Kadroya geçen 4/D'li taşeron işçilere 3. taksit ilave tediye ödemesi ne zaman yatacak? 4/D'li taşeron işçi seyyanen zam oranı nedir?

4/D'li taşeron işçi seyyanen zam oranı nedir? Kadroya geçen 4/D'li taşeron işçilere 3. taksit ilave tediye ödemesi ne kadar? Yıllardır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuştu. Taşeron işçiler kamu işçisi statüsüne (4D) geçirilen kişiler başlangıçta mevcut şartlarla kadroya alındı. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak. Bu anlamda mevcut maaşların ve özlük haklarının iyileştirilmesi söz konusu. Taşeron ve kamu işçilerine ilave tediye ödemeleri için tarih önceki gün gelmişti. Peki ilave tediye ödemeleri ne kadar? İlave tediye son taksit ödemesi ne zaman hesaplara yatacak?

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2019, 09:07 Güncelleme 11 Ağustos 2019, 09:07
Kadroya geçen 4/D’li taşeron işçilere 3. taksit ilave tediye ödemesi ne zaman yatacak? 4/D’li taşeron işçi seyyanen zam oranı nedir?

İÇİNDEKİLER

Taşeron ve kamu işçisinin tediye ile maaşlar önceki hesaplara yattı.Kadroya geçen taşeron işçiler ile kamu işçilerinin ilave tediye ödemeleri bugün hesaplarına yatmaya başladı. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçen taşeron işçiler ile kamu işçileri ilave tediye ödemelerinden faydalanabiliyor. Ancak belediye işçileri , ilave tediye ödemelerinden faydalanamıyor. İlave tediye ödemelerinde son taksit ödemesi Aralık ayında yapılacak. İşçilerin maaşa göre ilave tediye ödemeleri şu şekilde; Bu rakamlardan vergi kesintileri sonrası işçilerin hesaplarına daha az miktarda ilave tediye ödemesi yattı. Siz de aşağıdaki yorum kısmından aldığınız ilave tediyeyi yazabilirsiniz. Peki 4/D'li taşeron işçi seyyanen zam oranı nedir? Kadroya geçen 4/D'li taşeron işçilere 3. taksit ilave tediye ödemesi ne kadar?

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI YAYIMLANMIŞTI

Resmi Gazete 'de geçtiğimiz haftalarda yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararında 2019 yılı ilave tediye ödemelerinin 3. ve 4 'üncü taksit ödemelerinin tarihlerine yer verildi. Yayımlanan ilave tediye ödeme tarihlerine göre 2019 yılının 13 günlük 3 'üncü ilave tediye ödemeleri önceki gün hesaplara yatttı.

SON TAKSİT ARALIK AYINDA

İlave tediye ödemelerinde son taksit ödemesi Aralık ayında yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre tediyelerin 2019 yılı son taksit ödemesi 13 Aralık 2019 günü hesaplara yatacak.

İşte yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı :

"4/7/1956 tarihli ve 6772 sayılı kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere, anılan Kanunun 3 üncü maddesine göre 2019 yılında verilecek ilave tediyenin birinci yarısının 9/8/2019, diğer yarısının 13/12/2019 tarihinde ödenmesine; mezkur kanunun 3 üncü ve 4 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir."

TEDİYE NE KADAR?

İşçilerin maaşa göre ilave tediye ödemeleri şu şekilde;

Bu rakamlardan vergi kesintileri sonrası işçilerin hesaplarına daha az miktarda ilave tediye ödemesi yattı. Siz de aşağıdaki yorum kısmından aldığınız ilave tediyeyi yazabilirsiniz.

Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine bayram yardımı!

Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışanlara müjdeli haber geldi. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre belediye şirketleri bünyesine çalışan ve 4/D 'li işçilere, Kurban Bayramı öncesi bayram ikramiyesi olarak bilinen bayram yardımı yapılacak.. Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine beklenen müjdeli haber geldi. Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine bayram yardımı yapılacak. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre; işçilere Kurban Bayram'ından bir hafta önce 75 lira bayram harçlığı verilecek...

Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerinin bayram öncesi ikramiye bekleyişleri başladı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışmakta olan, belediye şirketleri bünyesine çalışan ve 4/D'li işçilere, Kurban Bayramı öncesi bayram ikramiyesi olarak bilinen bayram yardımı yapılacak. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre; işçilere Kurban Bayram'ından bir hafta önce 75 lira bayram harçlığı verilecek. Vergi kesintisi ile işçilerin hesaplarına 53-56 lira yatacak. İşçilerin bayram yardımı paraları 4 Ağustos tarihinden sonra hesaplara yatacak.

En düşük işçi ücretinin brüt 3500 olması talebi

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu. Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk "İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.

