Aralık ayı enflasyon oranları açıklandı mı? 2019 Aralık enflasyon tahmini ne kadar oldu?

Yeni yılın ilk günlerinde Aralık ayı enflasyon oranları için bekleyiş devam ediyor. Özellikle şu günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranları vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda vatandaşların arama motorlarında "Aralık ayı enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?" sorusu hakkında araştırmalarında artış yaşandığı görülüyor. Peki, 2019 Aralık enflasyon tahmini ne kadar oldu? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 02 Ocak 2020, 17:15 Güncelleme 02 Ocak 2020, 17:15
Aralık ayı enflasyon oranları açıklandı mı? 2019 Aralık enflasyon tahmini ne kadar oldu?

İÇİNDEKİLER

Aralık ayı enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Aralık ayının enflasyon oranları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Yeni ayın ilk haftasında Aralık ayı enflasyon oranları vatandaşlar tarafından bekleniyor. Bu nedenle özellikle ayın ilk günlerinde Aralık ayı enflasyon oranı ne zaman açıklanacak sorusu merakla araştırılıyor. Peki, 2019 Aralık ayı enflasyon tahmini ne kadar oldu? İşte o sorunun yanıtı...

ARALIK AYI ENFLASYON ORANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Aralık ayı enflasyon oranları 3 Ocak Cuma günü açıklanacaktır.

Enflasyon beklentisi için bir sonraki sayfaya geçiniz...

KASIM AYI ENFLASYON ORANI NE KADAR?

Enflasyon kasımda yüzde 0,38 artarken, yıllık bazda yüzde 10,56 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık bazda yüzde 0,38 yükselirken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,08 düşüş gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,56, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 4,26 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 15,87, yurt içi üretici fiyatları yüzde 19,68 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 0,38 artarken, Yİ-ÜFE yüzde 0,08 azaldı.

TÜFE, kasımda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 11,01, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,56 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2018'e göre yüzde 6,63, geçen yılın kasım ayına göre yüzde 4,26 arttı.

2019 ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE KADAR?

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin sürdüğü belirtildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) 12 Aralık'taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, tüketici fiyatlarının kasım ayında yüzde 0,38 arttığı, yıllık enflasyonun 2,01 puan yükselerek yüzde 10,56 olduğu hatırlatıldı. Yıllık enflasyondaki yükselişte büyük ölçüde bir önceki yılın aynı döneminde geçici vergi indirimlerine bağlı olarak temel mal grubunda kaydedilen baz etkisinin belirleyici olduğu aktarılan özette, bu dönemde alt gruplar itibarıyla yıllık enflasyonun temel mal, gıda ve enerji gruplarında arttığı, hizmet grubunda ise görece yatay seyrettiği kaydedildi.

Özette, baz etkisiyle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonunun yükselse de Türk lirasındaki istikrarlı seyir, enflasyon beklentilerindeki iyileşme, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak B ve C göstergelerinin eğilimindeki ılımlı seyrin korunduğu bildirildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonunun kasım ayında 1,04 puan artarak yüzde 8,89'a yükseldiği ve bu artışta, temelde işlenmemiş gıda grubunun etkili olduğu vurgulanan özette, "İşlenmemiş gıda fiyatları bu dönemde olumlu bir seyir izlemiş ancak bir önceki yıldan gelen düşük baz etkisiyle grup yıllık enflasyonu artmıştır. İşlenmiş gıda grubunda ise aylık fiyat artışı bir miktar hızlanmıştır. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki bu eğilimin, çiğ süt alım fiyatlarındaki gelişmelere istinaden süt ürünleri öncülüğünde aralık ayında da sürmesi beklenmektedir." ifadelerine yer verildi.

Özette, enerji fiyatlarının kasım ayında yüzde 0,55 arttığı ve grup yıllık enflasyonunun 1,34 puanlık yükselişle yüzde 7,34 olduğu bildirildi.

Bu gelişmede, petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak tüp gaz ve akaryakıt fiyatlarında kaydedilen artışların etkili olduğu belirtilen özette, "Enerji grubunda yıllık enflasyonun önümüzdeki 2 ayda düşük baz etkileri kaynaklı olarak yukarı yönlü bir seyir izleyeceği not edilmelidir." denildi.