İşsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? 2019 Haziran ayı işsizlik maaşı ile ilgili son dakika gelişmesi

İşsizlik maaşı alan binlerce vatandaş, ödemelerin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala işsizlik maaşının bayramdan önce ödenip ödenmeyeceği merak ediliyor. Konu ile ilgili son dakika açıklaması İŞKUR'dan geldi. Peki, işsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? İşsizlik maaşı bayramdan önce verilir mi? İşte konu ile ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2019, 17:06 Güncelleme 25 Mayıs 2019, 17:38
İşsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? 2019 Haziran ayı işsizlik maaşı ile ilgili son dakika gelişmesi

İÇİNDEKİLER

İşsizlik maaşı ne zaman verilecek? Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından her ayın 5'inde ödenen işsizlik maaşı için vatandaşlar internet üzerinden araştırmalarını hızlandırdı. Ramazan Bayramı öncesinde ödemelerin erken yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. İşsizlik maaşı ödemeleri ile ilgili İŞKUR'dan açıklama geldi. Peki, işsizlik maaşı bayramdan önce ödenir mi? İşsizlik maaşı ne zaman verilecek? İşte detaylar...

İŞSİZLİK MAAŞI BAYRAMDAN ÖNCE VERİLECEK Mİ?

İşsizlik maaşı alan vatandaşların merak ettiği 'İşsizlik maaşı bayramdan önce ödenecek mi' sorusu yanıt buldu. İŞKUR, 5 Haziran'daki işsizlik maaşı ödemelerini Ramazan Bayramı dolayısıyla öne çekti. Buna göre, işsizlik maaşları 31 Mayıs Cuma günü hesaplara yatırılacak.

Hak sahiplerine, bin 23 lira ile 2 bin 46 lira arasında değişen tutarda ödeme yapılacak. İŞKUR Nisan ayında 657 bin kişiye işsizlik maaşı ödemişti.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

İşsizlik maaşı alabilmek için belirli şartlara uygun olmak gerekir. Şartlara geçmeden önce işsizlik maaşı alabilmek için şartları taşısanız bile işten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuru yapmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Başvurular İŞKUR büroları üzerinden yapıldığı gibi elektronik ortam üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

İşte şartlar...

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

- İşten çıkarılmış olmak (Kusur unsuru olmamalı)
- İşten ayrılmadan öncesi son 4 ayda (120) gün eksiksiz prim gününe sahip olmak
- Son 3 yıl içinde 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması (600 gün sigortalı çalıştıysanız priminiz de yatmıştır.

2019 YILI İŞSİZLİK MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

İşsizlik maaşı sigortalılık süresine göre farklılık gösterse de belirli bir tavan ve taban fiyatı vardır. 2019 yılı işsizlik maaşı en düşük 1.015, en yüksek 2.030 liradır.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşı almak için başvuru yapacak olan vatandaşlar, işsizlik maaşı hesaplamanın nasıl yapıldığını merak ediyor. İşsizlik maaşı işsiz kalmadan önceki son 4 aydaki ortalama brüt ücretin yüzde 40'ı olarak hesaplanmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

İşsizlik maaşı kişiden kişiye değişiyor. İşçinin sigorta prim sayısı, brüt maaşı ve çalışma süresi gibi etkenler alınacak işsizlik maaşının miktarını ve süresini etkiliyor.

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik maaşı verilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ ŞARTLARDA KESİLİR?

İşsizlik maaşı bazı durumlarda kesilebiliyor. Öte yandan aranan şartları yerine getirmeyenler yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte İŞKUR'a ödemek zorundadır. Peki, işsizlik maaşı nasıl kesilir? İşte işsizlik maaşının kesilmesi için etken olan durumlar;

- Mahkeme kararı ile işe iade edilmesi hali
- Emekli maaşı bağlanması
- Yeni bir işe başlama
- Sağlık kuruluşundan raporlu olunması
- İkamet adresinde değişiklik
- Askerlik durumu

Yukarıdaki durumları yaşayanların 15 gün içerisinde İŞKUR'a bildirmesi gerekiyor. Aksi taktirde fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte İŞKUR'a ödemek zorunda kalacaklar.