EYT Meclis'e gelecek mi, son durum ne? Erken emeklilik yasasında gelişme var mı?

Emeklilik için gün sayan vatandaşlar EYT'nin Meclis gündemine gelip gelmeyeceğini merak ediyor. "Erken emeklilik yasasında gelişme var mı?" sorusu bu nedenle merakla araştırılan soruların başında yer alıyor. Peki, EYT Meclis'e gelecek mi? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum...

Giriş Tarihi 21 Haziran 2019, 16:55 Güncelleme 21 Haziran 2019, 16:55
EYT Meclis’e gelecek mi, son durum ne? Erken emeklilik yasasında gelişme var mı?

İÇİNDEKİLER

Emekli olabilmek için prim gününü tamamlayıp, yaş gününü doldurmayı bekleyen birçok vatandaş erken emeklilik yasasındaki son gelişmeleri yakından takip ediyor. Milyonlarca emekli ve çalışanların gözü Meclis'te. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına şu sıralar yoğun bir şekilde devam ediyor. Erken emeklilik yasasının Meclis gündeminde yer alıp almayacağı merak konusu.

EYT'DE SON DURUM NE?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş son dönemde birçok haber başlığında yer alan EYT meclise gelecek mi sorusuna ilişkin net ifadeler verdi. Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "EYT meselesi ben de her gün, mübalağa etmiyorum. Bir tweet attığınız zaman arkasından çok sayıda kardeşimiz EYT ile ilgili yazılar yazıyor. Hakikaten dinlediğimiz zaman biz de onların meselelerine daha yakından vakıf oluyoruz ama biz de şunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş "Türkiye'nin şartları var. Bu Türkiye'de artık erken emeklilik diyebileceğimiz erken yaşlardaki emekliliği kaldırabilecek bir sosyal güvenlik yapımız yok. Popülist bir politika izlemek durumunda değiliz." dedi.

BİNALİ YILDIRIM'DAN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım cuma namazını Eyüpsultan Camii'nde kıldı. Cami çıkışında vatandaşlarla tek tek tokalaşan Yıldırım, yoğun ilgiyle karşılaştı.Gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Seçim koordinasyon merkezimiz bugün Eyüpsultan'da program hazırlamışlar. Bu çerçevede buradayız. Buradan programa gideceğiz" şeklinde konuştu.

Emeklilikte yaşa takılanlar için daha önce 'biraz sabır' dediği hatırlatılan Yıldırım, "Bakanlığımız çalışmalarını yapıyor" şeklinde konuştu.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN MODEL

Yıldırım'ın işaret ettiği Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.

Finlandiya'da uygulanan modele göre emekliliğine kısa bir süre kala, alınacak maaşın her yıl yüzde 2 oranında azalmasını kabul eden vatandaşlar anında emekli olabilmektedir. Emekliliğine iki yıl kalanların maaşından yüzde 4, üç yıl kalanların maaşından yüzde 6 maaş kesintisi yapılması ön görülüyor.

EYT NEDİR?

08 Eylül 1999'da emeklilik yasasında değişiklik yapıldı. Bu tarihten önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda ve 38 yaşında, erkek ise 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 1999'dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi.