Stajyere ayda 548 TL! Staj nerelerde yapılır? Staj sigortası emekliliğe yansır mı?

Staj yapan gençlerin sigortasının yapılıp maaşlarının da ödenmesi zorunlu. Hatta ücrette bir alt sınır var. Stajyerlere aylık 548 liradan az ücret verilemiyor, buna devlet katkısı da sağlanıyor. Peki staj nerelerde yapılır? Stajyere ödenecek ücret neye göre belirlenir? Staj sigortası emekliliğe yansır mı? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2019 Güncelleme 02 Ağustos 2019, 07:55
Stajyere ayda 548 TL! Staj nerelerde yapılır? Staj sigortası emekliliğe yansır mı?

İÇİNDEKİLER



Genç
nüfusuyla öne çıkan Türkiye'de son yıllarda staj ile ilgili önemli adımlar atıldı. Stajyerlik hem kayıtlı bir çalışma haline getirildi hem de gençler için maaş ödenmesi zorunlu kılındı. Mesleki eğitim kapsamında olan, 10 ve 10'dan fazla çalışanı bulunan işletmelerde öğrencilere staj yaptırılması gerekiyor. Buna göre de çalışan sayısının yüzde 5'i kadar sayıda stajyer bulundurma zorunluluğu var.


ÖDEME ZORUNLU
Stajyerlere ödenecek ücretler, firmadaki çalışan sayısına ve o yıl geçerli asgari ücrete göre belirleniyor. Stajyerlere asgari geçim indirimi hariç net asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş ödenmek zorunda. Bu tutarın üzerinde ödemede sınır yok. Ancak bundan az maaş verilemiyor. Bu yıl için stajyerlere ödenmesi gereken en az ücret 548,70 lira oldu. Stajyer ücretinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmıyor.


DESTEK NE KADAR?
Stajyerlerin maaşlarının bir bölümünü devlet karşılıyor. Devlet katkısı çalışan sayısı 20'den az olan işyerleri için ödenen maaşın 3'te 2'si; 20'den fazla çalışanı olan işyerlerinde ise maaşın 3'te 1'i kadar. Yani 2019 yılında devlet 20'den az çalışanı olan işyerlerinde stajyer başına 365 lira 82 kuruş, 20'den fazla çalışanı olan işyerlerinde stajyer başına 182 lira 91 kuruş ödeme yapıyor.


ALMAYANA CEZA
10 ve daha fazla personel çalıştıran mesleki eğitim kapsamındaki işletmelere stajyer bulundurmadıkları tespit edildiğinde cezai işlem uygulanıyor. Her öğrenci için eğitim süresince her ay asgari ücretin net tutarının 1/3'ü nispetinde, 20 ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3'ü nispetinde ceza ödüyorlar.



EMEKLİLİĞE YANSIMIYOR
Mesleki eğitim sırasında yapılan stajlarda iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigorta primleri ödeniyor. Dolayısıyla emekliliği ilgilendiren uzun vadeli sigorta kollarından prim yatırılmıyor. Bu yüzden stajda yapılan sigorta emeklilik hesaplamasında başlangıç kabul edilmediği gibi, stajda geçen süreler de hesaba dahil edilmiyor.