kira bedeli olarak belirlendi.


EFT ücretleri her kalemde 3'te 1 ila 6'da 1 oranlarında indirildi.
Havale ücretleri yeni düzenlenen EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü.
Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil edilemez.
Kuruluşlar finansal tüketicinin onayını almaksızın yaptığı bildirimlerden ücret alamaz. Onay alındığı takdirde bildirim işlemi için alınacak ücret üçüncü kişilere ödenen tutarı geçemez.
Hesap özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ve kullanımı ile bir takvim yılı içerisinde kayıp, çalıntı ve benzeri nedenler dolayısıyla gerçekleştirilen iki adede kadar kart yenileme karşılığında ücret alınamaz.





YARIN: TİCARİ HESAPLARA ÖZEL İNDİRİMLER / FARUK ERDEM