Ekim ayı enflasyon rakamının ardından dolar, euro ve altında son durum ne?

Piyasaların merakla beklediği ekim ayı enflasyon oranları belli oldu. Enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 8,55 oldu. Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından ise dolar fiyatlarında düşüş meydana geldi. Fitch raporundan sonra yıllık bazda enflasyonda yaşanan düşüşle birlikte dolar 5,70'in altına geriledi. İşte dolar, altın ve euroda son durum...

Giriş Tarihi 04 Kasım 2019, 10:57 Güncelleme 04 Kasım 2019, 11:08
Ekim ayı enflasyon rakamının ardından dolar, euro ve altında son durum ne?

İÇİNDEKİLER

Dolar/TL, Fed'in faiz indirdiği geçen hafta 5.75 altına inip 5.70 altını zorladıktan sonra Türkiye'nin PMI verisinin beklentilerden kötü gelmesi ve ABD tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesiyle 5.73 seviyesini zorlamıştı ancak cuma akşamı açıklanan Fitch raporuyla TL pozitif ayrışmaya başladı.

Fitch, Türkiye'nin not görünümünü negatiften durağana çekerek iyileşmeye işaret ederken, Türkiye'nin dolar borçlanması açısından önemli olan 2019 yılı büyüme tahminini de yüzde eksi 0,3'ten revize etti ve pozitif olarak yüzde 0,8'e yükseltti.

Fitch, iyileştirmeye gerekçe olarak aşağı yönlü risklerde rahatlama olduğunu faizlerin indirilmesine rağmen TL'nin değerlenmesi ve ABD'nin yaptırımları rafa kaldırmasını gösterdi

TL haber akışı pozitif ayrışırken, dolar/TL rapor sonrası sığ piyasada yeniden 5.70 altını zorlamaya başladı. 4 Kasım haftasının ilk günü açıklanan ekim ayı enflasyon verisi sonrası dolar/TL 5.6924 seviyesinde.

TÜİK'in açıkladığı ekim ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE aylık yüzde 2, yıllık 8.55 oldu. 12 aylık ortalama ise yüzde 16,81 oldu.

Dışarıda ise küresel PMI verileri piyasaların en önemli gündem maddeleri arasında. Enflasyon verisinin ardından ise aralık ayında 2019 içinde son kez toplanacak TCMB PPK'nın faiz kararı izlenecek.

Analistler, küresel ölçekte sıkı para politikasının bırakılması, Fed başta olmak üzere likiditeyi artıracak faiz indirimleri, Brexit riskinin azalması ve Çin - ABD ticaret geriliminin çözümüne dair iyimser havanın da TL gibi gelişmekte olan ülke paralarına yardımcı olduğunu belirtiyor.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross liderlerin bu ay ticaret anlaşması imzalamamaları için bir sebep olmadığını belirterek ABD'li şirketlere çok yakın zamanda Huawei'ye parça satabilmeleri için lisans verileceğini bildirdi.

DOLAR NE KADAR?


EURO NE KADAR?


ALTIN NE KADAR?