Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) son durum ne? EYT yasası çıkacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT yasasıyla ilgili son durumu merak ediyor. Birçok vatandaş EYT'de son durum ne sorusuna yanıt arıyor. Peki, EYT yasası çıkacak mı? İşte EYT ile ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 16 Şubat 2019, 01:42 Güncelleme 16 Şubat 2019, 01:42
Emeklilikte Yaşa Takılanlarda EYT son durum ne? EYT yasası çıkacak mı?

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasayla ilgili bir gelişme olup olmadığını merak ediyor. Vatandaşlar EYT'de son durum ne sorusuna yanıt arıyor. Prim gününü doldurup emekli olabilmek için yaşını bekleyenler EYT yasası çıkacak mı sorusunun netlik kazanmasını bekliyor. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum ne? İşte merak edilen detaylar...

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARDA SON DURUM NE?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk geçtiğimiz günlerde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Selçuk uzun süredir gündemi meşgul eden EYT konusuna da değinerek, "Gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında." açıklamasında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN EYT İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur." şeklinde konuşmuştu.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama olmadığının altını çizen Erdoğan, "20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40'lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78'i geride bıraktı." açıklamasını yapmıştı.

Yaşa takılanların emekli olması halinde bu kişilerin bir taraftan devletten maaşa alacağını diğer taraftan da kendine göre iş yapmaya devam edeceğini anlatan Erdoğan, "Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna hak, adalet denmez. Bugün batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65 yaşın altına eyvallah etmiyor. Niye? Ülkeye maliyetleri çok çok fazla da onun için. Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bunun bedelini ödeyemez duruma düşünce emeklilik yaşını onlar da yukarı doğru tırmandırmaya başladılar." ifadelerini kullanmıştı.