Borçlu esnafa sağlık ücretsiz

Prim borcu bulunan Bağ- Kur’lular ve GSS yükümlüsü vatandaşlar 31 Aralık’a kadar hastanelerden ücretsiz yararlanabilecek. GSS primi ise bu yıl için aylık 76 lira...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2019 Güncelleme 07 Eylül 2019, 07:59
Borçlu esnafa sağlık ücretsiz

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu'na 60 günden fazla borcu olan Bağ- Kur'lular ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödemeyen ya da borcu biriken vatandaşlar hastanelerden sağlık hizmeti alamıyor. Ancak bu vatandaşların mağduriyetlerini giderebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir karar yayımlandı. Bu karara göre; Genel Sağlık Sigortası ve 4/B (Bağ-Kur) sigortalısı olup sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Türk vatandaşları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastaneleri) sunulan sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ücretsiz olarak yararlanabiliyor.
76 LİRAYA AİLE BOYU SAĞLIK
Genel Sağlık Sigortası uygulamasına göre; emekli olmayan, herhangi bir işte çalışmayan, işsizlik maaşı almayan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayan vatandaşların prim ödemesi gerekiyor. Hiçbir güvencesi olmayan muhtaç kimselerin primi ise devlet tarafından karşılanıyor. Primler yapılan değişiklikle tek ödemeye düşürüldü ve bu da brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oldu. Tutar 2019 yılı için 76 lira 75 kuruş. Bunu ödemediği için borcu birikenler sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bağ-Kur'da ise 60 gün sınırı bulunuyor. Çoğunluğu esnaflardan oluşan Bağ-Kur'lular çeşitli nedenlerle prim ödemelerini 60 gün geciktirdiklerinde hastane hizmeti
alamıyorlar. Cumhurbaşkanlığı kararı hem GSS borçlularını hem de Bağ- Kur borçlularını rahatlatmış oldu. Böylece yıl sonuna kadar hastanelerden yararlanacaklar, tedavilerini yaptırıp ilaçlarını alabilecekler.
TESTE GİR, PARA ÖDEME
Genel Sağlık Sigortası primi genel olarak çalışmayan ya da emekli olmayan vatandaşlara çıkıyor. Bu vatandaşların gelirleri düşük ise devreye devlet giriyor ve primleri karşılıyor. Kaymakamlıklara giderek gelir testi yaptıranların evlerine giren gelir, kişi başına brüt asgari ücretin üçte birinden az ise prim ödenmiyor. Yani kişi başı gelir bu yıl için 852,89 liranın altındaysa primleri devlet karşılıyor.
Brüt asgari ücret ..... 2.558,40 TL
Kişi başı gelir sınırı.... 852,89 TL
Aylık GSS primi ............. 76,75 TL
ÇALIŞMAK ŞART DEĞİL
Eğer bir yakınınız sigortalı ise çalışma şartı olmadan onun haklarından yararlanma imkanı bulunuyor. Sigortalının haklarından yararlanacak kişiler ise şunlar:
Sigortalının eşi.
18 yaşını doldurmamış çocuklar. Yaş sınırı lisede okuyorsa 20, üniversitede okuyorsa 25'e kadar çıkıyor. Eğer çocuk malul ise yaş şartı bulunmuyor.
Bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında bulunan anne ve babası.
STAJ BAŞLANGIÇ SAYILMAZ
1998 yılında lise döneminde bir yıl boyunca kamu kuruluşunda staj yaptım. Bu süre emekliliğimi etkiler mi? Altan YILMAZ
Bu bir SSK başlangıcı olmadığı için etkilemez. Stajda yapılan sigorta iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili kısa vadeli sigorta kollarından.
2 YIL BEKLEMENİZ GEREKLİ
Rahmetli babamdan dolayı ölüm aylığı alıyordum. 2018 yılı Nisan ayında evlendim ve bu nedenle aylığım kesildi. SGK bana 2 yıllık aylığım kadar evlenme ödeneği verdi. Geçen ay eşimden boşandım. SGK'dan, babamın aylığının bana yeniden bağlanması için, evliliğimin üzerinden 2 yıl geçmesi gerektiğini söylediler. Doğru mu? Ebru KAYA
5510 sayılı kanunun 37'nci maddesine göre evlenmeleri nedeniyle gelir ve aylıkları kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları gelir veya aylıklarının (ek ödeme hariç) iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenmektedir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin gelir ve aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, bu süre içinde tekrar gelir ve aylık bağlanmaz ve bu gibi durumlarda kız çocuklarına bağlanacak ölüm gelir ve aylıklarının başlangıcı, iki yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ay başı olur. Bu açıklamalar çerçevesinde, evlenmeniz nedeniyle size 2 yıllık aylığınız, evlenme ödeneği adı altında peşin olarak ödenmiştir. 2 yıl içinde boşanmış olmanız nedeniyle yeniden hak sahibi olsanız bile, 2 yıllık süre dolmadan yeniden ölüm aylığı bağlanmayacaktır.
SÖZLEŞMEYE BAKIN
İşyerinde servis hizmeti yok. Gidip gelmek zor oluyor. İşveren servis koymak zorunda mı? (İsmi saklı)

