EYT yasasında yeni gelişme var mı? Erken emeklilik yasasında son durum nedir? Milyonlarca kişi bekliyor!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası uzun bir süredir gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Milyonlarca vatandaş konu hakkında yapılacak resmi açıklamayı beklerken EYT hakkındaki araştırmalar artış gösterdi. Bu kapsamda merakla araştırılan konular arasında EYT yasasında yeni gelişme var mı sorusu yer alıyor. Peki, erken emeklilik yasasında son durum nedir? İşte EYT hakkında merak edilen detaylar...

Giriş Tarihi 23 Ekim 2019, 22:20 Güncelleme 23 Ekim 2019, 22:26
EYT yasasında yeni gelişme var mı? Erken emeklilik yasasında son durum nedir? Milyonlarca kişi bekliyor!

İÇİNDEKİLER

Emekli olmak için gün sayan milyonlarca vatandaş özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası hakkında yapılan açıklamaları araştırıyor. EYT konusu hakkında önemli bir gelişme olup olmadığı özellikle 1 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte merakla araştırılmaya başlandı. Peki, EYT yasasında yeni gelişme var mı? Erken emeklilik yasasında son durum nedir? İşte son gelişmeler...

EYT YASASI ÇIKACAK MI?

Naci Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine ise "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." dedi. EYT ile ilgili bir çalışma olmadığını açıklamıştı.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASI NEDİR?

1998 yılında işe giren işçinin 2023 yılında emekli olması hakkı bulunurken birkaç yıl sonra çıkarılan yasa yüzünden emeklilik 15 yıl sonraya 2038 yılına ertelenmiştir. Bu yasa nedeniyle binlerce kişi EYT kapsamına dahil edilmektedir.

BAKAN ALBAYRAK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Milliyet'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kampta yaptığı sunumların ardından milletvekillerinden en çok gelen soru Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili oldu.

Albayrak, sorulara "EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok" diye yanıt verdi.

Albayrak'ın, sunumunda, "Seçimlerin yenilenmesi ve ekonomik saldırılar olmasaydı bugün ekonomideki veriler bizim istediğimiz noktada olacaktı. Ama çalışmalarımızı yaptık. En kısa sürede özellikle işsizlikte pozitif adımlar olacak" dediği öğrenildi.

EYT'DE FİNLANDİYA MODELİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için Finlandiya modeli gündeme geldi. Bu modelde belirlenen yaştan daha erken emeklilik olunca bir miktar kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul edenlere de emeklilik aylığı bağlanıyor.