Ekim ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı TEFE TÜFE kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Ekim ayının ilk gününde vatandaşların gündeminde Eylül ayı enflasyon oranının açıklanacağı tarih yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak enflasyon verileri ekonomiyi yakından etkileyecek. Peki, Ekim ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı TEFE TÜFE kira artış oranı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 01 Ekim 2019, 18:43 Güncelleme 01 Ekim 2019, 18:48
Ekim ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı TEFE TÜFE kira artış oranı nasıl hesaplanır?

İÇİNDEKİLER

Kira artış oranı her ayın başında ev sahipleri ve kiracılar tarafından merakla bekleniyor. Bu kapsamda Ekim ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtı Ekim ayına geldiğimiz şu günlerde vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ekim ayı kira artış oranı da belli olacak.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜİK tarafından enflasyon rakamları her ay bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde açıklanmaktadır. TÜİK tarafından Eylül ayı enflasyon verileri henüz açıklanmadı. Eylül ayına ilişkin enflasyon verilerinin 3 Ekim tarihinde açıklanması bekleniyor.

EYLÜL KİRA ARTIŞI NE KADAR OLMUŞTU?

Eylül 2019 kira artış oranı belli oldu. Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,86 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,01 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,62 artış gerçekleşti. Açıklanan oranlara göre Eylül ayında kiracılara yüzde 19,62 oranında zam yapılabilecek.

KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir.