İlave tediye ödeme tarihleri Resmi Gazete'de yayımlandı! 2020 tediyeleri ne zaman yatacak?

Tediye ödemeleri için geri sayım başladı. Taşeron ve kamu işçilerinin heyecanla beklediği ödemelerin hangi tarihlerde yapılacağı belli oldu. Toplam 4 taksitte gerçekleştirilecek ödemelerin ilki Ocak ayında yapılacak. Gözler ödeme tarihlerine çevrildi. Peki, ilave tediye ödeme tarihleri ne zaman? 2020 tediyeleri ne zaman yatacak?

Giriş Tarihi 27 Ocak 2020, 10:44 Güncelleme 30 Ocak 2020, 09:57
İlave tediye ödeme tarihleri Resmi Gazete’de yayımlandı! 2020 tediyeleri ne zaman yatacak?

İÇİNDEKİLER

İlave tediye ödemeleri ne zaman? Toplam 4 taksitte yapılan tediye ödemelerinin ilki için vatandaşların meraklı bekleyişi sürüyor. 6772 Sayılı Kanun Kapsamına Giren Kurumlarda Çalışan İşçilere 2020 Yılında Yapılacak İlave Tediyelerin Sürelerinin Belirlenmesi Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve tediye ödemelerinin 2020 yılı tarihleri belli oldu. Peki, ilave tediye ödeme tarihleri ne zaman? 2020 tediyeleri ne zaman yatacak? İşte cevaplar...

2020 TEDİYELERİ NE ZAMAN YATACAK?

Buna göre, 2020 yılında 6772 Sayılı Kanun 1. maddesine göre yapılacak ilave tediyenin 13 günlük ilk taksidi 31 Ocak, ikinci taksit ise 22 Mayıs'ta, bu işçilerden maden işletmelerinde özellikle yer altı işlerinde çalışanlara ayrıca ilave tediyenin ise tamamının 23 Aralık'ta yapılmasına karar verildi.

İkinci 26 günlük kısmın ödeme tarihlerinin ise ağustos ayında belli olması bekleniyor.

KİM, NE KADAR ALACAK?

Kamuda kadroya geçen taşeron işçiler de dahil olmak üzere kamuda görev yapan işçilerin tamamına 13 günlük ücretleri üzerinden tediye ödemesi yapılacak. Bu kapsamda asgari ücretle çalışan bir işçiye 13 günlük ücreti karşılığı en az 913 TL ilave tediye ödenecek. Kamu işçisinin ücreti arttıkça eline geçen tediye miktarı da artacak. Örneğin, 3.000 TL brüt ücreti olan bir kamu işçisine 929 TL, 3.500 TL brüt ücreti olan kamu işçisine 1.084 TL, 4.000 TL brüt ücreti olan kamu işçisine 1.239 TL ilave tediye ödenecek. Ocak ayı ilave tediyeleri vergi dilimi en düşük seviyede olduğu için yüzde 20 üzerinden vergilendirilecek.

HACİZ UYGULAMASI YAPILAMIYOR

İlave tediye ödemeleri hukuki olarak esas ücrete munzam ödemedir. Dolayısıyla haciz edilmesi de mümkün değildir. Konuyla ilgili Yargıtay kararlarında da ilave tediye ödemelerine haciz konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle borcu olan işçiye yapılan ilave tediye ödemesine haciz konulamaz.

İLAVE TEDİYEDEN PRİM KESİLİR Mİ?

İlave tediye ödemeleri kural olarak SGK primine tabidir. Dolayısıyla, ilave tediyeden SGK primi kesilmesi gerekir. Bu çerçevede ilave tediye ödemesinden yüzde 15 oranında sigorta primi ve yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılır. Ayrıca ilave tediye ödemesi damga vergisine de tabi olduğu için ilave tediyeden damga vergisi kesintisi de yapılır.

KADROLU TAŞERON İŞÇİSİ DE ALIR

Dolayısıyla, çalıştığı kamu kurumunun işçisi haline gelen taşeron işçilere de ilave tediye ödenmesi gerekiyor. Tediye ödemesi yılın tamamında çalışan işçilere 52 gün olarak ödeniyor. Yılın tamamında çalışmayan işçilere ise çalışmaları karşılığı oranda hesap yapılarak tediye ödenmesi söz konusu oluyor. Ocak ayı tediyesinde işçiler bu açıdan herhangi bir sorunla karşılaşmadan 13 günlük ücretleri üzerinden tediyeler hesaplanarak ödenecek.

TOPLAM 4 TAKSİTTE ÖDENİYOR

Yıl içerisinde 52 günlük ilave tediye ödemeleri dört taksitte yapılıyor. Ocak-haziran-eylül ve aralık aylarında kamu işçilerine 13'er günlük tediye ödemesi yapılıyor. Toplamda 52 günlük ilave tediyesi yıl içinde ödenmiş oluyor. 2020 yılının tediyelerinin 13 günlük ilk taksitinin de ocak ayı içerisinde ödenmesi bekleniyor. Tediyelerin ödeneceği tarih konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlanınca netleşecek.