Değerli konut vergisi hangi evleri kapsıyor? Değerli konut vergisi ne kadar ve ne zaman ödenecek?

Değerli konut vergisi hangi evleri kapsıyor? 'Değerli Konut Vergisi' Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değeri 5 milyon lira ve üstü olan konutları kapsayan konutlar için getirilen değerli konut vergisiyle ilgili detaylar merak konusu oldu. Alınan bilgilere göre Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından lüks konutlara tebligat gönderilmeye başlandığı öğrenildi. Peki, değerli konut vergisi ne zaman ve ne kadar ödenecek? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 20 Aralık 2019, 19:15 Güncelleme 20 Aralık 2019, 19:31
Değerli konut vergisi hangi evleri kapsıyor? Değerli konut vergisi ne kadar ve ne zaman ödenecek?

İÇİNDEKİLER

Değerli konut vergisi hakkındaki detaylar şu sıralar merak konusu oldu. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Değerli Konut Vergisi' doğrultusunda İstanbul'un lüks semtlerinde yaşayan mülk sahiplerine tebligatlar gelmeye başladı. Peki, değerli konut vergisi hangi evleri kapsıyor? Değerli konut vergisi ne zaman ödenecek?

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ HANGİ EVLERİ KAPSIYOR?

Değerli konut vergisi, değeri 5 milyon lira ve üstü olan konutları kapsayan konutlar için getirildi. İstanbul'un lüks semtlerinde yaşayan mülk sahiplerine tebligatlar gönderilmeye başlandı. Tebligat gelenler evi için belirlenen değere 15 gün içinde itiraz edebiliyor.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Hürriyet'te yer alan habere göre; evi 5 milyon TL ile 7 milyon 500 bin TL arasında olanlar binde 3, 7 milyon 500 bin TL ile 10 milyon TL arasında olanlar binde 6, 10 milyon TL ve üzerinde olanlar binde 10 oranında vergi ödeyecek.Vergi biri şubat diğeri ağustos ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenecek.

Hiçbir geliri olmadığını kanıtlayanlar (ev hanımları ve işsizler) ile SGK'dan aldığı maaşı dışında geliri olmayan emekliler bu vergiden muaf olacak.

KONUTUN DEĞERİ NASIL BELİRLENİYOR?

Konutun değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirleniyor. Kurum, bankalar ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nden aldığı raporları inceledi ve evlerin değerlerinin 5 milyon lira üzerinde olduğu bölgeleri belirledi. Şimdi bu bölgelerdeki konutlar lisanslı değerleme firmaları tarafından inceleniyor. Değeri 5 milyonu aşan mülkler için de bilgilendirme tebligatları yollanıyor. Sonuçlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde de ilan ediliyor. www.tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr adresinden kimlik numarası ve taşınmaz bilgileri girilerek değerleme sonuçları öğreniliyor.