Bakan Albayrak müjdeyi verdi! Kredi piyasasında devrim

Ekonomi yönetimi kredi piyasalarında devrim yaratacak düzenlemeleri görüştü. İpotek Finansmanı Kurumu kurulacak, Milli Reyting Şirketi faaliyete geçecek, ortak ATM yaygınlaşacak

Giriş Tarihi 31 Ocak 2019, 08:33 Güncelleme 31 Ocak 2019, 08:49
Bakan Albayrak müjdeyi verdi! Kredi piyasasında devrim

İÇİNDEKİLER



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başkanlığında Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) üçüncü kez toplandı. Toplantıda sermaye piyasalarının derinleştirilmesi, yeni ürünler çıkarılması, menkul kıymetleştirmenin kurumsallaşması ve kredi veren kuruluşların uzun vadeli finansmana erişimi için önem taşıyan 'İpotek Finansman Kuruluşu' kurulması süreciyle ilgili çalışmalar masaya yatırıldı.



REEL SEKTÖRE DE YARAYACAK

İpotek Finansmanı Kurumu ile kredi kuruluşlarının kredilerini satın alıp karşılığında menkul kıymet çıkarılması planlanıyor. Sadece bankaların değil tüm finansal kurumların kredileri karşılığında Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ya da İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet çıkarılacak. Diğer bir deyişle bankaların kredi havuzlarını devralabilecek, menkul kıymetleştirme konusunda özelleşmiş bir kuruluş devreye girecek. Böylece, bankalar üzerindeki reel sektörü finanse etme riski dağıtılacak. Sorunlu kredilerin dışında kalan kredi stoku bu kurumlardan alınacak. Bankalar kredi havuzlarını bilançolarından çıkardıkları ve riski de dışarıya çıkardıkları için daha düşük faiz marjıyla kredi verme olanağı elde edecek.



MİLLİ REYTİNG ŞİRKETİ GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, FİKKO'da Milli Reyting Kuruluşu kurulum süreci ile kamu bankalarının tasarruf ve etkin operasyon amacıyla gerçekleştirecekleri ortak ATM ve ortak kart projelerine ilişkin süreçlerin detayları da görüşüldü. Toplantıda, küresel finansal piyasalardaki gelişmeler, bunların Türkiye'ye yansıması ve ekonomik dengelenme sürecinin iş dünyasına etkisi de masaya yatırıldı.



KONKORDATOLAR SUİİSTİMAL EDİLEMEYECEK

Toplantıda konkordato mekanizmasının suiistimal edilmemesi için devreye alınacak tedbirler de masaya yatırıldı. Öte yandan, Adalet Bakanlığı konkordato sisteminin sağlıklı işlemesi için önemli bir adım attı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, konkordato komiseri olacak kişilere ilişkin nitelikler belirlendi. 5 yıllık meslek deneyimi olan, 4 yıllık lisans eğitimi veren fakülte bitirenler, 36 saatlik temel eğitimi başarıyla tamamlayanlar konkordato komiseri olabilecek. Komiserlerin iflas etmemiş, memuriyetten çıkarılmamış olması ve kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması gerekiyor.