4D'li KHK'lı taşeron işçi tediye ödeme tarihi açıklandı

Taşeron İşçi - 4/D'li Taşeron İşçilerin gündeminde tediye ödemeleri ve 2020 yılı Ocak ayı zam oranları araştırılıyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği tarih belli oldu. 4D sürekli işçi statüsüne geçen işçilere önemli haklar tanınıyor. Bunların en önemlilerinden biri tediye ödemeleri. Taşeron işçiye tediye ikramiye ödemeleri 13 Aralık tarihinde yapılacak.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2019, 09:07 Güncelleme 11 Aralık 2019, 10:18
4D’li KHK’lı taşeron işçi tediye ödeme tarihi açıklandı

İÇİNDEKİLER

Taşeron İşçi - Enflasyon rakamlarının dün itibari ile açıklanmasından sonra gözler maaş zamlarına çevrilmiş durumda. Kadroya geçirilen işçilerle ilgili süreçte en önemli konulardan birisi olan taşeron işçilerine maaş zammı konusunda Ocak ayında tüm kesimler zam alırken kadroya geçen taşeron işçilerin durumu merak edilmişti. Düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor. Bu arada taşeron işçilerin tediye ikramiyesi ödemeleri ile maaşlarına zam oranı, işçiler için en önemli konu başlıkları.

TAŞERON SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TAŞERON İŞÇİ İLAVE TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere kamu işçileri yılda 52 günlük ilave ikramiye alıyor. İlk üç taksidini yıl içinde alan işçilere 13 Aralık'ta da ilave tediyenin 13 günlük son taksidi ödenecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alındı. Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere bütün kamu işçilerine ilave tediye ödenir. Yıl içerisinde 52 günlük ilave tediye ödemeleri dört taksitte yapılıyor. Ocak, haziran, ağustos ve aralık aylarında kamu işçilerine 13'er günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu yıl ilave tediyenin 39 günlük ilk üç taksiti ödendi. İlave tediyenin ilk taksiti 30 Ocak, ikinci taksiti 31 Mayıs, üçüncü taksiti ise 9 Ağustos'ta ödendi. Dördüncü taksitler ise 13 Aralık tarihinde ödenecek.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

Düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

İLAVE TEDİYE NASIL HESAPLANIYOR

İlave tediyeye esas olan aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, aynî yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri dikkate alınmıyor. İlâve tediye işçinin esas ücretinin aylık toplamına göre yapılıyor. Esas ücretin, işçinin 26 günlük yevmiyesine karşılık gelen ücret olduğu, Yargıtay ve Sayıştay'ın çeşitli kararlarında belirtilmiştir.

TEDİYE ÖDEMELERİ MAAŞA GÖRE YAPILIYOR

İlave tediye ödemelerinde her bir ödeme 13 günlük olarak yapılıyor. Asgari ücretli bir çalışanı ele alacak olursak her bir taksit 13 günlük asgari ücret tutarında olacak yani 792.58 TL olarak yapılacak. Böylelikle yapılan 4 ödemenin toplamı yaklaşık 3.170 TL oluyor. İşçinin maaşı arttıkça alacağı ilave tediye ücreti de böylelikle artmış oluyor.

KİMLER İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ ALIR?

İlave tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanunu'na tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler de bu kapsamda tediye ödemesi alıyor.

TAŞERONA İLAVE TEDİYE ÖDEMESİNDE SGK PRİMİ DE KESİLİYOR

İlave tediye ödemesinin miktarı günlük ücret üzerinden hesaplanıyor. İlave tediye ödemeleri kural olarak SGK primine tabi. Dolayısıyla ilave tediyeden SGK primi kesilmesi gerekiyor. Bu çerçevede ilave tediye ödemesinden yüzde 15 oranında sigorta primi ve ilave tediyenin ödendiği tarihte işçinin bulunduğu vergi dilimine göre gelir vergisi kesintisi yapılıyor. İşçinin bulunduğu vergi dilimine göre ilave tediyeden yapılacak gelir vergisi kesintisi farklılaşıyor. Ayrıca ilave tediye ödemesi damga vergisine de tabi olduğu için ilave tediyeden damga vergisi de kesiliyor.