Kredi kara liste sicil affı son dakika çıktı mı? Sicil affı nedir, kimleri kapsayacak?

Milyonlara sicil affı müjdesi geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan haftanın son gününde TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir konuşma yaptı. Sicil affının şuanda gündemde olmadığını ancak sicil affının tekrar gündeme gelebileceğini ifade etti. Sicil af hem tüzel hem de normal kişiler için çıkacaktır. Bu nedenle sivil ve şirket boru olan kişilerin bu durumda sicil affından yararlanmaları mümkündür. Kredi, kredi kartı borcu, çek, senet ve diğer borçlarını yasal süresi (90 gün) içinde ödeyemeyenler bankalar tarafından kara listeye alınıyor. Peki sicil affı nedir, kimleri kapsayacak?

Giriş Tarihi 10 Kasım 2019, 10:54 Güncelleme 10 Kasım 2019, 10:57
Kredi kara liste sicil affı son dakika çıktı mı? Sicil affı nedir, kimleri kapsayacak?

İÇİNDEKİLER

Kara listeye girdiği için binlerce kişi ve esnaf düşük faize ve kredi paketlerine rağmen acil ihtiyaçlarını karşılamak için kredi çekemiyor. Bu yönde talep var ve konu Meclis'e de taşınmış durumda. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da sicil affının tekrar gündeme getirilebileceğini ifade etti. Borcu olan insanlar borçlarını ödeyemediyse veya hala borçlarını ödeme halinde bulunuyor ise bu durumlarda borçlarını 6 ay içerisinde ödemeleri durumunda sicil affından yararlanıyor ve adlarını kara listeden çıkartabiliyorlar. Herhangi bir borcu olmayan ancak adı kara listede olan kişilerin ise bir şey yapmalarına gerek kalmadan adları kara listeden siliniyor.

90 gün sonra kara liste

Kredi, kredi kartı borcu, çek, senet ve diğer borçlarını yasal süresi (90 gün) içinde ödeyemeyenler bankalar tarafından kara listeye alınıyor. Sicili bozulan bu kişiler 5 yıl boyunca bankaların sunduğu kredi, kart, nakit avans gibi imkanlardan yararlanamıyor. Kara listedekiler düşük faiz imkanından, avantajlı kredi paketlerinden de faydalanamıyor. Bu durum, özellikle esnafı mağdur ediyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

'Ödese de kurtulamıyor'

Bu konudaki mağduriyeti en çok dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken. Esnafın işini yürütmek için krediye ihtiyaç duyduğunu ama kara liste bahanesiyle bankaların kredi vermediğini söyleyen Palandöken, "10-15 yıl önce borcu geciktirdiği için sicili bozulan ama sonra borcunu ödeyenler dahi paraya ulaşamıyor.

Banka ticaret erbabından memur kefil istiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Krediye ulaşmadaki bu engel kaldırılmalı. Bu da sicilin düzeltilmesiyle mümkün. Bu konudaki taleplerimizi Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'na ilettik" dedi.

Komisyonda tartışıldı

Sicil affı konusu cuma günü Meclis gündemine de geldi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığın bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf sanatkarlara sicil affı getirilmesine ilişkin bir soruya karşılık, "Sicil affı bizim tek başına alabileceğimiz bir karar değil. İlgili bakanlıklarımızla bunu daha önce de konuştuk, tekrar gündeme getiririz" diye konuştu.

En son yasa 2017'de çıkarılmıştı

Muğla Milletvekili Metin Ergun da geçen hafta verdiği kanun teklifinde kara listeye giren vatandaşların borcu için af talep etmişti. En son 2017'de çıkarılan yasa ile Türkiye Bankalar Birliği nezdinde kurulan Risk Merkezi'nin tuttuğu sicil kayıtlarının dikkate alınmayabileceği öngörülmüştü. Bunun için 6 ay süre verilmiş ve bu süre içinde borcun tamamının ödenebileceği ve yeniden yapılandırılabileceği ifade edilmişti.

Sicil Affı Nedir?

Borcu olan insanlar borçlarını ödeyemediyse veya hala borçlarını ödeme halinde bulunuyor ise bu durumlarda borçlarını 6 ay içerisinde ödemeleri durumunda sicil affından yararlanıyor ve adlarını kara listeden çıkartabiliyorlar. Herhangi bir borcu olmayan ancak adı kara listede olan kişilerin ise bir şey yapmalarına gerek kalmadan adları kara listeden siliniyor.

Sicil Affı Ne Zaman Yürürlüğe Girer?

Ülkedeki ekonomik dengesizlerden dolayı borçların çoğunlukla ödenmemesinden kaynaklı çıkan sicil bozuklukları için vatandaşlar TBMM'nin konuyu kurumlar ile konuşarak Resmi Gazete'de yayınlamasını bekliyor. Yasa tasarılarına devam eden TBMM'nin bu konu ile ilgili son olarak bir yasa tasarısı sunması le sicil affının olması vatandaşlar tarafından isteniyor. Yasanın kabulü için Ocak ayında ilk önce yasanın TBMM'den onay alması ve sonrasında se Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor. Bu şartları yerine gelmesiyle birlikte sicil affı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girebilir.

Sicil Affı ile Kara Listeden Çıkılır mı?

Bankaya borcu olan kişiler bu borcu 90 gün içerisinde ödemez ise bankaların haciz yollama ve avukatları ile tahsil etme hakkı vardır. Buradaki masraflarda borçlu kişiye yüklenerek yüklü bir tutar sizden alınır. Ayrıca bu durumdan sonra kişilerin adları kara listeye girer. Kara listeye giren kişiler gelecek 5 yıl boyunca hiçbir bankadan kredi çekemez. Bu kişiler aynı zamanda kredi kartı da alamazlar. Vadesiz mevduat hesabı da açamayacak olan kara listedeki kişilere sadece vadesiz hesapta kısıt limitli işlemler yaptırılır. Bu listedeki isimlerin borçlarını 6 ay içerisinde kapatmaları halinde ise tekrar kredi çekme ve hesap açma gibi işlemlerden yararlanma hakları bulunmaktadır. Borcunu kapatmayan kişilerin ise aftan yararlanmalar söz konusu değildir.

Sicil Affından Kimler Faydalanabilir?

Sicil af hem tüzel hem de normal kişiler için çıkacaktır. Bu nedenle sivil ve şirket boru olan kişilerin bu durumda sicil affından yararlanmaları mümkündür.