Asgari ücret son durum: 2019 Asgari ücret zam oranı açıklandı mı? Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücretin 2019'da ne kadar olacağı merakla bekleniyor. Yeni yıla girmemize kısa bir süre kala Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı bugün başladı. TİSK'in ev sahipliğinde yapılan toplantı ile birlikte asgari ücret zam oranı ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, asgari ücet 2019'da ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi 13 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 13 Aralık 2018, 11:18
Asgari ücret son durum: 2019 Asgari ücret zam oranı açıklandı mı? Asgari ücret ne kadar olacak?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret için Asgar Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştiriyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde yapılan toplantının ardından alınacak kararlar merak ediliyor. Peki, Asgari ücret zam oranı açıklandı mı? Asgari ücret 2019'da ne kadar olacak? İşte merak edilenler...

YENİ ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI MI?

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikinci toplantısı başladı. Asgari ücretin 2019'da ne kadar olacağı sorularına yanıt arayan vatandaşlar merakla resmi makamlardan gelecek açıklamaları bekliyor. Yeni asgari ücret, üçüncü ve son toplantının yapılmasının ardından açıklanacak. 2019 asgari ücret tutarının 27 Aralık 2018 Perşembe günü açıklanması bekleniyor.

Üçüncü toplantı TÜRK-İŞ ev sahipliğinde yapılacak. Son toplantı ise bakanlıkta gerçekleşecek.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 2. TOPLANTISI BAŞLADI

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor

Bu toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TÜİK uzmanlarının ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaşması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 2019 OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay daha önceki açıklamalarında asgari ücretin yılbaşından önce 2 bin lira olması gerektiğini ve yılbaşında da bu tutar üzerinden zam görüşmeleri yapılması gerektiğini açıklamıştı.

Atalay yaptığı açıklamada "Biz iki aydır asgari ücretin hemen 2,000 TL olması, Aralık ayındaki görüşmelerde de 2,000 lira üzerinde görüşmelerin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bugüne kadar 35'e yakın işveren asgari ücreti 2,000 liraya yükseltti ama işverenlerin yüzde 99'u artış yapmadı" demişti.

DİSK ise yaptığı açıklamada asgari ücretin 2019 yılında 2 bin 800 lira olarak belirlenmesini talep etti. DİSK'ten yapılan açıklamada asgari ücretin düşük olduğu ve Türkiye'de asgari ücretle çalışan sayısının göz önünde bulundurulduğunda böyle bir artış yapılmasının gerekli olduğu belirtildi.

Asgari ücrete TÜİK tarafından açıklanan son rapor sonucu ortaya çıkan yıllık enflasyon oranında zam yapılırsa, asgari ücretin 2019'da 1920 lira net olması bekleniyor. TÜİK'in açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamı sonrası yıllık enflasyon yüzde 20 seviyesine gerilemişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantının ardından komisyon, sırasıyla işveren ve işçi ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.

ASGARİ ÜCRET MİLYONLARI HANGİ YÖNDEN ETKİLEYECEK?

- İşçi ve işveren sosyal güvenlik primleri
- Bağ-Kur primleri
- Genel Sağlık Sigortası primi
- İşsizlik Sigortası primi
- Sosyal Güvenlik Destek Primi
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezaları
- Çeşitli vergilerle ilgili para cezaları

- Ücretten kesilen gelir ve damga vergisi
- Çıraklar ve stajyer öğrencilerin SGK primleri ve ücretleri
- Doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması
- İsteğe bağlı sigorta primleri
- Taksici, dolmuşcu, rehber ve part - time çalışanların sigorta primleri
- İkili sözleşme bulunmayan ülkelere çalışmaya giden işçilerin sigorta primleri
- Genel Sağlık Sigortası ödemelerinde gelir testi kriteri
- Geçici işsizlik ödeneği
- İşsizlik maaşı
- Asgari geçim indirimi
- Evde bakım ücreti
- 65 yaş ve engelli aylığı
- Emekli aylıkları
- Teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlar
- Bireysel Emeklilik Sigortası için sağlanan devlet katkısı

ASGARİ ÜCRET 2018'DE NE KADAR ZAMLANMIŞTI?

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 14,2 oranında zam gelmişti. 1404 lira olan asgari ücret bu zamla birlikte 1603 liraya yükselmişti.