Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez vatandaşa müjdeyi verdi

Gaz ve elektriğe 1 Ocak’ta yüzde 10’luk indirim yapılacağını hatırlatan Bakan Dönmez, hesaplamalara göre bu indirimlerin yıl boyunca da süreceğini söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2018 Güncelleme 31 Aralık 2018, 07:58
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez vatandaşa müjdeyi verdi

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, vatandaşın faturasını azaltacak güzel haberler verdi. İstanbul'da bir grup gazeteciyle birlikte sohbet etme imkanı bulduğumuz Bakan Dönmez, her konudaki sorularımızı cevaplandırdı. Öncelikle yılbaşından itibaren başlayacak olan doğalgaz ile elektrikteki yüzde 10'luk indirimi hatırlattığımız Dönmez, bu indirimlerin devam edebileceğini söyledi. Bu fiyatlamaların petrol fiyatlarına göre yapıldığını hatırlatan Dönmez, şu bilgileri verdi: "Son 6-9 aydaki petrol fiyatlarının ortalaması formülün içerisinde önemli bir ağırlık. Bugün, petrol fiyatları değiştiğinde en geç 1 hafta içerisinde akaryakıt pompalarına yansıyor. Doğalgaz fiyatlarına yansıması 6-7 ayı buluyor, elektrik fiyatlarına yansıması da artı bir ay sonrayı buluyor." Bakan Dönmez, bu noktada indirimlerin süreceği bilgisini de şöyle paylaştı:

"Elektrik ve doğalgazdaki indirim gelecek yılki döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki projeksiyonlara göre oluştu. 6 ay sonra bu fiyatlar böyle giderse gaz fiyatlarına indirim yönünde yansıyabilir diyebiliriz. Burada gazın kendi cinsinden fiyatını konuşuyoruz, ama elektrikte ve doğalgaz tarafında ayrıca dağıtım giderleri, diğer yatırımlar ve işletme giderleri var." Dönmez, özellikle elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli ile ilgili vatandaş şikayetlerine de şu cevabı veriyor: "Bu dağıtım gideri hem iletimdeki giderleri hem dağıtım faaliyetlerini kapsıyor, her türlü yatırım işletme giderleri onun içerisinde. Fakat vatandaş bu dağıtım giderini, sanki faturayı dağıtma bedeli gibi düşünüyor veya sayacı okuma bedeli gibi düşünüyor ama öyle değil. Aslında burada toplamda 1 milyon 200 bin kilometrelik bir şebeke ağı işletmesinden ve yapımından gelen bir maliyet var."
600 İLÇEYE GAZ
Doğalgaz kullanımının giderek yaygınlaştığını belirten Dönmez, "81 ilimize ve 474 ilçemize ulaştırdık. Şimdi 474 ilçede varız, 2023'e kadar 600'ün üstüne çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

NÜKLEER HAZIRLIĞI
Dönmez nükleer santrallerle ilgili de şu bilgileri verdi: "Akkuyu'da ilk üniteyi 2023'te işletmeye almayı planlıyoruz. Sinop'ta Japon Hükümetiyle biliyorsunuz bir anlaşma var onlar fizibilitelerini Türk tarafına sundular, orada fizibilite değerlendirme çalışmaları sürüyor. Üçüncüyle ilgili de Trakya lokasyonu üzerinde çalışıyoruz, orada da Çinlilerle müzakereler devam ediyor."
BORMATİK LANSMANI
Bakan Fatih Dönmez, bor madeninden temizlik ürünleri lansmanı yapılacağını belirterek, şunları söyledi: "Ocak ayı içinde Eti Maden yeni temizlik ürünüyle piyasaya çıkacak, ismini vermeyelim şimdilik."


FARUK ERDEM