Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2020 kıdem tazminatı şartları nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatında tavan belli oldu. 2019'un son eflasyon rakamıın açıklanması ile birlikte kıdem tazminatının tavanına ilişkin net tutarda açıklandı. İşveren tarafından iş akdi feshedilen kişilere ödenen kıdem tazminatında tavanında artış yaşandı. Peki, kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2020 kıdem tazminatı şartları nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Giriş Tarihi 18 Ocak 2020, 13:27 Güncelleme 18 Ocak 2020, 13:34
Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2020 kıdem tazminatı şartları nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İÇİNDEKİLER

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? Ocak-Temmuz, Temmuz-Aralık ayı olmak üzere senede iki kez değişen kıdem tazminatının 2020 Ocak-Temmuz dönemi tavan fiyatı belli oldu. 2019 yılının son enflasyon rakamları ile birlikte tavan fiyatının belli olmasının ardından, vatandaşlar kıdem tazminatı ile ilgili detayları merak ediyor. Peki, kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2020 kıdem tazminatı şartları nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

KIDEM TAZMİNATI TAVANI 2020'DE NE KADAR OLDU?

2020 yılı ile birlikte asgari ücrete yapılan zamdan sonra çalışanların alacakları kıdem tazminat tavanları da değişti. Kıdem tazminatı 2020'de yüzde 5.49 artmış oldu. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 6.730.15 TL oldu.

KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI NEDİR?

Son çalıştığı yerde en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor.

Çalışanın iş akdinin, iş veren tarafından feshedilmesi de bu şartlar arasında.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınır. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

İSTİFA EDEN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İstifa eden bir işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için, erkeklerde askerlik, kadınlarda evlilik sonrası geçen bir yıl içinde işten ayrılmaları gerekir.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Türkiye'de kıdem tazminatı ilk kez 1936 yılında çıkarılan İş Yasası ile uygulanmaya başlandı.

Kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarıdır.

KIDEM TAZMİNATI TAVAN FİYAT NEDİR?

Kıdem tazminatına hak kazanmak kadar maaşınızın her yıl belirlenen kıdem tazminatı tavan fiyatının üzerinde olup olmadığını bilmek de önemlidir. Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Maaşı bu tavan fiyatından fazla olanlar her yıl için bu tavan ücret kadar kıdeme hak kazanırlar. Yani maaşınızın ne kadar olduğu kadar tavan fiyatınIn üstünde olup olmaması da önemlidir. Maaşı tavan ücretinden az olanlar ise kendi maaş miktarları üzerinden hesaplama yapabilirler.