Son dakika: EYT hakkında yeni açıklama geldi! Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Konu hakkında son derece önemli açıklamayı cumartesi günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Bugün Devlet Bahçeli de EYT hakkında açıklamalarda bulundu. Gelişmeleri merakla takip edilenler Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum nedir sorusuna yanıt ararken bir açıklama da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan geldi. İşte son gelişmeler...

Giriş Tarihi 19 Kasım 2019, 21:43 Güncelleme 19 Kasım 2019, 21:43
Son dakika: EYT hakkında yeni açıklama geldi! Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte Yaşa Takılanlar uzun süredir gündemde yer alan konuların başında bulunuyor. Başkan Erdoğan geçtiğimiz günlerde emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son sözü söylemişti. EYT hakkında bugün bir açıklama da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan geldi. İşte EYT'de son durum...

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk EYT ile ilgili yaptığı açıklamada "En az 10 analiz yaptık. Her türlü kombinasyonu denedik. Hiçbirinin maliyeti sürdürülebilir değil." şeklinde konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, " "Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır.

Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor." şeklinde konuştu.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASI NEDİR?

Yapılan söz konusu değişiklikle 8 Eylül 1999'da sigortalı olanlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. İşte EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasıyla, 8 Eylül 1999'da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.