Milyonları ilgilendiriyor! 2020 yılı kıdem tazminatı ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatı hesaplama

Geçen hafta asgari ücret zam oranı, bu hafta ise emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Zamların belli olmasıyla birlikte 2020 yılı kıdem tazminatı ne kadar oldu sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Aynı zamanda kıdem tazminatının nasıl hesaplandığı da milyonlarca çalışan tarafından araştırılıyor. Peki, kıdem tazminatı hesaplama işlemi nasıl yapılır? İşte kıdem tazminatı hakkında detaylar...

Giriş Tarihi 04 Ocak 2020, 23:51 Güncelleme 04 Ocak 2020, 23:51
Milyonları ilgilendiriyor! 2020 yılı kıdem tazminatı ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatı hesaplama

İÇİNDEKİLER

2020 yılı asgari ücret ve memur maaş zam oranlarının belli olmasıyla birlikte kıdem tazminatıyla ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda kıdem tazminatı hakkındaki araştırmalarda artış yaşandığı görülüyor. Milyonlarca vatandaş 2020 yılı kıdem tazminatı ne kadar oldu sorusuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. İşte kıdem tazminatı hesaplama işlemine dair detaylar...

KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

İşinden herhangi bir sebeple çıkarılan kişilere verilen kıdem tazminatında tavan değişti. 2020 yılının Ocak-Haziran ayları arasında kıdem tazminatı tavanı 6790 lira oldu.

KİMLERİ ETKİLİYOR?

Kıdem tazminatı tavanının altında kalan brüt maaşa sahip olan çalışanlar ise hesaplamalarını brüt maaşı ve çalıştığı yılı çarparak bulabiliyor. Örnek olarak 3500 lira brüt maaşa sahip olan ve 10 yıllık çalışma hayatı bulunan kişi 35 bin lira kıdem tazminatını hak etmiş oluyor.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı hesaplama işlemi oldukça basit bir formül üzerinden gerçekleşiyor. Kişinin SSK'ya ödenen brüt ücreti ile çalıştığı yıl çarpılıyor. Ortaya çıkan rakam işçiye işten ayrılırken ödeniyor.

Örneğin, 5 bin TL brüt ücret kazanan bir kişi 7 yıl bir kurumda çalışırsa net 35 bin TL kıdem tazminatı alır. İşten çıkarıldığı süre için ihbar tazminatı hakkı da vardır.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen para.