KOBİ'lere rehber desteğİ

Alanında tecrübeli ticaret insanları, bilim insanları, akademisyenler KOBİ’lere rehberlik edecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2019 Güncelleme 07 Mart 2019, 08:02
KOBİ’lere rehber desteğİ

İÇİNDEKİLER

KOBİ'lerin proje hazırlama ve yürütme süreçlerine artık rehberler yardımcı olacak. KOBİ rehberleri sahaya inecek. Alanında tecrübeli ticaret insanları, bilim insanları, akademisyenler KOBİ'lere rehberlik edecek. KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile, KOBİ rehberlerinin ve teknik danışmanların nitelikleri, sunacakları hizmetler, yetkilendirilmesi, sınıflandırılması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin esaslar düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İşin eğitimini almış, saha tecrübesi olan, alanında yetkin KOBİ rehberleri ve teknik danışmanlar, KOSGEB destekleri kapsamında KOBİ'lere rehberlik hizmeti verecek. İlk etapta 200 KOBİ rehberi, 2 bin 400 teknik danışman alanda görev almaya başlayacak" dedi. Bu düzenleme sayesinde KOSGEB'in KOBİ rehberleri ve teknik danışmanları yetkilendireceğinin yani bir anlamda akreditasyon görevi üstleneceğinin altını çizen Bakan Varank, 3 yıl içinde, 4 bin KOBİ'nin rehberlik ve teknik danışmanlık hizmetlerinden faydalanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Teknik danışman adayları için 6 kriter belirlendi. Bu şartlardan en az birini taşıyanlar teknik danışman olabilecek. Aranan şartlar şunlar:
■ Yükseköğretim kurumlarında profesör veya doçent olarak görev yapmak veya yapmış olmak,
■ Doktora mezunu ve en az 120 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak,
■ Yüksek lisans mezunu ve en az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak,
■ Büyük veya orta ölçekli işletmelerde orta düzey yönetici veya üst düzey yönetici olarak son 10 yıl içinde en az 5 yıl görev yapmış ve en az lisans mezunu olmak,
■ Danışmanlık hizmeti veren işletmelerin son 10 yıl içinde en az 5 yıl sahibi, ortağı veya çalışanı olmak, en az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip ve en az lisans mezunu olmak,
■ 15/2/2013 tarihli ve 28560 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik kapsamında Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansı'na sahip ve aynı yönetmelikte tanımlanan tecrübeli yatırımcı olmak.
KOBİ rehberi olmak isteyenlerde ise şu şartlar aranıyor:
KOBİ Danışmanı Ulusal Meslek Standardı kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olmak
■ KOBİ rehberliği eğitimini tamamlamak
■ En az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak veya büyük ölçekli işletmelerde son 10 yıl içinde en az 3 yıl üst düzey yönetici (genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bunların emsalleri ile üstleri) olarak görev yapmış olmak.