İlk evini alacaklara 25 bin TL destek! Kiracılara ise...

Devlet ilk defa ev alacaklara aylık 25.000 TL'ye varan destek ödemesi yaparken kirasını ödemeyenlere Aile Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı tarafından destek ödemesi yapıyor. Devlet tarafından sağlanan konut alım desteği ve kira desteklerinin nasıl alınacağına ilişkin bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Giriş Tarihi 03 Aralık 2019, 09:55 Güncelleme 09 Aralık 2019, 15:33
İlk evini alacaklara 25 bin TL destek! Kiracılara ise...

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir haber verdi. Bu bağlamda devlet ilk defa ev alacaklara aylık 25.000 TL'ye varan destek ödemesi yaparken kirasını ödemeyenlere Aile Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı tarafından destek ödemesi yapıyor. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödenir.

İLK DEFA EV ALACAKLARA 25 BİN TL DESTEK ÖDEMESİ

Kira yardımlarının dışında devlet tarafından sağlanan bir diğer destek ise ilk defa ev alacak vatandaşlara yönelik verilen karşılıksız ödeme. Bu ödemede sistem şu şekilde işliyor. Ev alma hayali kuran, planlaması yapan vatandaşlar bunun için birikim yapmaya karar verirlerse devlet bu konuda yardımcı oluyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

Bankadan konut hesabı açan vatandaşlar belli bir süre bu hesapta para birikimi yaparlar. Bu birikim belli bir süre dolana kadar devam ederse 25.000 TL'ye ulaşan karşılıksız destek sağlanır. Konut hesabı ile hibe destek almak için "Türk vatandaşı olmak, 07.04.2015 itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı bir konut sahibi olmamak, Konut satın almadan önce en az 36 ay boyunca bankada konut hesabı açarak düzenli birikim yapmak, Konut satın aldıktan itibaren 6 (altı) ay içinde gerekli belgelerle banka hesabı açtığı bankaya başvuruda bulunmuş olmak," şartlarının sağlanması gerekiyor.

ÇEVRE BAKANLIĞI 1150 TL KİRA DESTEĞİ

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapar. Başvuru yapılması halinde yapılan bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişir. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödenir. Çevre ve Şehirclik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar çıkabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuruda bulunmak zorundarlar, ödemeler otomatik bağlanmıyor. Başvurular ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyelere yapılır.

AİLE BAKANLIĞI KİRASINI ÖDEMEYENLERE YARDIM SAĞLIYOR

Kira konusunda destek sağlayan bir diğer bakanlık ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'dır. Aile Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri tüm vatandaşlara yöneliktir ve maddi durumlara göre yapılır. Maddi durumu kötü olan ve kirasını ödeyemeyecek seviyede olan vatandaşlara yapılan kira yardımı ödemeleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ödenir. Aile Bakanlığı kira yardımı ödemelerinden faydalanmak için vatandaşların sağlamaları gereken şartlar bulunuyor. Bu şartlar arasında,"ailenin maddi olarak zor durumda olması. başvuru yapacak kişinin üzerinde herhangi bir gayrimenkul, arsa, ev, arazi gibi mal olmaması, yine başvuru yapacak kişinin SGK'lı olarak herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması, sosyal güvencesinin bulunmaması " koşulları bulunuyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar bulundukları ile veya ilçelerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabilirler.

KİRA YARDIMI NE KADAR SÜRE VERİLİYOR?

2019 yılında kentsel dönüşüm ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan devlet yardımı yüzde 20 oranında arttı ve bu yardım 18 ay boyunca yapılacak. 18 ay bütün kiracılara yardım yapılacak ancak bazı kiracıların evleri riskli ve rezerv dönüşümde, bu evlere 36 aya kadar kira yardımı yapılacağı da bildirildi. Kira yardımları kentsel dönüşüm yapan evler için geçerlidir.