Bugün emekli olabilirsiniz! EYT'yi beklemenize gerek yok!

Meclis açıldı. Artık gözler genel kurulda gerçekleştirilecek EYT görüşmelerine çevrildi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan raporun ardından hangi sistemle emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözüleceği büyük merak konusu olmuştu

Giriş Tarihi 04 Şubat 2020, 09:22 Güncelleme 16 Şubat 2020, 13:31
Bugün emekli olabilirsiniz! EYT’yi beklemenize gerek yok!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de milyonlarca çalışanın en büyük amacı erken emekli olabilmektir. Bilindiği gibi EYT yasası gündeme gelmişti fakat henüz net bir şey çıkmadı. Bu bağlamda milyonlarca kişiyi ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen EYT yasası gün geçtikçe dikkatler artmaya başlıyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk kez EYT'liler için somut bir adım atmasının ardından gözler Külliye ve Meclise çevrildi. Prof. Dr. Vedat Bilgin'in hazırladığı ve EYT derneği ile yaptığı görüşmenin ardından EYT için çözüm artık mecliste. Meclisin açılmasıyla birlikte ilk gündem maddesi yeni yargı reformu olmasına rağmen hemen akabinde EYT yasası hakkında düzenlemeler yapılması bekleniyor.

Özellikle prim günlerini doldurmuş ancak yaş sınırına takılan yüzbinlerce kişi meclisten çıkacak EYT kararını dikkatle takip ediyor. Ulusal basında yer alan haberlere göre EYT için üç ana sistem görüşülüyor.

Bunlardan en önemlisi prim günlerinin doldurarak emekli olamaya hak kazanmayı bekleyenler geliyor. Mevcut sitemde kadınlar 55 erkeklerde 58 yaş sınırı varken 1999 ve öncesi işe giriş olan ve sigorta olanların EYT'den çıkacak herhangi bir değişiklikte kesin emekli olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilen raporda yasanın geçmesi halinde hemen emekli olacakların sayısı yaklaşık 700 bin civarında olması bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Yine EYT kapsamında olan kişiler ise zamana yayılarak emekli edilmesi bekleniyor.

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada, "Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak." ifadelerini kullandı.