MEMURLAR VE ÖZEL SEKTÖR SÖZLEŞMELERİ AÇISINDAN DA ÖNEM TAŞIYOR

Kamu işçileriyle ilgili söz konusu Toplu İş Sözleşmeleri, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

TİS'DEN EN BÜYÜK BEKLENTİ 4/D'Lİ SÜREKLİ İŞÇİLERİN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın önceki açıklamalarında ifade ettiği ve taşeron şirketlerden kamuda genel idarelere geçen 4/D'li sürekli işçilerin gerek Meclis Başkanlığı'na onbinlerce dilekçe ile başvurdukları gerekse de meydanlarda ve sosyal medyada sık sık dile getirdikleri kamu işçileri toplu sözleşmesine kendilerinin de dahil edilmesi yaklaşık yüzbinlerce işçiyi doğrudan ilgilendiriyor.

TAŞERON ŞİRKETLERDEN KADROYA GEÇTİLER

Taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler YHK toplu sözleşme hükümlerine göre ücret alıyorlar ve buradaki 2020 yılı sonlarına kadar alacakları zam oranı yıllık yüzde 4+4 şeklinde düzenlenmiş ve TÜİK'in geçen yıl açıkladığı %26'lık enflasyonun çok gerisinde kalmıştı. Özlük ve mali haklarında da kamuda kendileri gibi çalışan diğer işçilerden farklı hükümlere tabi olan işçiler bu yıl yapılacak TİS görüşmelerinde kendilerinin de kamu işçileri TİS hükümlerine dahil edilmesini bekliyorlar.

4/D'Lİ İŞÇİLER 2021'İ BEKLEMESİN

Kamu işçileri toplu sözleşmesi 2019 ve 2020 yılları için yapılacak. Şayet kadroya geçen işçiler bu yapılacak olan TİS'e dahil edilmezler ve farklı bir düzenleme yapılmaz ise TİS umutları 2021 yılına ertelenmiş olacak. Aileleri ile birlikle milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu görüşmelerden işçiler müjdeli haber bekliyorlar.

Seyyanen zam: tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.

Yani belli bir çalışan grubuna %lik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. %lik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise zam atıyorum 50 tl ise, herkesin maaşı o kadar artar. Bu açıdan seyyanen zam, düşük maaşlı çalışan için faydalıdır.

Emekli maaşlarına da seyyanen zam isteği

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına yapılacak artışlarla ilgili, "Enflasyon oranındaki artışlar, emeklilerin taleplerini karşılamaktan uzak. Emekli aylıklarına seyyanen artışlar yapılmalıdır. Yüksek enflasyona karşı emeklilerimizi sadece seyyanen zamlar koruyabilir." değerlendirmesinde bulundu. Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 20,30 olduğunu anımsatarak, bu oranla emekli aylıklarına yapılacak zam miktarının da belirlendiğini vurguladı.

Emeklilerinin aylıklarına 2019'un ilk altı aylık döneminde yüzde 10,19 oranında artış yapılacağını bildiren Ergün, şunları kaydetti: "Enflasyon oranındaki artışlar, emeklilerin taleplerini karşılamaktan uzak. Emekli aylıklarına seyyanen artışlar yapılmalıdır. Yüksek enflasyona karşı emeklilerimizi sadece seyyanen zamlar koruyabilir. Eşel mobil sistemi olan altı aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışına göre emekli aylıklarına yapılan zamlar, yıllık TÜFE artışına kıyaslandığında enflasyon kaybı ortaya çıkmaktadır." Ergün, emekli aylıklarına yıllık TÜFE artışları oranında artış yapılmasının da mağduriyetlerin önüne geçebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Yüzdeli zamlar, koruyucu bir sistem olmadığı gibi hesaplama yöntemleri de aylıkları düşürmektedir. Bu nedenle yıllardır dikkati çektiğimiz intibak düzenlemesinin yapılaması kaçınılmazdır. TBMM'den öncelikli beklentimiz, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliği ortadan kaldıracak, kalıcı bir intibak düzenlemesinin bir an önce yasalaştırılmasıdır."

4D NEDİR?

4D (A),(B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir

4/D İşçi Kadrosu Nedir?

(4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. 657 sayılı Kanunun 4/D bendine göre bu işçiler;

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli (daimi) işçiler ve
Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.
4/d kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.

4/D İşçilerinin Kadro Garantisi Var mı?

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle 4/D bendinde kamuda istihdam edilen işçiler, ilgili yasa ve işyeri kurallarına uyduğu müddetçe emekli olacağı tarihe kadar çalışmasında bir engel yoktur. Bu açıdan 4/D işçilerinin kadro garantisi olduğu söylenebilir. Ancak aşağıdaki hallerde işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür.

TAŞERON İŞÇİ KİME DENİR?

Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.

HANGİ SEKTÖRLERDE ÇALIŞABİLİRLER?

Bazen bir hastanede, bazen belediye bünyesindeki işlerde bazen de bir okul ya da kamu kuruluşunda rastlayabileceğimiz taşeron işçiler hemen hemen tüm sektörlerde çalışabiliyorlar. Temizlik, sağlık, bilgi-işlem, park bahçe düzenleme, özel güvenlik, çöp toplama, büro elemanı (sekreterlik), şoförlük, yemekhanede aşçı/servis elamanı, hastanede yönlendirme gibi birçok sektörde iş yapmaktadırlar.