Maaşın 3 katı kadar avans ve 10 katı kredi verilecek!

SGK, emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere istemeleri halinde 6 bin 972 liraya varan avans veriyor. Talepler hayata geçerse, mevcut emekliler için de avans sistemi başlayacak. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvuruda bulunarak maaşının 3 katı ön ödeme ve 10 maaş kredi alabilecek. Maaş avansı ise maddi sıkıntı çeken vatandaşlarımızın yardımına koşacak.

Giriş Tarihi 31 Ocak 2020, 09:19 Güncelleme 14 Şubat 2020, 10:56
Maaşın 3 katı kadar avans ve 10 katı kredi verilecek!

İÇİNDEKİLER

SGK, SSK ve Bağkur emeklilerine güzel haberler gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda maaşın 3 katı kadar avans ve 10 katı kadar ise kredi imkanı sağlanacak. Emeklilik başvurusunu yapan ve aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar, yazılı başvuru yaparak avans alıyor. SGK, bu kişilere, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EMEKLİ MAAŞIN 3 KATI KADAR KREDİ

Emekli maaşını kamu bankalarından alanlar için getirilmesi planlanan avans sistemi ile acil nakit ihtiyacı duyan emekliler maaşına mahsus avans alabilecekler. Bu avans ise emekli maaşlarının üç katına kadar alınırken 3 yıl geri ödemeli olarak verilecek. 36 ay vadeli 3 kat maaş avans sisteminde ödemeler aylık taksitler halinde maaştan kesilerek geri ödenecek. İlk kez emekli olanların emeklilik maaşlarının hemen alamadıkları durumlarda bu avanslardan yararlanabilecekler.

Bu uygulama genele yayılarak tüm emeklileri kapsayacak. Emekli maaşının tutarına göre belirlenecek olan avans sistemi aylık maaşa göre belirlenirken faiz alınmayacak. Bu şekilde maaşını 2 bin lira olarak alan emekliler 3 katı olarak 6 bin lira avans kullanabilecek. Paraların ödemeleri 12, 24 ,36 ay olarak maaştan kesilerek geriye ödenebilecek.

Ekonomide yaşanan daralma ile kamu yönetimi, kamu bankalarının emeklilerin acil nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla emeklilere faiz kredi kaynağı yaratacak. Başta Ziraat bankası olmak üzere Halkbank ve Vakıfbank gibi kamu gücünü elinde bulunduran bankalar 12 ay ertelemeli faizsiz krediyi emeklilere verecek. Kredinin üst limiti 10 katı maaş olacak istenirse daha da az kullanılabilinecek. Basında yer alan ve gündemde halen merak konusu olan banka promosyonları ve 10 maaş 12 ay ertelemeli kredi promosyonları maaşın alındığı banka tarafından sağlanacak.

EMEKLİYE KREDİ VEREN BANKALAR

10 maaş kredi promosyonu planları eğer kesinlik kazanırsa emekliler istedikleri miktarda isterlerse daha az kredi kullanabilecek. Kredi promosyonlarının aylık geri ödeme şekli ise emekli maaşından aylık kesintiler halinde ödenecek. 10 maaş kredi promosyonu kullanan emekliler kredinin vadesi boyunca maaşlarını kredi aldıkları bankalardan almak zorunda. Krediyi kullandıkları bankalardan maaşlarının alınması ile kredi ödemeleri direk hesaptan kesilerek emeklilerin böylelikle ikinci bir işlem yapmalarına gerek kalmadan kolaylıkla emeli maaşlarından kesilerek ödemeler yapılabilecek. Yaz ayları ve bayram hazırlıklarıyla birlikte para sıkıntısı yaşayan emeklilerin bu sıkıntıları avans sistemi ve 10 maaş kredi promosyonları ile giderilmesi emeklileri yüzünü güldürdü.

Vakıflar Bankası 90 bin liraya kadar limitli 36 ay vadeli emekli kredisi veriyor.

https://www.vakifbank.com.tr/emeklilere-ozel-promosyon-kredisi.aspx?pageID=753

Ziraat 20 bin lira limitli kredi desteği sağlıyor.

https://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bireysel/Krediler/Pages/EmeklininArtisiKrediPaketi.aspx

Halkbank 50 bin lira limitli "Mutlu Emekli" kredisi veriyor.

https://www.halkbank.com.tr/channels/1.asp?id=2875

Denizbank maaş müşterisi emeklilere 60 bin liraya kadar destek sağlıyor.

http://www.denizbank.com/bankacilik/bireysel-bankacilik/bireysel-krediler/ihtiyac-kredileri/kampanyalar/maas-musterilerimize-ozel.aspx

TÜM EMEKLİLER İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Emekli maaş avansı uygulamasının tüm emeklileri kapsaması adına çalışmalar yapılmaktadır. Çalışma sonunda nakit sıkıntısı çeken emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak maaş avansını alabilecek. Maaş avansı asgari ücretin 3 katı olacak.

SGK EMEKLİ MAAŞI AVANS ŞARTLARI

* Emeklilik başvurusunu yapmış olanlar

* Emekli aylığı 90 gün geçmiş ve bağlanmamış olanlar

EMEKLİYE MAAŞ AVANSI TAKSİTLE ÖDENECEK

Emekli maaş avansı alan kişilerin geri ödemesinde faiz uygulanmayacak. Ayrıca emekli avansının geri ödemesi taksitle yapılacak.

6 BİN 62 TL AVANS

Emeklilik başvurusunu yapan ve aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar, yazılı başvuru yaparak avans alabiliyor. SGK, bu kişilere, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Yani bu yıl başvuru yapan 6 bin 62 liraya varan avans alabiliyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.

ÇALIŞMAYA SİGORTA İMKANI VAR MI?

Babam 03.03.1965 doğumlu. Sigorta başlangıcı 05.05.1981. 3300 prim günü var. Askerliğini yatırmadı. Ne zaman ve nasıl emekli olur? Çünkü şu an çalışma durumu yok. Ömer PARS
Babanızın primi emeklilik için yeterli değil. En az 3600 gün gerekiyor. Askerliği yatırarak primi yükseltebilirsiniz. 3600 günü tamamladıktan sonra 60 yaşını bekleyeceksiniz. Çalışma durumu yoksa isteğe bağlı ile de tamamlayabilirsiniz.

42 yaşında, eşinden ayrı bir bayanım. 1 oğlum var. 1000 küsur gün primim var ama çalışma imkanım yok. Bağ-Kur olarak aylık düzenli ödeme yaparsam emekli olma şansım var mı? (ismi saklı)
İsteğe bağlı sigorta ödemeniz gerekir. Bu da Bağ-Kur sayılıyor. Emekli olmanız için 15 yıl yani 5400 gün ödemeniz gerekir. 58 yaş şartı da var. Bunun yerine Bireysel Emeklilik Sistemi'ni de düşünebilirsiniz. Burada 10 yıl 56 yaş ile emeklilik imkanı bulunuyor.


ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN