Dul ve yetim aylığı nasıl alınır? Boşanan, kocası ölen kadına maaş!

Kadınlara belediyeler ve valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile destek verilmektedir. Ayrıca boşanan kadınların mağdur edilmemesi adına dul maaşı da gerekli şartların taşınması şartı ile bağlanabilmektedir.

Giriş Tarihi 27 Ocak 2020, 11:54 Güncelleme 11 Şubat 2020, 09:41
Dul ve yetim aylığı nasıl alınır? Boşanan, kocası ölen kadına maaş!

İÇİNDEKİLER

Devletin çok önemli yardımları vardır. Boşanan, kocası ölen kadına maaş gibi bir takım yardımlar vardır. Peki dul ve yetim aylığı nasıl alınır? Dul ve yetim aylığı nasıl alınır? Gibi soruların yanıtları sayfamızda. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından eşi vefat eden kadınlar ve yetim kalan çocuklar için bağlanan aylıklara dul ve yetim aylığı ya da ölüm aylığı denmektedir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Dul ve yetim maaşı hesaplanırken hak sahipleri belirli oranlarda maaş alabilmektedir. Bu oranlar;

– Vefat eden sigortalı kişinin eşi maaşının %50'sini,
– Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa eşi maaşının %75'ini
– Vefat eden sigortalının bir çocuğu varsa, çocuğu yüzde %25'ni
– Vefat eden sigortalının birden fazla çocuğu varsa, çocukları maaşının %25'ni
– Anne ve babanın vefat etmiş olması durumunda çocuğa %50 oranında maaş bağlanmaktadır.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen dul ve yetim maaşı 2019 yılı itibariyle, en düşük dul aylığı 551 TL, yetim aylığı ise 275 TL idi.

DUL VE YETİM AYLIĞI NEDİR?

Sigortalı vatandaşın vefat etmesi durumunda geride kalan hak sahiplerine yani eş ve çocuklara verilen aylıklara dul ve yetim aylığı denmektedir. Vefat eden kişi kadın ya da erkek fark etmez, çocukları ve eşi bu haktan yararlanabilir. Çocuklarda da kız ya da erkek ayrımı yapılmaz. Her ikisi de yetim aylığı alabilir. Ancak kız ve erkek çocukların yetim aylığını ne kadar alacakları konusunda farklılıkları vardır. Kız çocukları bekâr ve çalışmıyor oldukları durumlarda yaş sınırı olmaksızın yetim aylığını alabilmektedir. Erkek çocukları ise öğrenim görmedikleri durumlarda 18, orta öğrenim gördükleri durumlarda 20, yüksek öğrenim gördükleri durumlarda ise 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler. 25 yaşını doldurduktan sonra erkek çocukların aylıkları kesilir.

2020 YILINDA DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Yapılan değişiklik ile dul maaşı tutarı 550 TL olmaktadır. Ancak bu maaş her ay değil 2 ayda bir olmak üzere verilmektedir. Başvuru yapmanız ve onaylanması durumunda dul maaşını almanızın önünde herhangi bir engel yoktur.

DUL MAAŞI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Maaşınızın ne kadar olduğunu, bağlanıp bağlanmadığını ve hangi tarihte alacağınızı e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilir ya da dilerseniz bağlı olduğunuz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına sorabilirsiniz. E devlet sisteminde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama menüsünden maaş sorgulaması yapabilirsiniz.

BOŞANMIŞ KADINA DEVLET YARDIMI

Boşanmış kişiye devletin direkt olarak maddi bir yardımı yoktur. Vakıf ve dernekler zaman zaman da kaymakamlıkların geçinmekte zorlanan boşanmış kişilere yardımları olmaktadır.