Böyle bir mecburiyet yok ancak sözleşmenizde servis yükümlülüğü yazıyorsa, servis koyulmalı.
BİLGİ KİRLİLİĞİ ÇOK
Emekli olabilmem için 5500 gün isteniyor ve ben bunu tamamladım. Fakat emekli olacağım zaman 9000 gün ile emekli olacağım. Fakat diyorlar ki, 'Fazla çalıştın, her yıl için maaşından 35 lira kesilecek.' Bu doğru mu? Abdulhamit DEĞİRMENCİ

Maaştan 35 lira kesilmesi gibi bir şey söz konusu değil. Bunu kim söylüyor, onu da bize bildirirse durumu anlatalım.
YÜKSEK ÖDEMEYE YÜKSEK MAAŞ
25 yıl yüksek ücretle prim ödedim. İşten çıkarıldım. Emekli olmama 3 yıl var. Bu süreçte yeni bir işe düşük ücretle başlarsam emekli aylığım düşer mi? Gültekin DURAK

25 yıl yüksekten prim yatırmış olmanız emekli maaşınızı artıracaktır. Son 3 yılın etkisi olur ama fazla endişelenmeyin. Çalışmaya ihtiyacınız varsa çalışmanızı öneririm. 3 yıllık düşük prim emekli maaşınızı fazla etkilemez.
HAKLI FESİH YAPABİLİRSİNİZ
Resmi tatillerde çalıştırıp yerine izin veriyorlar. Bu yasal mı? Tazminatımı alıp, ayrılabilir miyim? Yasemin GENÇAY

Yasalarımıza göre resmi tatillerde çalışma yapılamıyor. Eğer çalışma yapılmışsa bu günler için işçilere iki yevmiye ödeniyor. Bunun yerine izin kullandırılması yasaya aykırı bir durum oluşturuyor. Sizin fazla çalışma paralarınızın ödenmemesi haklı fesih sebebidir. Kanunsuz izin yaptırılması durumunu da ALO 170'e bildirebilir sonrada haklı fesihle ayrılarak tazminat alabilirsiniz.
EMEKLİLİK HESABI
1998 yılında okul stajı ile sigorta başlangıcım yapıldı. Hizmet süresi hesaplanırken ilk sigorta girişim mi baz alınır? Değilse 2000 yılında süreli olarak işe başladım, bu mu geçerli sayılacaktır? Meltem DUMAN
Sizin için emeklilik hesabı 2000 yılındaki girişinize göre yapılacak. Ve buna göre de 58 yaşında 7000 gün prim ödeyerek emekli olabileceksiniz.
1976 doğumluyum. 20 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. 7000 günü tamamladım. 7000 günü dolduranlar istifasını verip tazminatını alabiliyor mu? Mustafa ERDEM
7000 günü dolduranlar değil, 3600 günü dolduranlar 9 Eylül 1999 öncesinde işe başlamak kaydıyla, tazminatlarını alabilirler. Bu tarihten sonra ise 4500 gün ve 25 yıl gerekiyor.


ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN