Barış Pınarı Harekatı'ndaki diplomatik başarıdan sonra bir zafer de ekonomide!

Barış Pınarı Harekâtı’ndaki askeri başarıyı diplomatik zafere dönüştüren Türkiye ekonomide de tarihi bir gün yaşadı. Merkez Bankası dün faizi 2.5 puan daha indirdi. Türkiye İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 10 basamak birden yükseldi. Hazine'nin borç yönetimindeki başarısı, uluslararası ödülle tescillendi. Tahvil faizi 20 ayın dibine düştü.

Giriş Tarihi 25 Ekim 2019, 08:02 Güncelleme 25 Ekim 2019, 08:44
Barış Pınarı Harekatı’ndaki diplomatik başarıdan sonra bir zafer de ekonomide!

İÇİNDEKİLER


25 Temmuz ve 12 Eylül tarihlerindeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında 7.5 puanlık faiz indirimi gerçekleştiren Merkez Bankası, dün de indirime devam etti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 250 baz puan düşürerek yüzde 16.50'den 14'e çekti. Merkez Bankası son üç PPK toplantısında politika faizini 10 puan indirmiş oldu.

TCMB'NİN İNDİRİM MARJI VAR (%)



ENFLASYON DÜŞECEK
PPK tarafından yapılan açıklamada, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği ifade edilerek, "Güncel tahminler yıl sonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin belirgin olarak altında kalabileceğine işaret etmektedir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir" denildi. Merkez Bankası, bu yılın son PPK toplantısını 12 Aralık'ta yapacak. Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, Merkez Bankası'nın dezenflasyon sürecinin altını çizerek, "12 Aralık toplantısında 100 baz puana yakın indirimi enflasyon hedeflerine paralel sürpriz sayılmayacak" dedi. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da gelişmiş ülkelerdeki düşük faiz oranlarının da gelişmekte olan ülkelerde faizleri düşürmeye imkân tanıdığını ifade etti.

TÜRK HAZİNESİ'NE ULUSLARARASI ÖDÜL
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, kur saldırılarının olduğu, diplomatik sorunların arttığı ve piyasaların büyük belirsizliklerle çalkalandığı dönemde gerçekleştirdiği borç yönetimi, uluslararası alanda ödüllendirildi. Uluslararası sermaye piyasalarına ilişkin değerlendirmeleriyle alanında itibarlı yayımcı kuruluşlardan biri olan GlobalCapital (eski adıyla Euroweek), Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, yaşanan zorlu süreçlere rağmen gerçekleştirdiği borç yönetimi başarısını ödüllendirdi.


EN BAŞARILI YÖNETİM
GlobalCapital, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borç yönetimi birimini, "Yılın Kamu Borcu Yönetim Ofisi" seçti. Ödüle göre, bakanlığın uluslararası tahvil ve eurobond ihraçlarını gerçekleştiren birimi, uluslararası piyasaların büyük belirsizliklerle boğuştuğu, kur ataklarının yaşandığı, diplomatik sorunların etkisinin hissedildiği bir dönemde en doğru araçlarla, en doğru zamanlarda, yatırımcı refleksini en iyi analiz ederek, borçlanma süreçlerini en başarılı yöneten birim olarak değerlendirildi.



GÜVENİ YÜKSEK TUTTUK
Ödüle ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'yle ilgili spekülatif atakların ve olumsuz algı çalışmalarının yoğun olduğu bir dönemde böyle bir ödül alınmasını oldukça önemli gördüğünü aktararak, "Bir taraftan yatırımcı güvenini güçlü tutarken, diğer taraftan en doğru zamanda, en doğru enstrümanlarla borçlandık. Piyasa güvenini hep yüksek tuttuk. Borçlanma araçlarımıza, miktarların kat kat üstünde talepler geldi. Her enstrümanı detaylı analiz ettik. Sonuçta en doğru zamanda, en doğru araçları kullandık ve ideal projeksiyonların öngördüğünün altında faizlerle süreçleri tamamladık" dedi. GlobalCapital'ın ödül ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin, son bir yıldır zorlu ekonomik şartlarla mücadele etmeye zorlandığına dikkat çekilerek, "Bütün bu zorlukların arasında, borç yönetim ofisi profesyonelliğinden hiç taviz vermedi. 2018 Ağustos ayı Türkiye tarihindeki en keskin ve şiddetli kur saldırılarından birine sahne oldu. Buna rağmen Türkiye ekim ayında piyasalara geri döndü ve 5 yıllık tahvil ile 2 milyar dolar sağladı" ifadeleri kullanıldı. Değerlendirmede, Türkiye'nin projeksiyonların altında bir faizle borçlanma başarısı gösterdiği kaydedildi.

