Emekli intibak yasası Meclis'e gelecek mi? İntibak yasasında son durum ne?

Yaklaşık 12 milyon emekli vatandaş intibak için yargı sürecini bekliyor. Milyonlarca emeklinin intibak ile ilgili bekleyişi sürerken emekli maaşları artıracak düzenlemeler de gündeme gelmeye devam ediyor. Şimdi milyonlarca emeklinin gözü kulağı intibak yasası için Meclis'te. Peki, emekli intibak yasası Meclis'e gelecek mi? İşte emekli intibak yasasında son durum...

Giriş Tarihi 30 Haziran 2019, 21:43 Güncelleme 30 Haziran 2019, 22:27
Emekli intibak yasası Meclis’e gelecek mi? İntibak yasasında son durum ne?

İÇİNDEKİLER

Emekli intibak yasasıyla ilgili son dakika gelişmeleri milyonlarca emekli vatandaş tarafından merakla takip ediliyor. Emeklilerin intibak yasası için bekleyişi sürüyor. Peki, emekli intibak yasası Meclis'e gelecek mi? İntibak yasasında son durum ne? İşte intibak yasasına ilişkin son gelişmeler...

İNTİBAK YASASINDA SON DURUM NE?

Emekli olan milyonlarca vatandaş intibak için yargı sürecini bekliyor. İntibak yasası oldukça merak ediliyor. İntibak yasasına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürerken, maaşları artıracak yeni düzenlemeler gündemde. SGK, gelir farkını azaltacak uygulamaları hayata geçirecek. Maaş hesabında kullanılan 'aylık bağlama oranlarındaki' eşitsizlik giderilecek.

Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı, 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde yer alıyor.

DÜŞMEYECEK, ARTACAK

Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı 1.389 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş 1.020 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş düşmeyecek. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.

İNTİBAK NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak ifade ediliyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla düzenlenecek. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.