KYK borcu erteleme başvurusu nasıl yapılır? KYK borçları ertelenecek mi?

Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) borcu olan birçok kişi KYK borcu erteleme başvurusu hakkında araştırma yapıyor. Ayrıca KYK kredi borçlarıyla ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Peki, KYK borçları ertelenecek mi? İşte KYK borçlarına ilişkin son durum...

Giriş Tarihi 29 Haziran 2019, 00:09 Güncelleme 29 Haziran 2019, 00:09
KYK borcu erteleme başvurusu nasıl yapılır? KYK borçları ertelenecek mi?

İÇİNDEKİLER

KYK kredi borçlarıyla ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Yasanın Meclis'e sunulmasının ardından Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) öğrenciyken geri ödemeli kredi alan vatandaşlar "KYK borçları ertelenecek mi?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, KYK borcu erteleme başvurusu nasıl yapılır? İşte cevabı...

KYK BORCU ERTELENECEK Mİ?

KYK borcuyla ilgili kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldi. Meclise sunulan bir kanun teklifinin ardından KYK borçlarının ertelenip ertelenmeyeceği merak konusu oldu.

Söz konusu kanun teklifi "Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" başlığı ile TBMM 'ye sunuldu. Kanun gerekçesi olarak da şu ifadelere yer verildi: "Teklif ile, öğrenim ve katkı kredisi borcu muaccel olan kişilerin, bu borçlarının, gecikme faizi işletilmeksizin işe başladıkları tarihten üç yıl sonrasına ertelenmesi ve yeniden işsiz kalmaları halinde bu borçların tekrar aynı şekilde ertelenmesi amaçlanmaktadır."

KYK BORÇ ERTELEMESİ NASIL YAPILIR?

KYK bursunun geri ödemesinin belirtilen tarihlere ve düzene göre yapılmaması durumunda yasal işlem başlatılabilir. KYK borçlarının gecikme durumunda ise kredi üzerine faiz eklenir.

Öğrenim hayatında KYK'nin (Kredi Yurtlar Kurumu) katkı kredisi veya öğrenim kredisinden faydalananlar geri ödeme işlemiyle ilgili soru işaretleri yaşıyor. Sorgulama işlemi için e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanız ve 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü' hizmetleri arasından KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama'yı seçmeniz gerekmektedir.

e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen öğrenim ve katkı kredisi borç sorgulama işlemleri daha sonra sayfa aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresine yönlendiriliyor. GİB'in içerisinde bulunan "internet vergi dairesi" adresinden sorgulama işlemleri yapılabildiği gibi geri ödemeler de gerçekleştirilebiliyor.

İkinci adımda ise, "Borç Erteleme Talep Türü"nü seçmeniz gerekmektedir. Bunun için;

• İşsizlik Sebebiyle
• Askerlik Sebebiyle
• Yüksek Lisans/ Doktora Sebebiyle seçeneklerinden birini işaretlemeniz ve "İleri" düğmesini tıklamanız gerekmektedir.