Taşerondan kadroya geçen 4/D işçilere maaş zammı! Taşeron için enflasyon ve asgari ücret zammı ne oldu?

Taşeron işçi - Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 2020 Ocak ayı zammını açıkladı. 4/D sürekli işçi kadrosunda çalışan taşeron işçiler ne kadar zam alacaklar? 2018 yılında yaklaşık 900 bin taşeron işçi kamu kurumlarında 4-d sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmeye başladı. Taşerondan kadroya geçen taşeron işçilerin 2020 yılında ne kadar maaş zammı alacağı toplu sözleşmeye göre belirlendi. Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret seviyesinde zam geleceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı.

Giriş Tarihi 01 Ocak 2020, 09:03 Güncelleme 01 Ocak 2020, 09:03
Taşerondan kadroya geçen 4/D işçilere maaş zammı! Taşeron için enflasyon ve asgari ücret zammı ne oldu?

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçi - Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret maaşlarının ne kadar olacağını ifade etti. Buna göre 2020 yılında yaklaşık asgari ücrete yüzde 15 oranında zam yapılırken, 304 Tl artış gerçekleşti. Ayrıca kamu işçilerinin enflasyon farklarını da alacak. Buna göre 5 Ocak 2020 tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamları sonrası ek ödeme daha yapılacak. Taşerondan kadroya geçen işçilerin maaşlarında ne kadar artış olacak? Bu anlamda kadroya geçen taşeron işçilerin 2020 Ocak'ta zam alıp almayacağı merak ediliyor. İşte taşeron işçi enflasyon ve asgari ücret son dakika haberleri takvim.com.tr'de.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

4-D İŞÇİLERİN OCAK AYI MAAŞI ZAMMI;

2018 yılında yaklaşık 900 bin taşeron işçi kamu kurumlarında 4-d sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmeye başladı. Taşerondan kadroya geçen taşeron işçilerin 2020 yılında ne kadar maaş zammı alacağı toplu sözleşmeye göre belirlendi. Ocak ayı ile temmuz aylarında yapılacak olan maaş artışlarının yüzde 4 olması kararlaştırılmıştı. 2019 yılı maaşını en düşük 2020 Tl olan taşerondan kadroya geçen işçi 82 Tl zam ile 2102 Tl maaş alacak. Asgari ücret artışının yüzde 15 olmasından dolayı bu rakamdan daha düşük olan 4-d işçilerinin asgari ücret düzeyine getirilmesi gerekli olacak. Bu konuda daha önce bir karar açıklanmıştı.

4/D'Lİ ÇALIŞANLARIN 2020 BEKLENTİSİ

2020 yılının Haziran ayında taşeron işçiler hükümet ile yapılacak görüşmeden önemli kazanımlar elde etmek istiyorlar. Kadroya alındıktan sonra uzun bir süre unutulan taşeron işçilerin gündeminde ise yüzdelik dilim bulunuyor. Bazı taşeron işçiler mahkemelere açmış oldukları davaları kazandılar ve maaşları kadroya alınmadan önceki asgari ücrete göre yeniden belirlendi. Bu konuda bir işçi sendikası kendi bünyesinde bulunan tüm işçiler için yüzdelik dilim uygulanmasını talep ederken bu talep ise Türkiye geneli tüm işçiler için aynı düzenlemeyi dile getirdi. Eğer bu düzenleme hükümet tarafından kabul edilirse taşeron içşi maaşları yeniden belirlenecek ve kadroya dahil edilmeden asgari ücretten ne kadar fazla ise o oranda yeniden belirlenecek. Bunun dışında görüşmelerin ikinci aşamasından beklenen maaş zammı. Uzun süredir yüzde 4 zam alan taşeron işçiler bundan sonraki süreç için kabul edilebilir bir oranda maaş zammı talep ediyorlar. 4/D'li taşeron işçilerin gündeminde yer alan bir diğer konu ise tayin hakkı. Son dönemlerde daha yüksek sesle dile getirilen bu hak ile taşeron işçiler yer değişikliği talebinde bulunmak istiyorlar. Bu konuda ise çok fazla talep bulunuyor.

ENFLASYON ZAMMI DETAYLARI

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü.

Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, asgari ücret artışını taşeron işçilere yansıtıp yansıtmayacaklarını soran belediyelere iki farklı görüş verdi. İlk görüş yazısında, kadroya alınan taşeron işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki çıplak ücretlerinin esas alınacağı, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu kaydedildi. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI UYGULANACAK MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret seviyesinde zam geleceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Bu gibi kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TAŞERON İŞÇİYE EK ÖDEME VAR MI?

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesi'nden geldi. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI DETAYI

Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacak. 2019 yılının son haftasında yapılacak açıklamada 2020 yılının tamamında geçerli olacak Asgari ücret görüşmeleri öncesi bugün bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada asgari ücretin 2020 yılında 2500 TL seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi. Kadroya geçen işçiler ise 2020 yılı Ocak ayında yüzde 4 YHK zammı alacak. Ancak şimdi 2020 TL alan bir işçinin maaşı 2020 yılında 2108 TL , 2200 TL alan bir işçinin maaşı , yüzde 4 zamla 2020 yılınca 88 TL zamlanıp 2288 TL olacak. Bu da asgari ücretin altında bir maaş alacaklar anlamına gelmektedir.

İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda taşeron işçilerin maaşlarında da iyileştirme yapılacak ve asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda ise kadroya geçen taşeron işçilerin en düşük maaşı 2600 TL olacak.

YÜZDELİK FARK ÖDEMESİ YAPILACAK MI?

Maaşlardaki yüzdelik fark ödemeleri hakkında alınan bu kararlar sonrası işçilerin gözü Bakanlığa çevrildi. Maaşlardaki fark ödemelerinin 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana uygulanması bekleniyor. Ancak mahkeme kararının ne zaman yürürlüğe gireceği , maaş fark ödemelerinin toplu olarak mı yapılacağı henüz bilinmiyor.

TAŞERON İŞÇİLER İKRAMİYE ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Tediye ödemelerinde 52 gün esas alınırken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye'de eksiksiz bir şekilde ödemeler gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan taşeron işçilerin kadro alma süreci ile birlikte bu ödemelerden yararlanacak çalışan sayısında da artış yaşandı. Yıl içerisinde 4 taksit halinde ödenen tediyelerde, yılın son ödemesi de Aralık itibari ile alınacak. Çalışanların bu konuda en çok merak ettiği detaylardan birisi ise ödemelerin ne kadar olacağı. Brüt maaş üzerinden yapılan bu ödemelerde, brüt maaşın yüzde 29'u esas alınıyor. Vergiler alındıktan sonra kalan miktar işçilere aktarılıyor. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte tarihi netleştirilen tediye ödemelerinde tarih 13 Aralık. 1 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan kararname ile kesinleştirilen ödemelerin 3. taksiti ise 9 Ağustos'ta ödenmişti.