2020 yılı buzağı destek ödemeleri başvuru şartları nedir? 27 Ocak 2018 2. dönem buzağı desteği yattı mı, nereye ödenir?

Buzağı destek ödemeleri, günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iki dönem halinde gerçekleştirilen destek ödemelerin tarihi ile ilgili resmi açıklama geldi. Bu ödemelerden faydalanan besiciler ödemelerin tarihlerini araştırıyor. Peki, 2018 2. dönem buzağı desteklemeleri ne zaman ödenecek? 26 Ocak Buzağı destek ödemeleri yattı mı? Buzağı desteklemelerinden faydalanabilmek için, adına başvuru yapılan buzağının 120 gün yani 4 ay kadar bir süreyi işletmede tamamlamış olmaktadır.

Giriş Tarihi 27 Ocak 2020, 09:17 Güncelleme 27 Ocak 2020, 09:17
2020 yılı buzağı destek ödemeleri başvuru şartları nedir? 27 Ocak 2018 2. dönem buzağı desteği yattı mı, nereye ödenir?

İÇİNDEKİLER

27 Ocak tarihi itibari ile 2018 2. dönem buzağı desteği ile ilgili gelişmeler çiftçiler tarafından yakından takip ediliyor. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvancılığın desteklenmesi için verilen buzağı desteklemesinin 2018 2. dönem ödemelerinin tarihleri açıklanmıştı. Yapılan açıklamaya göre, T.C. kimlik numarasının sın hanesi 0 ve 2 ile biten besicilerin ödemeleri 24 Ocak saat 18.00'dan sonra gerçekleştirildi. Son hanesi 4, 6, 8 olanlar ödemelerin tarihlerini merak ediyorlar. Peki, 2018 2. dönem buzağı desteklemeleri ne zaman ödenecek? 27 Ocak buzağı destek ödemeleri yattı mı? İşte konu ile ilgili detaylar...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

2018/2 BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİ BAŞLADI

24 Ocak itibariyle resmen başlayan 2018/2 buzağı destekleme ödemeleri hayvan sahiplerine ödeniyor. Yeni doğan buzağıların küpe takılması ve kayıt altına alınması, doğduğu işletmede 4 ay kalması şartıyla verilen buzağı destekleme ödemesi, besicilerin TC Kimlik numaralarının son hanesine göre yapılacak.

TC Kimlik numarasının son hanesi 0 ve 2 olan besiciler 24 Ocak Cuma günü 18.00'dan sonra,

TC Kimlik numarasının son hanesi 4-6-8 olan yetiştiriciler 31 Ocak 2020 18.00'dan sonra ücretlerini alabilecek.

Destekleme miktarı buzağı başı 550-750 lira arasında değişecek. 2020 yılında ise bu destek 950 lira civarında gerçekleşecek.

BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BUZAĞI DESTEKLEME ÜCRETİ NE KADAR?

4 ay ve üzeri buzağılara 350 TL/baş

Soy kütüğüne kayıtlı 500 Tl/Baş

Döl Kontrollü Boğanın Yavrusu (ilave) 50 TL/Baş

Yetiştiricilik Bölgesi İlleri (ilave) 200 TL/Baş

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Bu imkandan faydalanmak isteyen üreticilerden bazı kriterlere uymaları talep edilecek. İşte, o kriterler;

Buzağıları 4 Ay (120 Gün) Öncesinde Satma Şartları

Buzağılarını işletmesinde 4 ay büyütmeden erken yaşta satan yetiştiricilerden; en az 50 baş dişi sığırı olanlar 4 aydan önce buzağılarını satabilir,

Buzağılarını erken yaşta satmak istediklerini işletmesinin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine, satışını yapacağı buzağıların kulak küpe numaralarını liste halinde dilekçeyle bildirir.

İl/ilçe müdürlükleri bu kapsamdaki işletmelerin ve buzağıların listesini HAYGEM'e bildirir.

Yetiştiricilik Bölgesi illerindeki buzağılara Karar kapsamında belirtilen ilave destek verilir.

Soy kütüğü desteği;

Buzağı, soy kütüğüne kayıtlı anadan doğmuş ve anası kendi ırkından boğanın sperması ile tohumlanmış olmalı,

Süt ölçümü yapılan ayda, işletmedeki inek sayısının en az üçte ikisinin süt verimleri ölçülmüş ve sisteme kaydedilmiş olmalı,

Süt ölçümleri 2018 yılında en az 6 kez yapılmalıdır.

Döl Kontrolü boğanın yavrusu ilave desteği;

Döl kontrolünden geçmiş boğaların ülkemizde üretilen spermalarından doğan,

Bu durum tohumlama tarihiyle ve belgesiyle doğrulanabilen buzağılara verilir.

BUZAĞI DESTEKLERİ NEREYE ÖDENİR?

Buzağı desteklemelerinden faydalanabilmek için, adına başvuru yapılan buzağının 120 gün yani 4 ay kadar bir süreyi işletmede tamamlamış olmaktadır. Devlet tarafından sağlanan buzağı desteklemeleri, bulunduğu işletmeye yapılmaktadır. Bu hayvanlar için dönem dönem başvurular bulunmaktadır. Başvurusunu birinci dönemde gerçekleştiren işletme sahiplerinin ikinci ve üçüncü dönem için başvuru yapmasına gerek kalmayacaktır. Desteklemeden faydalanabilmek için işletme sahipleri, üyeliklerinin bulunduğu; Süt Birliği ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne veya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinde kendi birliklerine ve daha üst birliklere giderek dilekçe vermek zorundadırlar. Hiçbir yere üye olmayan yetiştiriciler ise, işletmesinin bulunduğu yerdeki İl ve İlçe Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Müdürlüklerine müracaat ederek dilekçe vereceklerdir.

Ödemeler çiftçilere Ziraat Bankası tarafından yapılmaktadır. Ödemelerin yatıp yatmadığını Ziraat Bankası Destekleme Ödemeleri Sorgulama sayfasından yapılabilir.

2020 YILI BUZAĞI DESTEK ÖDEMESİ BAŞVURUSU

2020 yılı desteklemeleri kapsamında, başvuru yapmak isteyen üreticilerin buzağılarının 2019 yılında doğmuş, TÜRKVET ve E-Islah veri tabanına kayıtlı, programlı aşıları tamamlanmış olması gerekmektedir.

Buzağı desteği 4 ay ve üzeri buzağılar için 350 TL/baş,
Soy kütüğüne kayıtlı buzağılara 500 TL/baş,
Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ilave 50 TL,
Bakanlıkça Yetiştiricilik Bölgesi olarak belirlenen illerde;
Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı,
Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane,
Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya,
Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat,
Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat

ilave 200 TL. buzağı desteklemesi ödenecek. Başvuru için buzağıları soy kütüğüne kayıtlı yetiştiriciler damızlık sığır yetiştiricileri birliği aracılığıyla, ön soy kütüğüne kayıtlı olanlar ise üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla, herhangi bir yetiştirici/üretici örgütüne üye değilse şahsen il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapabilir.