Emeklilik hesaplama (ne zaman emekli olabilirim)

SGK, borcunu peşin ödeyerek kapatmak isteyen Bağ-Kur'lular için kamu bankaları başta olmak üzere bazı bankalarla anlaşmış bulunuyor. Bu bankalardan kredi kullananlar borcu kapattıkları tarihten itibaren emekliliğe hak kazanıyor. Emekliliğin hesaplanabilmesi için öncelikle kişinin sigortasının hangi yılda başladığının ve kesintilerin yaşanmış olup olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Emeklilik sistemleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak hemen her ülkenin emeklilik için belirli bir yaş sınırı bulunmaktadır. Bunun yanında belirlenmiş olan gün boyunca primlerin yatırılmış olunması gerekmektedir. Peki 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama işlemleri nasıl yapılır?

Giriş Tarihi 11 Kasım 2019, 12:40 Güncelleme 11 Kasım 2019, 12:40
Emeklilik hesaplama ne zaman emekli olabilirim

İÇİNDEKİLER

Geçim derdi ile başbaşa olan insanımız emekliliğine çok zaman olsa bile merak edip emekliliğe kalan süresini araştırıyor. Ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız yapmanız gerekenleri sizler için derledik. Vatandaşlar e-devlet'teki SGK e-hizmetler listesinde bulunan "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulama ekranında tüm güncel sigortalılık bilgilerine istinaden, emeklilik tarihinin ne zaman olacağı ve sigortalılığa göre emeklilik koşullarının neler olduğunu öğrenebiliyor. Mevcut sigortalılık bilgileri üzerinden olağan koşullarda ne zaman emekli olabileceğini öğrenebilen sigortalılar, emeklilik planlamalarını çok daha doğru şekilde gerçekleştirebiliyor.

SON DAKİKA SGK HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye'de emekli olabilmek adına gerekli olan süre geçtiğimiz yıllarda artış göstermiştir. 1999 tarihine kadar Türkiye'deki kadınların 38 yaşında, erkeklerinse 43 yaşında emekli olabildikleri görülmektedir. Ancak bundan sonra değiştirilen kanunlarla birlikte vatandaşların emeklilik yaşları da değişmiştir. 2018 yılı itibariyle kişilerin emekli olabilmeleri için 65 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kişilerin emeklilik hakkı kazanabilmeleri için yatırmaları gereken prim miktarıysa sigorta güvencesi olarak hangi statüde olduklarına göre değişiklik göstermektedir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

FARKLI SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNE FARKLI PRİM

Türkiye'de kişilerin farklı alanlardaki çalışmaları farklı sigortalar tarafından güvence altına alınmaktaydı. Eski isimleriyle Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK günümüzde toplanarak SGK çatısı altında birleştirilmişlerdir. Ancak yine de, güvence durumuna göre yatırılacak primlerin miktarına göre bu sigortalar kanunen farklı statülere sahiptir. Günümüzde bu statüler 4/a, 4/b ve 4/c olarak anılmaktadırlar. Kişilerin emeklilik haklarını hesaplarlarken bu hangi statüde olduklarını dikkate almaları bu konuda önem arz edecektir.

EMEKLİLİK YAŞI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Yoğun stres ve tempoda uzun yıllardır sürdürdüğünüz çalışma hayatınızda herkeste olduğu gibi sizin de doğal olarak en büyük arzunuz rahat ve yaşam kalitesi yüksek bir emeklilik hayatıdır. Eğer emekliliğiniz için şimdiden planlamalar yapıyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı önceden bilmediğinizde/hesaplamanızda fayda var. Böylelikle emeklilik hayatınızdaki koşulları değiştirebilecek adımlar geç kalmadan atabilirsiniz. Ne zaman emekli olabileceğinizi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun e-Devlet Kapısı üzerinde hizmete sunduğu "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz.

