Ev ve kira desteği başvurusu ne kadar, nasıl alınır?

İlk defa ev alacaklara ve kiracılara devletten büyük müjde geldi. Devlet kentsel dönüşüme hız verirken evini kentsel dönüşüme verene kira yardımı desteği sürüyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödenirken kirasını ödemekte zorlanan kişiler için ise belediyeler ve SYD'ler tarafından kira yardımı ödeniyor. Sosyal devlet anlayışı gereği kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan yardımlar her geçen gün artarken özellikle de kira yardımı büyük ilgi görüyor. Peki devlet kira yardımı nasıl alınır? Kiracılara devletten kira desteği yardımı yapılıyor. Kiracıların aklındaki tüm soru işaretlerini giderecek detaylı bilgiler haberimizde.

Giriş Tarihi 09 Ocak 2020, 10:37 Güncelleme 09 Ocak 2020, 10:39
Ev ve kira desteği başvurusu ne kadar, nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

Dar gelirli vatandaşlara ve ilk defa ev alacaklara çok güzel bir haber geldi. Devlet ev sahibi olmak isteyen kişilere 25 bin lira karşılıksız hibe para desteği verirken kiracılar için de aylık en düşük 715 lira, en yüksek ise 1.150 TL kira yardımı ödemesi yapıyor. İşte kentsel dönüşüm kira yardımı ve konut hesabı desteği hakkında merak edilenler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan listeye göre en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 715 TL olarak belirlenirken en yüksek kira yardımı ise 1.150 TL olarak belirlendi. Kira yardımlarının dışında devlet tarafından sağlanan bir diğer destek ise ilk defa ev alacak vatandaşlara yönelik verilen karşılıksız ödeme. 25.000 TL'ye ulaşan karşılıksız destek sağlanacak. Peki ev ve kira desteği başvurusu nasıl yapılır?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

KONUT HESABI AÇANA, EV ALMAK İÇİN PARA BİRİKTİRENE DEVLET 25 BİN LİRA HİBE PARA VERECEK!

Ev sahibi olmak isteyenler için tasarruf etmelerini teşvik etmek amacı ile başlatılan konut hesabı ile para biriktiren kişilere ilk kez ev alacakları dönemde devlet biriktirdikleri paraya ek olarak 25 bin lira hibe para ödemesi yapıyor.

KONUT HESABI NEDİR, NASIL AÇILIR?

Bankaların açmış olduğu tasarruf hesapları arasında yer alan konut hesabı ilk kez ev sahibi olmak isteyen kişilerin 3 sene boyunca düzenli olarak para birikimi yapmaları durumunda devlet teşviki aldıkları hesap türüdür.

ÇEVRE BAKANLIĞI 1150 TL KİRA DESTEĞİ

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapar. Başvuru yapılması halinde yapılan bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişir. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödenir. Çevre ve Şehirclik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar çıkabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuruda bulunmak zorundarlar, ödemeler otomatik bağlanmıyor. Başvurular ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyelere yapılır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE KADAR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan 2019 yıl tablosuna göre bu sene devletin kira yardımı için belirlediği en düşük tutar 715 lira olurken en yüksek tutar ise 1.150 TL oldu. Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarları her ile göre farklı olarak belirlenmekte olup kiraların daha pahalı olduğu illerde bu rakam daha yüksek olarak ödenir.

Ankara, İstanbul ve İzmir kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 1.150 lira olarak ödenirken kiracılara defaten ödenen hak sahipliği kira bedeli 2 bin 300 lira ve sınırlı ayni hak sahibi olan kişilere de bir kerelik ödenen kentsel dönüşüm kira yardımı tutar 5 bin 425 liradır.

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanmakta olup başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul edilmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı da başlamaktadır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI KAÇ AY SÜRER?

Kira yardımı için devlet maksimum 18 ay ödeme yapmaktadır.

KONUT HESABI NEDİR?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşar belirli bankalara gidip konut hesabı açıyor. Açtığı ve düzenli olarak para yatıran ve destek alınan hesaba 'Konut hesabı' deniliyor.

KONUT HESABI NEDEN AÇILIR?

Hesap ile devlet, vatandaşın hem birikim yapmasını ve ev sahibi olmasını olmasını amaçlıyor. Uygulama ile konut stoklarının eritilmesi hedefleniyor.

Bankaların 'tasarruf hesapları' sınıfı içerisinde yer alan konut hesabında birikim yapma zorunluluğu aranıyor. 3 yıl boyunca düzenli olarak bu konut hesabında birikim yapılması sonucunda devlet 25 bin TL'ye kadar destek sunuluyor.

HANGİ BANKALARDA KONUT HESABI AÇILIR?

- Finansbank

- Denizbank

- İş Bankası

- Kuveyt Türk

- Ziraat Bankası

- Halkbank

- Vakıfbank

- Ziraat Katılım Bankası

- Vakıf Katılım Bankası

- Şekerbank

NE KADAR DESTEK VERİLİYOR?

Konut hesabı uygulamasın kapsamında 36 ila 47 ay arasında birikim yapan hesap sahipleri, konut hesaplarında toplam biriken bakiyenin yüzde 15'i kadar devlet destek sunuyor. Bu durumda devlet desteği ödemesi en fazla 16 bin 313 TL 21 kuruşa denk geliyor.

Konut hesabında 48 ila 59 ay boyunca birikim yapılması durumunda yüzde 18'e kadar devlet desteği alınıyor. Devlet desteği ödemesi de 17 bin 568 TL oluyor. Konut hesabında 60 ay (5 yıl) boyunca para biriktiren vatandaşlar için yüzde 25'lik katkı sağlanıyor. Devlet ilk evlerini alacaklar vatandaşlar için 24 bin 746 TL'lik hibe sunuyor