Büyük şok! Dolar gece aniden neden fırladı?

Dolardaki ani yükseliş ve ardından gelen düşüş yatırımcıları şaşırttı. Gece yarısı 5.80 seviyesinde seyreden dolar Asya piyasalarında Pazartesi günü işlemlerinin başlamasından kısa bir süre sonra hızla yükselerek saniyeler içinde 6.30 seviyesini gördü. Dolar, daha sonra gün içindeki eski seviyelerine döndü. Dolardaki ani değişiklik sonrası herkes 'dolar ne kadar?' sorusuna yanıt aramaya başladı.

Giriş Tarihi 27 Ağustos 2019, 09:05 Güncelleme 30 Ağustos 2019, 10:05
Büyük şok! Dolar gece aniden neden fırladı?

İÇİNDEKİLER

27 Ağustos Dolar Euro döviz kuru son dakika... Dolar kurunda gece şoke eden bir gelişme yaşandı. Bu bağlamda Türk Lirası'nın Dolar karşısında birkaç dakika içerisinde 60 kuruş değer kaybedip yine sadece birkaç dakikada Asya piyasalarının açılışındaki seviyelerine gelmesi piyasa terminolojisinde 'Flash Crash' (anlık çarpışma) olarak adlandırılan fiyatlama hareketleriyle benzerlik gösteriyor. Türk Lirası ABD Doları karşısında hızla değer kaybetmeye başladı ve Dolar/TL kuru saniyeler içerisinde 6,30 seviyelerine geldi.

DOLAR NE KADAR?

07.25 itibari ile dolar kuru 5.8062 TL'den işlem görüyor. Dolar kurundaki anlık hareketleri, günlük değişimi, en yüksek ve en düşük değerleri sayfamızda. 26 Ağustos sabahı dolar 5.80 üzerinde, Euro ise 6.45 üzerinde başladı. Dolar şu dakikalarda 5,80 Euro ise 6,46 seviyesinden işlem görüyor. Spot altın fiyatı ise 1555 dolara kadar yükseldikten sonra 1540 seviyesinde. Gram altın fiyatı 288 lira seviyesinde. TL'nin seans içi Dolar'a karşı değer kaybı yüzde 15'i aştıktan sonra kur gerilemeye başladı ve yeniden 5,80'li seviyelerde dengelendi. Dolar/TL Asya'da 5,80'lerden işlem görüyor ve TL'nin Dolar karşısındaki günlük değer kaybı da yüzde 1'in altına inmiş durumda. Piyasayı takip eden analistler, TL'deki sert harekete yol açacak herhangi bir yeni gelişme olmadığına dikkat çekiyor. Bugün İngiltere'de resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Londra borsasında işlem yapılmadığı günlerde uluslararası para piyasalarında da işlem hacimleri düşük seviyelerde kalıyor.

Dolar/TL saat 07.10 itibarıyla 5.8030/5.8076'dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

2010 YILINDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

Off shore yuan, dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kaybederek 7.19 üzerine çıktı ve 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yuanda yaşanan hareket güvenli liman arayışıyla Japon yeni (JPY) cephesini de tetikledi. Yen yükselirken, hisse senedi ve tahviller düştü.

Asya'da sığ piyasada Japon yatırımcının TL'deki stop - loss emirlerinin çalışmasıyla Lira/yen pozisyonları kapandı ve TL gelen kayıp yaşadı.

'FLASH CRASH' NEDİR?

Türk Lirası'nın Dolar karşısında birkaç dakika içerisinde 60 kuruş değer kaybedip yine sadece birkaç dakikada Asya piyasalarının açılışındaki seviyelerine gelmesi piyasa terminolojisinde 'Flash Crash' (anlık çarpışma) olarak adlandırılan fiyatlama hareketleriyle benzerlik gösteriyor.'Flash Crash' ifadesi, bir varlığın fiyatlamasında dalgalanmanın çok kısa süre içerisinde hızla artması anlamına geliyor.2010 yılında ABD'deki New York Borsası'nda benzer bir olay yaşanmış ve New York Borsası'nın üç ana endeksi Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq saniyeler içinde yüzde 10 değer yitirmişti.Ardından tüm endeksler yine hızla toparlanmıştı. 2010'da yaşanan bu olay 'Crash 2:45' olarak kayda geçmişti. Satış dalgası ABD Doğu yakası saati ile 14.32'de başlamış ve 14.45'te borsalar normale dönmüştü.Bu ani piyasa hareketlerine özellikle 2000'li yılların başından bu yana giderek daha yaygın biçimde kullanılan piyasa algoritmalarının yol açtığı belirtiliyor.