SGK VE BAĞKUR EMEKLİSİ NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

Emeklilik hesaplaması yapmak isteyen milyonlarca sigortalı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun(SGK) ne zaman emekli olabilirim sorgulamasını kullanıyor. Mevcut sigortalılık bilgileri üzerinden olağan koşullarda ne zaman emekli olabileceğini öğrenebilen sigortalılar, emeklilik planlamalarını çok daha doğru şekilde gerçekleştirebiliyor. SGK ne zaman emekli olabilirim sorgulamaları, internette sadece birkaç tıkla, dakikalar içerisinde yapılabiliyor. Türkiye' de kamu kurumlarının dijital dünyaya entegrasyonu çerçevesinde internette hizmete açtığı tüm online hizmetlerini tek bir çatı altında toplayan e-Devlet Kapısı portalında ne zaman emekli olabilirim sorgulamaları da kolayca yapılabiliyor.

E-Devlet Kapısı portalındaki SGK e-hizmetler listesinde bulunan "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulama ekranında tüm güncel sigortalılık bilgilerine istinaden, emeklilik tarihinin ne zaman olacağı ve sigortalılığa göre emeklilik koşullarının neler olduğunu öğrenebiliyor. Ne zaman emekli olabilirim uygulamasında;

• Emeklilik yaşı,

• Emeklilik prim ödeme gün sayısı,

Erken emeklilik yaşı,

• Erken emeklilik prim ödeme gün sayısı,
Bilgileri öğrenilebiliyor.

4A Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğrenme

4A yani SSK çatısı altında sigortalı olarak çalışıyorsanız kolay bir şekilde 4A ne zaman emekli olabilirim ekranından 4A emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmek için;

• Üst kısımda belirtilen seçim sayfasında "4A Ne Zaman Emekli Olabilirim" seçeneğine tıklamalısınız.

• Açılan ekranda sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklamalısınız.

• Uygulama ekranında ise cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgileri seçmelisiniz.

• Maluliyet ve erken yaşlanma durumu seçimini yapın.

• Hizmete başlama tarihinizi girin.

• SSK prim ödeme gün sayınızı girin.

• Diğer sandıklara ait gün sayınızı girin.

• Askerlik/Sanatçı gün sayınızı girin(isteğe bağlı).

• Fiili gün sayınızı girin.

Yurtdışı gün sayınızı girin(varsa).

• 3600 günün doldurulduğu tarih seçimini yapın.

• Bu bilgileri girdikten sonra "Gönder" butonuna basarak, hesaplamanızı yapabilirsiniz.

4B Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğrenme

4B yani Bağkur sigortalısı iseniz 4B ne zaman emekli olabilirim öğrenme seçimini E-SGK portalındaki "Vatandaş" hizmetleri ekranında yapmalısınız. Uygulama ekranına ise açılan ekrandaki sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Daha sonra emeklilik hesaplamanız için;

• Tam veya Kısmi olacak şekilde emeklilik türü seçimini yapın.
• Cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini girin.
Özel durumunuz varsa;

• Maluliyet var mı sorusu karşısında "Evet/Hayır" seçimini yapın.

• Maluliyet Derecesini "%" üzerinden seçin.

• erken yaşlanma var mı sorusu karşısında "Evet/Hayır" seçimini yapın.

• Bakıma muhtaç malul çocuk varsa karşısını işaretleyin.
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmak istiyorsanız;

• "Sadece yurtdışı borçlanması ile emekli olmak istiyorum" karşısındaki boş kutucuğa tıklayın.

4C Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğrenme

Emekli Sandığı(4C) sigortalısı yani kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olarak çalışıyorsanız yine Sosyal Güvenlik Kurumu' nun "E-SGK" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz. 4C ne zaman emekli olabilirim öğrenmek için;

• Doğum tarihi ve cinsiyet bilgilerinizi girin.

• 4C dahilindeki hizmetlerinizi, hizmet başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinizi girin.

• Devredilen 4A (SSK), devredilen (4B) ve 506SK/Madde 20 dahilindeki hizmetleriniz mevcutsa ekleyin.
"Hesapla" tuşuna basarak, hesaplamayı tamamlayabilirsiniz.

BAĞ-KUR NEDİR?

16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmuştur.

SGK NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasıdır ve riskden dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastanelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz.