Memur ve memur emeklisi zammı Ocak enflasyon zammı ne kadar oldu? 3 Ocak 2020 enflasyon farkı ne oldu?

3 Ocak 2020 enflasyon farkı ve memur ve memur emeklisi zammı Ocak enflasyon zammı ne kadar oldu? Sorusu bugün oldukça popüler. Ocak ayı memur ve memur emeklisi enflasyon farkı ve maaşlara gelecek enflasyon farkı zammı oldukça merak ediliyordu. Memur ve memur emeklilerinin gözü açıklanacak enflasyon rakamlarındaydı. TÜİK’in açıkladığı rakamlarda yüzde 5’in üzerinde oluşacak TÜFE oranı memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı olarak yansıyor. TÜFE Aralık ayında yüzde 0.74 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve memur emeklileri Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 5.49 oranında enflasyon farkı alacak. Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam da verilecek.

Giriş Tarihi 03 Ocak 2020, 10:19 Güncelleme 03 Ocak 2020, 18:51
Memur ve memur emeklisi zammı Ocak enflasyon zammı ne kadar oldu? 3 Ocak 2020 enflasyon farkı ne oldu?

İÇİNDEKİLER

Memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memurların alacağı enflasyon farkı da belli oldu. Devlet memurları, sözleşmeli memurlar ve memur emeklileri zam oranlarına kilitlenmiş durumda. Enflasyon farkı, maaş vb. ücretlerin belirli zamanlar baz alınarak enflasyon ile arasında yapılan oranlamadır. Baz alınan zaman aralığında maaş vb. ücretler ile enflasyon arasındaki karşılaştırmanın durumuna göre ödemelere yansıtılan ek ücret artışı olarak ifade edilebilmektedir. Peki memur ve memur emeklisi zammı Ocak enflasyon zammı ne kadar oldu?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklilerinin gözü açıklanacak enflasyon rakamlarındaydı. TÜİK'in açıkladığı rakamlarda yüzde 5'in üzerinde oluşacak TÜFE oranı memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı olarak yansıyor.

TÜFE Aralık ayında yüzde 0.74 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve memur emeklileri Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 5.49 oranında enflasyon farkı alacak.

Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam da verilecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Öte yandan, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

İŞTE MEMUR 9/1 MAAŞ ZAMLARI

ENFLASYON FARKI NE KADAR OLUR?

TÜFE temmuz-kasım döneminde yüzde 5.71 artış kaydetti. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 5'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

MUHTEMEL MEMUR VE EMEKLİ ZAM ORANLARI

Aralık ayında TÜFE sıfır çıksa, yani hiç artmasa dahi emeklilere yılın başında yüzde 5.71 zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4'lük normal zamma ilave olarak yüzde 0.71 oranında enflasyon farkı verilecek. TÜFE aralık ayında son 10 yılın ortalaması olan yüzde 0.33 oranında artması halinde emeklilere yüzde 6.06 zam, memur ve memur emeklilerine yüzde 4 zam artı yüzde 1.06 enflasyon farkı ödenecek.

Merkez Bankası'nın tahmin ettiği gibi yılın sonunda enflasyonun yüzde 12 olması içinse Aralık ayında TÜFE'nin en az yüzde 0.89 artması gerekiyor. Bu da emeklilere yüzde 6.65 zam, memur ve memur emeklilerine yüzde 1.65 enflasyon farkı verileceği anlamına geliyor.

TEMMUZ AYINDA NE KADAR ZAM YAPILDI?

SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 5 oranında zam yapıldı. Memur maaşlarına yüzde 6 oranında zam gerçekleştirildi

MEMUR İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Memur-Sen, kamu görevlilerine Ramazan ve Kurban bayramları öncesi, en yüksek devlet memuru aylığının 2 katı tutarında bayram ikramiyesi ödenmesini talep ediyor. Bu talep kabul edilirse, memurlar 1.240 lira 67 kuruş ikramiye hakkı elde edecek. Yılda 2 bin 481 lira 34 kuruş ek gelir imkanı olacak.

EMEKLİYE AİLE YARDIMI NE KADAR?

Emekliler geçen yıl bayram ikramiyesi imkanına kavuşurken, memurlar da bu konuda beklenti içerisinde. Ayrıca memurlara verilen aile yardımının emeklilere verilmesi için hem memur sendikaları hem de Türkiye Emekliler Derneği çalışma yapıyor. Eğer talepler hayata geçerse, eşi çalışmayan, 6 yaş üstü 2 çocuğu olan bir emekli, aylık 344 lira (12 aylık 4 bin 127 lira) aile yardımı alabilecek.

ENFLASYON FARKI HESABI NASIL YAPILIR

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,
b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.

OCAK 2020 ZAMLI MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ, İKRAMİYELER;

Ocak 2020'de 4 milyon memur maaşları yüzde 4 artış olacak. Bağkur ile SSK yüzde 6,30 zam alacak. Diğer yandan 2020 yılının ilk 3 ayında promosyon ödemeleri yapılacak. Emekliler her bayramlarda olduğu gibi 2020 yılında ramazan ve kurban bayramlarında Bin Tl ikramiye ödemesi alacaklar. Emeklilerin enflasyon zam artış ile birlikte en düşük maaş 1256 TL olacak. Memur maaşlarında ise durum 3500 Tl civarında olacak. Diğer yandan 65 yaş aylığında 670 Tl maaş olması bekleniyor.

5 AY İÇİN YÜZDE 0.59 FARK

Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım aylarına ilişkin aylık enflasyon hesaplandığında ortaya çıkan rakam 5 ay için yüzde 5.59 oldu. Yılın kalan 6 ayı için verilen yüzde 5 zamma ek olarak yüzde 0.59 oranında enflasyon farkı ortaya çıktı.Aralık ayına ilişkin olarak da enflasyon rakamları 3 Ocak 2020 tarihinde açıklanacak. Piyasada beklenen Aralık ayına ilişkin enflasyon ise yüzde 0.49 seviyesi olarak öne çıkıyor. Bu şekilde gerçekleşmesi durumunda yüzde yüzde 1 civarında enflasyon farkının maaşlara yansıması bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL DEĞİŞECEK?

Ocak'ta ayrıca ek ödeme tutarları da yükselecek. Maaşın yüzde 4'ü-5'i oranında olan ek ödeme, yeni aylıktan hesaplanacağı için artacak. Yüzde 6.82 artışa göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ek ödeme dahil gelirinde 80,61 ile 401,5 lira arasında artış yaşanacak. En düşük aylık bin 181 liradan bin 262 lira 47 kuruşa çıkacak. En yüksek aylık da 5 bin 887 lira 20 kuruştan 6 bin 288 lira 70 kuruşa ulaşacak.

EMEKLİ MAAŞI YENİ LİSTE

ÖNCEKİ YILLARDA MAAŞ ZAMLARI NE KADAR OLDU?

2019 yılında emekli ve memurlar toplamda 10.73 zam aldılar. 2018 yılında ise memur ve emekliler toplu sözleşme ile enflasyon farkı ile toplamda 14.36 zam aldı. 2017 yılındaki durum ise 9,89 olarak açıklandı.