Erken emeklilik için kredi var mı? SSK, SGK ve Bağkur emeklisi kaç para kredi çekebilir?

Erken emeklilik adı altında herhangi bir kredi ürünü var mı? Emekli olan kişi bankalardan maksimum ne kadar kredi çekebilir? Emekli maaşı ile kredi çekilebilir mi? Emekliye kredi veren bankalar hangileri? Emekli kredisi için istenen belgeler emeklilere kredi veren bütün bankalar tarafından ortak olarak istenmektedir. Kredi çekmeden önce istenen evrakların bilinmesinde fayda vardır. Evrakların tamamlanması durumunda başvuru geçersiz sayılmaktadır. Yüksek miktarda emekli maaşı alan kişiler, daha yüksek tutarlarda konu kredisi kullanabilir.

Giriş Tarihi 06 Kasım 2019, 11:06 Güncelleme 06 Kasım 2019, 11:06
Erken emeklilik için kredi var mı? SSK, SGK ve Bağkur emeklisi kaç para kredi çekebilir?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaşın amacı erken emekli olabilmektir. Bu yüzden internette yapılan erken emeklilik sorgulamaları oldukça fazladır. SSK, SGK ve Bağkur emeklilerinin kredi çekme tutarı bu konuların başında geliyor. Bu anlamda emekli kredisi için belirleyici en önemli faktör; aylık maaş tutarıdır. 1500 TL maaş alan bir emekli ile 3200 TL maaş alan bir emekli farklı tutarlarda kredi kullanmaktadır. Bankalar, gerekli şartların sağlanması durumunda bütün kredi çeşitleri için destek sağlamaktadır. Emekli maaşı olan kişiler konut kredisi, taşıt kredisi gibi kredilerden faydalanabilir. Peki erken emeklilik için kredi var mı? SSK, SGK ve Bağkur emeklisi kaç para kredi çekebilir? İşte tüm detaylar

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN KREDİ VAR MI?

Erken emeklilik konusunda henüz yasal bir düzenleme yapılmadığı için bankaların bu yönde bir kredi kampanyası bulunmamaktadır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

EMEKLİ KREDİSİ İÇİN İSTENEN BELGELER NELERDİR?

Emekli kredisi için istenen belgeler emeklilere kredi veren bütün bankalar tarafından ortak olarak istenmektedir. Kredi çekmeden önce istenen evrakların bilinmesinde fayda vardır. Evrakların tamamlanması durumunda başvuru geçersiz sayılmaktadır. Emekli kredisi için istenen belgeler:

İkametgah belgesi,

T.C kimlik kartı ve fotokopisi,

Emekli aylık döküm belgesi,

Ek gelir varsa bu durumu gösteren belgeler,

Taşıt veya konut kredisi kullanılacaksa satın alacak ev ya da aracın belge fotokopileri istenmektedir.

Yukarıda verilen belgelerin eksiksiz olarak getirilmesi sayesinde emekli kredi başvurusu sorunsuz olarak gerçekleşmektedir.

EMEKLİ KREDİSİ KULLANMA ŞARTLARI NEDİR?

Emekli kredisi şartları 2019 yılında da önceki yıllara benzer şartları taşımaktadır. Emekli kredisi kullanabilmek için bankalar bazı belgeler ve şartlar istemektedir. Bu şartlar, bütün bankalar için ortaktır fakat bazı bankalar kredi durumunuza göre ek şartlar talep edilebilir. Emeklilik kredisi gerekli şartlar:

80 yaşını kanunen doldurmamış olmak gereklidir.

Kredi sahibinin yasal ve idari takibinin olmaması zorunludur.

Emeklilik durumu, resmi belgeler ile kanıtlanmalıdır.

Talep edilen vade tutarının 60 ayı geçmemesi gereklidir.

Taksit tutarı, emekli aylığının en fazla yarısı kadar olmalıdır.

İpotek üzerinden kredi sağlanacaksa eş rızası gösteren belgenin bankaya verilmesi gereklidir.

Maddeler halinde verilmiş olan şartların tamamının sağlanması gereklidir. Aksi takdirde kredi başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır.

EMEKLİLER EN FAZLA NE KADAR KONUT KREDİSİ ÇEKEBİLİR?

Emekli konut kredisi kapsamında merak edilen en kritik soru; ne kadar kredi kullanılabileceğidir. Girişte kısmında da belirtiliği gibi bu tutarı belirlenirken aylık emekli maaş tutarı büyük önem taşımaktadır.

Yüksek miktarda emekli maaşı alan kişiler, daha yüksek tutarlarda konu kredisi kullanabilir. Düşük miktarda emekli maaş alan fakat kira geliri gibi ek gelir sahibi olan kişilerde yüksek miktarlarda kredi çekebilir. Örneğin; emekli maaşı 1000 TL olan fakat 4000 TL ek geliri olan bir emekli 200.000 TL'ye kadar konut kredisi kullanabilir.

