Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte 19 Şubat evde bakım parası yatan iller...

Evde bakım maaşı, evinde yaşlı, hasta ya da engelli bireylere bakan aile yakınına her ay verilmektedir. 2019 Şubat ayı evde bakım maaşı alan iller belli olmaya başladı. Peki, evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Evde bakım parası 2019 yılında ne kadar veriliyor? İşte 19 Şubat evde bakım maaşı yatan iller sorgulama sayfası...

Giriş Tarihi 19 Şubat 2019, 10:02 Güncelleme 19 Şubat 2019, 10:02
Evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte 19 Şubat evde bakım parası yatan iller...

İÇİNDEKİLER

Devlet, bakıma muhtaç engelli ve yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların hayat kalitesinin yükseltilmesi için evde bakım desteği sağlıyor. Evde engelli ve yaşlı yakınına bakanlara verilen maaş 2019 Ocak ayı ile birlikte arttı. Peki, evde bakım maaşı yatan iller hangisi? 19 Şubat hangi illere bakım parası yattı? İşte şu ana kadar açıklanan evde bakım maaşı yatan iller...

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER SORGULAMA EKRANI

Evde bakım maaşı yatan illerin öğrenilmesi için diler sms yoluyla dilerseniz e-Devlet aracılığıyla sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinde yer alan "Engelli Evde Bakım Ödeme Sorgulama" sayfası üzerinden gerekli adımları takip ederek öğrenebilirsiniz. Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla alanlar, cep telefonlarından büyük harflerle BAKIYE yazıp, 4747'e sms atabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM PARASI YATAN İLLERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

EVDE BAKIM PARASI NE KADAR OLDU?

2005'ten itibaren Sosyal Hizmetler Kanunu'yla başlatılan evde bakım yardımı, Ocak'ta zamlandı.

2018 yılında 179 lira 40 kuruş seviyesinde bulunan aylık tutar, memur maaş zammıyla yükseldi. Enflasyon rakamlarına göre memurların Ocak zammı yüzde 10.69 oldu. Buna göre evde bakım maaşı, bin 315 liraya çıktı.

KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİR?

Söz konusu ödemeden yararlanmak için engellinin Sağlık Kurulu raporunda, engel oranının yüzde 50 ve üzerinde olarak belirtilmesi, ayrıca 'ağır engelli' ibaresinin yer alması isteniyor. Raporla birlikte bakım ücreti alacak kişilerin gelirine de bakılıyor. Hanede kişi başı gelirin 967,27 liradan az olması isteniyor.

ENGELLİYE ÇİFTE DESTEK

Devlet belli şartlarda engellilere ve engellinin yakınına maaş bağlıyor. 3 aylık periyodlarla ödenen engelli maaşı, Eylül'den itibaren aylık oldu. Halen yüzde 40-60 engeli olanlara aylık 433,68, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara da 650,51 lira veriliyor.

Evde engelli yakınına bakanlara ise aylık bin 315 lira ödeniyor. Şartları taşıyanlar her iki ödemeyi de alabiliyor.

Engelli aylığı, en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilenlere ödeniyor. Maaşı için engellinin 18 yaşından büyük olması, hanedeki kişi başına düşen gelirin 483 lira 63 kuruşun altında olması gerekiyor.