2022 65 yaş muhtaçlık yaşlılık aylığı enflasyon farkı ve maaş zammıyla kaç TL oldu? 65 yaş muhtaçlık maaşı ne kadar?

65 yaş aylığı 1 Ocak itibarıyla 672 TL'ye çıkı. Aralık 2019'da 637 TL'ydi. Üç ayda bir yapılan ödeme artık her ay yapılıyor. Devlet, 65 yaşını doldurduktan sonra herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayanlara destek sağlıyor. Başvuru kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) yapılıyor. Kaç günde sonuçlanır? 1 ay içerisinde işlemlerin sonuçlanması gerekiyor. Yani 65 yaş aylığı için uzun zaman beklemek gibi bir durum söz konusu değil. Emekli olana var mı? Hayır emekliler yararlanamaz.

Giriş Tarihi 14 Şubat 2020, 09:19 Güncelleme 14 Şubat 2020, 09:19
2022 65 yaş muhtaçlık yaşlılık aylığı enflasyon farkı ve maaş zammıyla kaç TL oldu? 65 yaş muhtaçlık maaşı ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur) gibi ve 65 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımız yaşlılık aylığı alabilirler. 65 yaş aylığı 1 Ocak itibarıyla 672 TL'ye çıkı. Aralık 2019'da 637 TL'ydi. Üç ayda bir yapılan ödeme artık her ay yapılıyor. Doğum tarihinin son rakamı 0-5 arası olanlar 5'inde, 1-6 arası olanlar 6'sında, 2-7 arasında olanlar 7'sinde, 3-8 olanlar 8'inde, 4-9 arası olanlar 9'unda ödeme alır. Emeklilik aylığına hak kazanıldıktan sonra ilk maaş ikametgahın olduğu ilçedeki bir Ziraat Bankası'na yatırılır. Sonraki ödemeler PTT üzerinden yapılır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Gelir şartı var

■ Muhtaçlık değerlendirmesi nasıl yapılır? Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılıyor. Buna göre; kişi başına gelir 701 liranın altındaysa aylık bağlanır. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1.402 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmaz.

Ne kadar zam geldi?

65 yaş aylığı 1 Ocak itibarıyla 672 TL'ye çıkı. Aralık 2019'da 637 TL'ydi. Üç ayda bir yapılan ödeme artık her ay yapılıyor.

Hesaba ne zaman geçiyor?

Doğum tarihinin son rakamı 0-5 arası olanlar 5'inde, 1-6 arası olanlar 6'sında, 2-7 arasında olanlar 7'sinde, 3-8 olanlar 8'inde, 4-9 arası olanlar 9'unda ödeme alır.

65 yaş aylığı başvurusu: Yaşlılık maaşından yararlanmak için adresin bağlı bulunduğu Kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmak gerekiyor. Müracaatta, nüfus kayıt örneği, aylık talebi vasi tarafından yapılacaksa mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararı olması gereklidir. Kaymakamlıkta doldurulan 'Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu' mal müdürlüklerine ya da defterdarlıklara verilecektir.

Yaşlılık aylığı şartları:

- Hiçbir sosyal güvencesi olmayan (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur),

- 65 yaşını doldurmuş
- Aylık geliri muhtaçlık sınırının altında olan
- SGK'ya prim ödemeyenler Kaymakamlığa başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca nafaka alan, asgari ücretin 1/3'ünden (üçte birinden) fazla olan kişiler yaşlılık aylığı alamaz.

65 yaş aylığı nereden alınır: Emeklilik aylığına hak kazanıldıktan sonra ilk maaş ikametgahın olduğu ilçedeki bir Ziraat Bankası'na yatırılır. Sonraki ödemeler PTT üzerinden yapılır.

65 Yaş Aylığı

2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumundan ( SGK) herhangi bir gelir veya aylık almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, devlet aylık bağlıyor. Daha önceki yıllarda 3 aylık olarak ödenen yaşlılık maaşı artık aylık olarak ödeniyor.

Aylık Bağlandığında Nasıl Bilgi Alınır?

Aylık bağlama işlemi tamamlandığında kişiye bilgi yazısı ve sms gönderilmektedir. SMS Bilgilendirme hizmetinden yararlanabilmek için aşağıdaki linki tıklayınız: http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgk SMS Aylık bağlamaya ilişkin süreç e-devlet üzerinden de takip edilebilmektedir.

İlk Aylık Hangi Bankadan Alınır?

Bankalar ile PTT arasında imzalanan protokoller kapsamında; 5510 sayılı Kanun ve diğer Kanunlar kapsamında Kurum tarafından ilk defa bağlanan gelir/aylıklar 01/08/2017 tarihinden itibaren ilgililerin emeklilik taleplerinde tercih ettiği bankalar ve PTT aracılığı ile ödenmektedir.

Gelir/Aylık Ödemeleri Nasıl Yapılmaktadır?

Gelir/aylık ödemeleri Banka/PTT Genel Müdürlükleri ile Kurumumuz arasında imzalanan protokoller çerçevesinde yapılır. Ödeme günü Cumartesi gününe rastlayan grubun ödemesi Cuma, Pazar gününe rastlayan grubun ödemesi Pazartesi günkü grup ile birleştirilerek yapılmaktadır. Hizmet akdi kapsamında emekli ve hak sahiplerinin gelir/aylıkları tahsis numaralarının son rakamlarına göre ayın 17'si ila 26'ncı günleri arasında 10 günde ödenir. Gelir ve Aylıkların Konutta Ödenmesi Emekli ve hak sahiplerinin gelir/aylıklarının konutta ödenmesi uygulaması ilk defa 2011 yılında başlatılmış olup, uygulamanın usul ve esasları PTT Genel Müdürlüğü ile Kurumumuz arasında imzalanan 05/01/2010 tarihli "Prim Tahsilatı ve Ödemelere İlişkin Protokol" ile belirlenmiştir.

Buna göre, gelir ve aylıklarının konutta ödenmesini talep eden sigortalı ve hak sahiplerine hiçbir şarta bağlı olmaksızın hizmet akdiyle çalışan sigortalıları için ilk gelir/aylıklar da dahil olmak üzere hemen, PTT işyerleri aracılığıyla konutlarında ödenir. Bunun için Kurumumuza yazılı olarak dilekçe ile veya " www.turkiye.gov.tr " adresinden başvuruda bulunabilinir.

Aylık Alınan Banka Nasıl Değiştirilir?

Emekli, dul ve yetimler tarafından, banka/şube değişikliği için İl/Merkez Müdürlüklerimize verilecek dilekçe ile anlaşmalı bankalardan herhangi birisine aylıkların nakli yapılarak banka/şube değişikliği gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca, banka/PTT şube değişikliği talepleri "www.turkiye.gov.tr" internet adresine T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapılacak giriş sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.

Aylık Ödenen Bankalar

1.Ziraat Bankası

2.PTT

3.Halkbank

4.Vakıflar Bankası

5.İş Bankası

6.Garanti Bankası

7.Finansbank

8.ING Bank

9.Denizbank

10.Akbank

11.Yapı Kredi Bankası

12.TEB

13.HSBC

14.Şekerbank

15.Kuveytturk

16.Burgan Bnk A.Ş.

17.Albarakaturk

18.Anadolubank

19.Tekstilbank (ICBC)

20.Türkiye Finans A.Ş.

21.Alternatif Bank A.Ş.

22.Turkish Bank A.Ş.

23.Ziraat Katılım Bankası 24.FibaBanka