Evde bakım parası yatan iller güncel liste - 23 Aralık evde bakım maaşı yatan iller hangileri?

23 Aralık evde bakım maaşı yatan iller, günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. Engelli ve yaşlıların bakımı için ailelere verilen evde bakım aylığından yararlanan vatandaşlar, maaşların hangi illere yatırıldığı konusunda güncel listeyi araştırmaya devam ediyor. Peki, evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte 23 Aralık evde bakım parası yatan iller güncel liste... Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Giriş Tarihi 23 Aralık 2019, 09:23 Güncelleme 23 Aralık 2019, 09:23
Evde bakım parası yatan iller güncel liste - 23 Aralık evde bakım maaşı yatan iller hangileri?

İÇİNDEKİLER

23 Aralık evde bakım maaşı güncel listeleri oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda evde bakım maaşının hangi illere yatırıldığı konusunda vatandaşların araştırmaları devam ediyor. Evde bakım aylığı, evde bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve hasta kişilerin yakınlarına verilmektedir. Peki, 23 Aralık evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte evde bakım parası yatan iller güncel liste ve e-Devlet sorgulama ekranı... Evde bakım maaşı alabilmek için, o ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak o ailede ikamet ettiği görülen kişiler başına düşen ortalama gelirinin hesaplanması gerekir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ (E-DEVLET)

SMS İLE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e sms atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM PARASI YATAN İLLER GÜNCEL LİSTE

Evde bakım aylığı, her ayın 15'inden itibaren hesaplara yatırılmaya başlandı. 21 Aralık Cumartesi günü evde bakım maaşları yatan iller güncel listesi şu şekilde:

Aksaray, Osmaniye, Kırklareli, Tokat, Hatay, Samsun, Kırıkkale, Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Kırşehir, Şırnak, Muş, Bitlis, Bolu, Siirt, Karabük, Ordu, Bursa, Diyarbakır, İzmir, Balıkesir, Zonguldak, Sakarya, Konya, Denizli, Mersin, Ankara, İstanbul, Manisa, Bilecik, Şanlıurfa, Edirne, Tekirdağ, Aydın, Trabzon, Isparta, Adana, Düzce, Giresun, Kayseri, Çanakkale.

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

Kişinin hastalığı ne olursa olsun, isterse bir kaç aylık ömrü kalsın, eğer şartları uymuyorsa evde bakım parasından yararlanamaz. Bu hususta belirlenen şartlar şunlardır.

Maaştan yararlanmak için, o ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak o ailede ikamet ettiği görülen kişiler başına düşen ortalama gelirin hesaplanmasıdır. Bu hususda SGK tarafından 2/3 şartı getirilmiş olup, (AGİ) asgari ücretin 3'te ikisinden fazla ailenin kişi başı geliri var ise, Evde bakım maaşı verilemez. 2019 yılı için bir hesaplama yapmak gerekirse, şuan itibariyle asgari ücret agi hesabı 1.270,75 TL. olarak hesaplanmaktadır. Bu tutarın 3'e bölünüp iki paydasının alınması sonucunda ortaya 847 TL. tutarında bir rakam çıkmaktadır. Farzedin evde 4 kişi yaşıyor. Bu kişiler için ortalama hesapama 967.27 x 4 şeklinde yapılmaktadır. 4 kişilik olan aileye, ev kiraları, emekli maaşları, çalışanların gelirleri ve diğer gelirlerin toplamı olarak 3.338,68 TL.'den fazla para geliyorsa, maaş verilmez. 2019 yılı için ortalama hesaplama şöyledir;

2 kişilik ailelerde 1.694,34 TL.
3 kişilik aile için 2.541,51 TL.
4 kişilik ailede 3.388,68 TL.
5 kişilik aile 4.235,85 TL.
6 kişi gelir toplamı 5.83,02 TL,
7 kişi için 5.930,19 TL.

Hastanın bakıma muhtaç durumda olması demek, engelli olmasına rağmen kendi işlerini görebilen hayatını başkasının yardımına ihtiyaç duymadan kendi başına idame ettirebilen kişi anlamına gelmektedir. Bu işlevleri yerine getiremeyen günlük yemek yeme, tuvalet ve banyo ihtiyacı gibi ihtiyaçlarını başkalarının yardımına ihtiyaç duyarak giderebilen kişilere bakıma muhtaç durumda deyimi kullanılmaktadır. Yine bir diğer maddede göreceğimiz ağır özürlü maddesine ilaveten Sağlık Bakanlığı Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik maddelerinde yer alan şartları taşıması gereklidir.