2020 yılı buzağı parası ne kadar, nasıl alınır? İşte şartlar

Buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek? Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvancılığın desteklenmesi için verilen buzağı desteklemesinin 2018 2. dönem ödemelerinin ne zaman yapılacağı merak ediliyor. Buzağı yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlara, geçtiğimiz yıl sağlanan buzağı desteklemeleri 2020 yılında da devam edecek. Tarıma ve hayvancılığa destek sağlayan devlet, bu yıl da buzağılara tam destek sağlayarak hayvan yetiştiricilerinin içlerini rahatlatmıştır.

Giriş Tarihi 06 Ocak 2020, 09:15 Güncelleme 12 Ocak 2020, 17:12
2020 yılı buzağı parası ne kadar, nasıl alınır? İşte şartlar

İÇİNDEKİLER

2018 2. dönem buzağı destek ödemeleri çiftçiler tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı 2. dönem ödemesi henüz yapılmadı. Yetiştiriciler, desteğini hangi yetiştirici/üretici örgütü üzerinden almak istiyorsa, almak istediği örgütü üzerinden, herhangi bir örgüte üye olmayanlar ise doğrudan il/ilçe müdürlüklerine başvururlar.

Detaylar bir sonraki sayfada...

2020 YILI BUZAĞI DESTEKLEMELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, açıklanacak olan takvime göre Buzağı destekleme ödemelerinin 2020 yılı içinde çiftçilerin TC kimlik numarasının son hanelerine göre belirlenecek takvime göre Ziraat bankası hesaplarına aktarılacağını belirtti.

2020 yılı buzağı desteklemelerini başvuruları başlamış olup çiftçilerimizin başvuru şartlarına uygun olarak İl/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekir.

2020 yılı desteklemeleri kapsamında, başvuru yapmak isteyen üreticilerin buzağılarının 2019 yılında doğmuş, TÜRKVET ve E-Islah veri tabanına kayıtlı, programlı aşıları tamamlanmış olması gerekmektedir.

Buzağı desteği 4 ay ve üzeri buzağılar için 350 TL/baş,
Soy kütüğüne kayıtlı buzağılara 500 TL/baş,
Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ilave 50 TL,
Bakanlıkça Yetiştiricilik Bölgesi olarak belirlenen illerde;
Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı,
Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane,
Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya,
Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat,
Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat

ilave 200 TL. buzağı desteklemesi ödenecek. Başvuru için buzağıları soy kütüğüne kayıtlı yetiştiriciler damızlık sığır yetiştiricileri birliği aracılığıyla, ön soy kütüğüne kayıtlı olanlar ise üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla, herhangi bir yetiştirici/üretici örgütüne üye değilse şahsen il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapabilir.

2020 YILI BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİNDEN FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NEDİR?

Destekten faydalanabilmek için buzağıların taşımaları gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikleri barındırmayan buzağılara destek verilmeyecektir.
Buzağıların 120 gün işletmede kalmış olmaları gerekmektedir. İşletme sahipleri buzağıları 120 gün boyunca büyütmeden satması için minimum 50 baş diş sığırı olmalıdır. Küçük ve erken yaşta satmak istedikleri buzağılarını bulundukları yerdeki İl veya İlçe Müdürlüklerine dilekçe ile bildirmek zorundadırlar. Dilekçede; buzağıların küpe numaralarını liste şeklinde bildirmelidir. Dilekçe verildikten sonra İl ve İlçe Müdürlükleri işletmeleri ve buzağı listelerini Hayvancılık Genel Müdürlüğüne bildireceklerdir.
Desteklemeden yararlanmaları için buzağıların, 2019 yılında doğmuş birinci dönem için 31 Aralık 2019'a kadar, ikinci dönem için ise 1 Nisan 2020-15 Haziran 2020 tarihleri aralığında doğmuş olmalıdır.
Buzağı desteklemelerinde Türkvet ve E-Islah'a kayıt tarihleri; birinci dönem buzağılar için 31 Aralık 2019 tarihine kadar, ikinci dönem buzağılar için 1 Nisan 2020-15 Haziran 2020 tarihleri arasında dünyaya gelmiş olması gerekiyor.
Hayvancılık ile ilgili yayımlanan tebliğdeki kurallara göre, buzağıların dişi olanlarının bursella ve şap erkek buzağılar için sadece şap aşıları gibi bütün aşılarının yaptırılarak Veteriner Bilgi Sistemine kayıt yaptırması, küpelenmeleri ve Türkvet ve E-Islah kayıtlarının yapılması işletme sahipleri tarafından sağlanacak olup, bunları yerine getirmeyen işletmeciler buzağı desteklemesinden yararlanamayacaklardır.
Ayrıca 1 Ağustos 2020 tarihinden sonra e-ıslaha kaydedilen buzağılar destekleme kapsamına alınmayacaktır.
Soy kütüğüne bağlı buzağıların destekten faydalanması için; soy kütüğüne kaydı bulunan anneden doğmuş ve annesi kendi ırkından ve cinsinden meydana gelen boğa sperması ile tohumlanmış olmalıdır. Bu doğum belgelerle ispatlanmalıdır.
Soy kütüğüne bağlı olan buzağılar, ayriyeten bir buzağı desteğinden yararlanamayacaklardır.
Bu tarihlere kadar buzağı kayıtlarının yaptırılmış olması gerekmektedir.

BUZAĞI DESTEKLERİ NEREYE ÖDENİR?

Buzağı desteklemelerinden faydalanabilmek için, adına başvuru yapılan buzağının 120 gün yani 4 ay kadar bir süreyi işletmede tamamlamış olmaktadır. Devlet tarafından sağlanan buzağı desteklemeleri, bulunduğu işletmeye yapılmaktadır. Bu hayvanlar için dönem dönem başvurular bulunmaktadır. Başvurusunu birinci dönemde gerçekleştiren işletme sahiplerinin ikinci ve üçüncü dönem için başvuru yapmasına gerek kalmayacaktır. Desteklemeden faydalanabilmek için işletme sahipleri, üyeliklerinin bulunduğu; Süt Birliği ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne veya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinde kendi birliklerine ve daha üst birliklere giderek dilekçe vermek zorundadırlar. Hiçbir yere üye olmayan yetiştiriciler ise, işletmesinin bulunduğu yerdeki İl ve İlçe Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Müdürlüklerine müracaat ederek dilekçe vereceklerdir.

Ödemeler çiftçilere Ziraat Bankası tarafından yapılmaktadır. Ödemelerin yatıp yatmadığını Ziraat Bankası Destekleme Ödemeleri Sorgulama sayfasından yapılabilir.

2018/2 BUZAĞI DESTEKLEMELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı 2. dönem ödemesi henüz yapılmadı.

Yetiştiriciler, desteğini hangi yetiştirici/üretici örgütü üzerinden almak istiyorsa, almak istediği örgütü üzerinden, herhangi bir örgüte üye olmayanlar ise doğrudan il/ilçe müdürlüklerine başvururlar.

BUZAĞI DESTEKLEME ÜCRETİ NE KADAR?

4 ay ve üzeri buzağılara 350 TL/baş

Soy kütüğüne kayıtlı 500 Tl/Baş

Döl Kontrollü Boğanın Yavrusu (ilave) 50 TL/Baş

Yetiştiricilik Bölgesi İlleri (ilave) 200 TL/Baş