HEDEFLERE İLERLEYECEĞİZ
Türkiye'nin
kamu borçluluk oranında dünyada en iyi durumda olan ülkelerden olduğunu bildiren Albayrak, "Kazanımlarımızı muhafaza ederek hedeflerimize ilerleyeceğiz" dedi. Albayrak, tüm ekiple yatırımcıların nasıl tepki vereceğini öngörmek için hatasız bir projeksiyon ortaya koyduklarını ve fon sağlamak konusunda en uygun pencerelerden faydalandıklarını belirterek, "Bu ödülde emeği olan başta Bakan Yardımcımız Bülent Aksu olmak üzere tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum" diye konuştu.


TÜRKİYE İŞ YAPMA KOLAYLIĞI ENDEKSİNDE 10 SIRA YÜKSELDİ
Kur saldırısına karşı aldığı önlemlerle ekonomisinin direncini artıran Türkiye, yaptığı reformlarla yatırımcıların da önünü açtı. Türkiye, Dünya Bankası 2020 İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 10 sıra yükselerek 190 ülke arasında 33'üncü sırada yer aldı. Türkiye endekste 2 yılda 27 sıra yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Reformlarımızı sürdüreceğiz. İşe başlama, vergi ödeme ve dış ticaret gibi alanlardaki kazanımları ileri taşıyacağız. Özellikle maliyetlerin daha da düşmesini, iş hayatında verimliliğin artırılmasını sağlayarak Türkiye'nin yatırım iklimini en üst seviyeye çıkaracağız" dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise endeksteki en büyük sıçramanın 80'den 26'ya yükselen, bakanlık sorumluluğundaki vergi alanında sağlandığı ifade edildi.

HEDEF İLK 20'YE GİRMEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay öncelikli olarak ilk 20'ye girmenin hedeflendiğini söyledi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da ilk 20 arasına girme hedefine ulaşılacağını kaydederken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu atılım, Türkiye'nin yatırımları ve istihdamı artırmak için ihtiyaç duyduğu reformları yaptığına ve yapmaya devam edeceğine dair bir göstergedir" dedi.



İKİ YILLIK TAHVİLDE FAİZ YÜZDE 13.27 İLE 20 AYIN DİBİNDE
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde alınan tedbirlerle geçen yılki finansal saldırının yaralarını saran Türkiye, faiz sarmalından kurtulma yolunda önemli adımlar attı. Merkez Bankası'nın son üç toplantıdaki kararlı tutumu ve 10 puanlık faiz indirimi, tahvilbono piyasasında da etkisini gösterdi. Türkiye'nin 10 yıllık tahvillerinin faizi yüzde 13.28 ile Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyeye, 2 yıllık tahvilin faizi ise yüzde 13.27 ile 20 ayın dibine indi. 10 yıllık tahvilin faizi ise 9 Mayıs'tan bu yana 8.2 puan düştü. Türkiye'nin kredi risk primi de 378'den 358'e düştü. Kriz lobisinin en büyük argümanı olan "faiz düşürse, kur patlar" önermesi de çöktü. Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimini yaptığı 25 Temmuz'da 5.73 TL olan dolar, bu süreçte yapılan 10 puanlık faiz indirimine rağmen dün de buna yakın seviyelerden işlem gördü. Geçen hafta yapılanmaya çalışılan üçüncü kur saldırısı püskürtülürken, borsada endeks tekrar 100 bin puanın üstüne çıktı.

(SABAH)