Gelir testi uygulamasında son tarih 30 Kasım! Gelir testi nasıl ve nerede yapılır?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınan ve sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşların gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu durumda olan ve gelir testi yaptırmayan milyonlarca vatandaşın GSS prim borcu birikmişti. Yapılan düzenleme ile 30 Kasım 2018'e kadar gelir testi yaptıran vatandaşların GSS prim borcu tamamen ya da bir kısmı silinecek. Peki gelir testi nedir? Gelir testi nasıl ve nerede yapılır?

Giriş Tarihi 26 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 26 Kasım 2018, 11:24
Gelir testi uygulamasında son tarih 30 Kasım! Gelir testi nasıl ve nerede yapılır?

İÇİNDEKİLER

Torba yasa ile GSS prim borçlarını yapılandıran vatandaşların, borçlarının silinmesi için 30 Kasım'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Konu ile ilgili araştırma yapan vatandaşlar ise gelir testinin ne olduğunu ve nerede yapıldığını merak ediyor. İşte sizler için gelir testi ile ilgili bilgileri derledik.

Konuyla ilgili uyarıda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları kaydetti:
"Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız, ne kadar prim ödeyeceklerini belirlemek için 30 Kasım'a kadar ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmayı unutmamalı. Özellikle torba yasa ile genel sağlık sigortası prim borcunu yapılandıranların gelir testine başvurması gerekli. Bu önemli testi yaptırmak için kalan sayılı günleri gençlerimiz iyi değerlendirmeli ve zamanlarını boşa harcamamalılar."



GELİR TESİ NASIL VE NEREDE YAPILIR?
Genel sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumunu ilgilendirse de gelir testi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından yapılmaktadır. Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşların, ikametgah adresine en yakın noktada bulunan ilçe kaymakamlıklarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi başvurusu yaparak kendilerine verilen formları eksiksiz tam olarak doldurmaları gerekmektedir. Altına doğru olduğu ile ilgili beyan ve taahütte bulunurlar. Gelir durumlarına göre bu formlar değerlendirilir ve daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişilerin ne kadar prim ödeyeceklerini belirler. Bu kişiler primlerini kaymakamlıklara değil Sosyal Güvenlik Kurumlarına öderler.

E- DEVLET GELİR TESTİ SORGULAMA
Gelir Testi Sonucu Sorgulama ise E-devlet sistemi aracılığıyla yapılabiliyor. e Devlet'e giriş yapan vatandaşlar, kendilerinden istenen bilgileri sisteme girerek sonucu görüntüleyebiliyor.