Bu durumda emekliler, gelirlerini beyan ettikten sonra maaşlarının 20 katı kadar konut kredisi kullanabilir.

EMEKLİ KREDİSİNDE HİZMET DÖKÜMÜ FARKI VAR MI?

Emekli kredisi hizmet dökümü farkı SSK ve Bağkur kapsamında emekli olan vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Bankalar, kredi başvurusu için sadece emeklilik durumuna ve aylık maaş tutarına bakmaktadır. Emeklilerin hangi sigorta kolu üzerinden emekli olduğu önem arz etmemektedir. 4/A, 4/B, 4/C fark etmeksizin bütün emekliler aynı şartlarda kredi kullanmaktadır.

EMEKLİ KREDİSİNDE HAYAT KREDİSİ ZORUNLU MU?

Emekli kredisi hayat sigortası uygulaması bütün bankalar tarafından zorunlu olarak yapılmaktadır. Emekli kredisi kapsamında hangi kredi çeşidine başvuru yaparsanız yapın hayat sigortası yapılmaktadır. Hayat sigortası tutarı da emekliler için biraz daha yüksek olmaktadır.

Bu durumun nedeni, bankaların vefat durumlarında kendilerini ve sizleri garanti altına almak istemeleridir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinden mevcut sigortalılık bilgileriniz üzerinden hangi tarihte emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak ne zaman emekli olabilirim sorgulamalarında alacağınız sonuçlar ile SGK resmi verileri arasında farklılık olabileceğinden, kesin sonuç olmadığına dikkat etmelisiniz. Yine de buradan yapacağınız sorgulamalarda emeklilik tarihinizi kolayca hesaplayabilmeniz mümkündür.

• SGK ne zaman olabilirim uygulamasına ulaşarak, emeklilik tarihi sorgulamanızı yapabilmek için "e.sgk.gov.tr" adresine erişim sağlamalısınız.

• E-SGK sayfasında "Vatandaş" kategorisine giriş yapmalısınız.

• Vatandaş kategorisinde yer alan e-hizmetler arasında sigortalılık durumunuza göre 4A/4B/4C ne zaman emekli olabilirim uygulamalarından sizin için uygun olanını seçmelisiniz.

4A NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM ÖĞRENME

4A yani SSK çatısı altında sigortalı olarak çalışıyorsanız kolay bir şekilde 4A ne zaman emekli olabilirim ekranından 4A emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmek için;

• Üst kısımda belirtilen seçim sayfasında "4A Ne Zaman Emekli Olabilirim" seçeneğine tıklamalısınız.

• Açılan ekranda sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklamalısınız.

• Uygulama ekranında ise cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgileri seçmelisiniz.

• Maluliyet ve erken yaşlanma durumu seçimini yapın.

• Hizmete başlama tarihinizi girin.

• SSK prim ödeme gün sayınızı girin.

• Diğer sandıklara ait gün sayınızı girin.

• Askerlik/Sanatçı gün sayınızı girin(isteğe bağlı).

• Fiili gün sayınızı girin.

• Yurtdışı gün sayınızı girin(varsa).

• 3600 günün doldurulduğu tarih seçimini yapın.

• Bu bilgileri girdikten sonra "Gönder" butonuna basarak, hesaplamanızı yapabilirsiniz.

4B NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM ÖĞRENME

4B yani Bağkur sigortalısı iseniz 4B ne zaman emekli olabilirim öğrenme seçimini E-SGK portalındaki "Vatandaş" hizmetleri ekranında yapmalısınız. Uygulama ekranına ise açılan ekrandaki sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Daha sonra emeklilik hesaplamanız için;

• Tam veya Kısmi olacak şekilde emeklilik türü seçimini yapın.

• Cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini girin.

Özel durumunuz varsa;

• Maluliyet var mı sorusu karşısında "Evet/Hayır" seçimini yapın.

• Maluliyet Derecesini "%" üzerinden seçin.

• erken yaşlanma var mı sorusu karşısında "Evet/Hayır" seçimini yapın.

• Bakıma muhtaç malul çocuk varsa karşısını işaretleyin.
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmak istiyorsanız;

• "Sadece yurtdışı borçlanması ile emekli olmak istiyorum" karşısındaki boş kutucuğa tıklayın.

4C NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM ÖĞRENME

Emekli Sandığı(4C) sigortalısı yani kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olarak çalışıyorsanız yine Sosyal Güvenlik Kurumu' nun "E-SGK" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz. 4C ne zaman emekli olabilirim öğrenmek için;

• Doğum tarihi ve cinsiyet bilgilerinizi girin.

• 4C dahilindeki hizmetlerinizi, hizmet başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinizi girin.

• Devredilen 4A (SSK), devredilen (4B) ve 506SK/Madde 20 dahilindeki hizmetleriniz mevcutsa ekleyin.
"Hesapla" tuşuna basarak, hesaplamayı tamamlayabilirsiniz.