Asgari ücretle ilgili önemli gelişme! Asgari ücret ne kadar olacak? Zam oranı ne zaman belli olacak?

Milyonlarca vatandaş 2020 yılının yaklaşmasının ardından 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret zam oranının belli olmasını beklemeye başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık'ta tamamlandı. Bir sonraki toplantı ise önümüzde hafta yapılacak. Komisyon toplantıları ay sonuna kadar devam edecek. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret zammına ilişkin bugün önemli bir açıklama yaptı. Atalay, 2 bin 578 TL ücretin altında pazarlık yapılmayacağını ifade etti. Vatandaşlar ise bu kapsamda asgari ücret ne kadar olacak sorusuna yanıt arıyor.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2019, 15:33 Güncelleme 05 Aralık 2019, 15:44
Asgari ücretle ilgili önemli gelişme! Asgari ücret ne kadar olacak? Zam oranı ne zaman belli olacak?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret ve AGİ zammı, Aralık ayının ilk günlerinden itibaren çok araştırılanlar arasında yerini aldı. Yeni yıla az bir zaman kala AGİ ve asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı merakla araştırılmaya başlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, işveren ve işçi sendikaları ilk toplantıyı bu hafta başında gerçekleştirdi. 2 Aralık Pazartesi günü Bakanlık binasında gerçekleştirilen ilk komisyon toplantısında taraflar pazarlıkta bulunmazken, beklentilerini ve taleplerini karşılıklı olarak iletti. Bugün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret zammına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. İşte AGİ ve asgari ücret zammına dair son detaylar...

TÜRK-İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Türk-İş'in 23. Olağan Genel Kurulu başladı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, konuşmasında asgari ücret tespit çalışmalarına da değindi.

"Gündemde 2020 asgari ücreti var. Bunun kararını asgari ücret tespit komisyonu verecek." diyen Atalay, "Bir sendikamız 3 bin 200 lira olsun dedi. 6 bin diyen var, 10 bin diyen var. Biz bir kişinin yaşam maliyeti olan 2 bin 578 lirayı önerdik. Arkadaşlar bu rakamın üzerinde pazarlık yapacaklar." dedi. Atalay 2 bin 578 TL'nin altındaki pazarlıklarda masada bulunmayacaklarını da sözlerine ekledi.

İKİNCİ TOPLANTI 10 ARALIK'TA TÜRK-İŞ'İN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 10 Aralık'ta Türk-İş'in, üçüncü toplantı ise 17 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde yapılacak. Komisyonun dördüncü ve son toplantısı Bakanlık'ta olacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücret zammı 4'üncü toplantıda belli olacak. 4'üncü toplantının tarihi 17 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantının ardından belli olacak. Komisyon kararını 1 Ocak öncesi açıklayacak ve ilk maaşlar 1 Ocak'ta hesaplarda olacak. Asgari ücret zammından 7 milyon çalışan faydalanacak.

BAKAN SELÇUK'TAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz. Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Temel meselemiz istihdamı korumak olmalı. Buna ulaşılması da tüm sosyal tarafların güçlü işbirliği ile mümkün. Biz burada komisyonun 2. toplantısını Türk-İş'in, 3. toplantısını ise TİSK'in ev sahipliğinde yapacağız. Aralık ayının sonunda bakanlıkta yapılacak toplantı ile de 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek asgari ücreti açıklıyor olacağız." şeklinde konuştu.